reklama
Niuniunia20
Fanka BB :)
A ja gyrosową robię też dodając składniki
pomidor
ogórek
kapusta pekińska
pierś z kurczaka
sos czosnkowy
raz z siostrą zrobiłyśmy to jako danie głowne na imprezie i podałyśmy na wielkim talerzu tak:
mięso, pomidory, ogórki, papryka, cebula, kapusta piekińska, sos czosnkowy i mmmm pychotka!!!
pomidor
ogórek
kapusta pekińska
pierś z kurczaka
sos czosnkowy
raz z siostrą zrobiłyśmy to jako danie głowne na imprezie i podałyśmy na wielkim talerzu tak:
mięso, pomidory, ogórki, papryka, cebula, kapusta piekińska, sos czosnkowy i mmmm pychotka!!!
Karkówka w pomidorach:
1kg karkówki w plastrach
puszka pomidorów (ja je zblenderowałam)
1 ząbek czosnku
2 łyżki miodu
przyprawy: sól pieprz oregano bazylia
Plastry karkówki zalewamy mixem pomidorów i przypraw i wkładamy do pieczenia pod przykryciem na 1,5 h do piekarnika nagrzanego do 180 stopni :-)
Ten sos mi wyszedł troszkę rzadki nie wiem co zrobić by go zagęścić, może macie jakieś pomysły?
1kg karkówki w plastrach
puszka pomidorów (ja je zblenderowałam)
1 ząbek czosnku
2 łyżki miodu
przyprawy: sól pieprz oregano bazylia
Plastry karkówki zalewamy mixem pomidorów i przypraw i wkładamy do pieczenia pod przykryciem na 1,5 h do piekarnika nagrzanego do 180 stopni :-)
Ten sos mi wyszedł troszkę rzadki nie wiem co zrobić by go zagęścić, może macie jakieś pomysły?
Cocca
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 1 Lipiec 2011
- Postów
- 660
dziewczyny, potrzebuję jakieś fajne przepisy na obiad piątkowy, który można odgrzać w mikrofali. Chodzi o to, żebym mogła przygotować mojemu do pracy coś fajnego bezmięsnego jak chodzi na 2-gą zmianę, żeby mógł wrzucić w całości do mikro i szybko odgrzać. Nie mogą mu cały czas ryżu z warzywami...
Wrzucam linki do tortów:
ten właśnie znalazłam i mnie zainspirował, tylko na górę zrobię mase lukrową i jakoś ozdobię www.mojewypieki.com/post/tort-stracciatella-z-malinami
Masa lukrowa z tego przepisu www.mojewypieki.com/przepis/tort-urodzinowy
A ten jest sprawdzony i biszkopt super wychodzi, z tym,że zmodyfikowałam krem i daję mniej serka mascarpone, a więcej śmietanki i dowolne owoce www.mojewypieki.com/przepis/tort-smietankowo---truskawkowy,-najprostszy.
Poza tym na tej stronie jest mnóstwo innych wspaniałych przepisów i może cos znajdziecie dla siebie www.mojewypieki.com/kategoria/torty
ten właśnie znalazłam i mnie zainspirował, tylko na górę zrobię mase lukrową i jakoś ozdobię www.mojewypieki.com/post/tort-stracciatella-z-malinami
Masa lukrowa z tego przepisu www.mojewypieki.com/przepis/tort-urodzinowy
A ten jest sprawdzony i biszkopt super wychodzi, z tym,że zmodyfikowałam krem i daję mniej serka mascarpone, a więcej śmietanki i dowolne owoce www.mojewypieki.com/przepis/tort-smietankowo---truskawkowy,-najprostszy.
Poza tym na tej stronie jest mnóstwo innych wspaniałych przepisów i może cos znajdziecie dla siebie www.mojewypieki.com/kategoria/torty
Dzis na obiad robie racuchy bez smazenia na tluszczu wg przepisu... tylko nie robie sosu truskawkowego - posypuje cukrem pudrem a juz nie daje cukru do ciasta.
Kuchnia mamy i malucha
zobaczcie sobie na przepisy ze storny, bo bardzo duzo propoycji dla dzieci!
Kuchnia mamy i malucha
zobaczcie sobie na przepisy ze storny, bo bardzo duzo propoycji dla dzieci!
Nimffi fajna ta stronka muszę kuknąć
Sałatka z kalafiora ( ja robiłam wszystko "na oko")
- kalafior
- ogórki konserwowe
- puszka kukurydzy
- szynka
- czosnek
- cebula
- koper
- natka pietruszki
- majonez
- sól
- pieprz
Kalafior, umyć podzielić na drobne różyczki, ugotować. ( można też kalafiora dać surowego ale ja wolę gotowany) Szynkę, ogórki, cebule, pokroić na kosteczkę,czosnek przecisnąć przez praskę, kukurydze osączyć z zalewy,pietruszkę, koperek posiekać.
Wszystko razem wymieszać dodać majonezu, soli, pieprzu wymieszać. Smacznego :-)
Sałatka z kalafiora ( ja robiłam wszystko "na oko")
- kalafior
- ogórki konserwowe
- puszka kukurydzy
- szynka
- czosnek
- cebula
- koper
- natka pietruszki
- majonez
- sól
- pieprz
Kalafior, umyć podzielić na drobne różyczki, ugotować. ( można też kalafiora dać surowego ale ja wolę gotowany) Szynkę, ogórki, cebule, pokroić na kosteczkę,czosnek przecisnąć przez praskę, kukurydze osączyć z zalewy,pietruszkę, koperek posiekać.
Wszystko razem wymieszać dodać majonezu, soli, pieprzu wymieszać. Smacznego :-)
reklama
Ciasto "ucierane" - nadaje sie na babki, keksy oraz placki z owocami :-)
skład:
- kostka margaryny
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 2 szklanki maki
- 2-3 łyżki śmietany 18%
- 1 łyzeczka proszku do pieczenia
Margaryne utrzec z cukrem i nie przerywajac uciewrania dodac kolejno żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenie i smietane. Ciasto powinno być gęste. Ubić pianę z bialek i wymieszac razem z ciastem.
W zalezności od okoliczności do takiej bazy można dodąc:
- bakalie jesli to ma być keks (do keksa mozna dac 5 jajek zamiast trzech);
- olejki smakowe (np cytrynowy jesli ma być babka cytrynowa) albo skórki z cytryny lub pomarańczy jesli ktoś woli naturalne skladniki ;-);
- 1-2 łyżeczki kakao jesli chcemy babke/ciasto czekoladowe
- moja teściowa zawsze dodaje jedna torebke budyniu w proszku - dosypuje proszek bydyniowy waniliowy, albo owocowy. Jeśli dodamy np. budyn malinowy to kolor ciasta bedzie rózowy Taki fajny trik, aby zrobić np babke trójkolorowa - przekladajac trzy kolory masy - biala waniliowa, rozowoa malinowa i ciemna kakowa. Dzieki dodatku budyniu w której zawarta jest maka ziemniaczana ciasto będzie bardziej puszyste i nie siądzie. może być też kisiel zamiast budyniu bo liczy sie zawartosc maki ziemniacznej ;-)
- ciasto z owocami - gdy wylożymy ciasto na blache 25x30cm, bedzie cieńsze ale dzieki temu mozna na wierzch wylozyc owoce (śliwki, jablka, brzoskwienie, jagody, truskawki itp) bez obaw ze wyjdzie zaklaec ;-) UWAGA! W przypadku ciasta z owocami trzeba zostawic sobie troszke piany z ubitych bialek, aby posmarowac na wierzch ciasta glownie z mysla o ty aby owoce byly pod piana - jeszcze przed pieczeniem.
Ciasto piec ok 40-50min w zalezości od tego w jakiej formie bedzie.
Okragla blaszka od babki upiecze ciasto troszke szybciej, podobnie blaszka keksowa. Natomiast ciasto z owocami na duzej blaszcze 25x30cm moze wymagać dluższego pieczenia.
skład:
- kostka margaryny
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 2 szklanki maki
- 2-3 łyżki śmietany 18%
- 1 łyzeczka proszku do pieczenia
Margaryne utrzec z cukrem i nie przerywajac uciewrania dodac kolejno żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenie i smietane. Ciasto powinno być gęste. Ubić pianę z bialek i wymieszac razem z ciastem.
W zalezności od okoliczności do takiej bazy można dodąc:
- bakalie jesli to ma być keks (do keksa mozna dac 5 jajek zamiast trzech);
- olejki smakowe (np cytrynowy jesli ma być babka cytrynowa) albo skórki z cytryny lub pomarańczy jesli ktoś woli naturalne skladniki ;-);
- 1-2 łyżeczki kakao jesli chcemy babke/ciasto czekoladowe
- moja teściowa zawsze dodaje jedna torebke budyniu w proszku - dosypuje proszek bydyniowy waniliowy, albo owocowy. Jeśli dodamy np. budyn malinowy to kolor ciasta bedzie rózowy Taki fajny trik, aby zrobić np babke trójkolorowa - przekladajac trzy kolory masy - biala waniliowa, rozowoa malinowa i ciemna kakowa. Dzieki dodatku budyniu w której zawarta jest maka ziemniaczana ciasto będzie bardziej puszyste i nie siądzie. może być też kisiel zamiast budyniu bo liczy sie zawartosc maki ziemniacznej ;-)
- ciasto z owocami - gdy wylożymy ciasto na blache 25x30cm, bedzie cieńsze ale dzieki temu mozna na wierzch wylozyc owoce (śliwki, jablka, brzoskwienie, jagody, truskawki itp) bez obaw ze wyjdzie zaklaec ;-) UWAGA! W przypadku ciasta z owocami trzeba zostawic sobie troszke piany z ubitych bialek, aby posmarowac na wierzch ciasta glownie z mysla o ty aby owoce byly pod piana - jeszcze przed pieczeniem.
Ciasto piec ok 40-50min w zalezości od tego w jakiej formie bedzie.
Okragla blaszka od babki upiecze ciasto troszke szybciej, podobnie blaszka keksowa. Natomiast ciasto z owocami na duzej blaszcze 25x30cm moze wymagać dluższego pieczenia.
Podobne tematy
Podziel się: