reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

książka kucharska

reklama
dziewczyny, też dodaję ogórki konserwowe, ale nie zawsze ;-) teraz nie dałąm , bo mi wszystkie poszły do tuńczykowej i też dobra ;-)
 
A ja gyrosową robię też dodając składniki
pomidor
ogórek
kapusta pekińska
pierś z kurczaka
sos czosnkowy

raz z siostrą zrobiłyśmy to jako danie głowne na imprezie i podałyśmy na wielkim talerzu tak:
mięso, pomidory, ogórki, papryka, cebula, kapusta piekińska, sos czosnkowy i mmmm pychotka!!!:)
 
Karkówka w pomidorach:
1kg karkówki w plastrach
puszka pomidorów (ja je zblenderowałam)
1 ząbek czosnku
2 łyżki miodu
przyprawy: sól pieprz oregano bazylia

Plastry karkówki zalewamy mixem pomidorów i przypraw i wkładamy do pieczenia pod przykryciem na 1,5 h do piekarnika nagrzanego do 180 stopni :-)
Ten sos mi wyszedł troszkę rzadki nie wiem co zrobić by go zagęścić, może macie jakieś pomysły?
 
dziewczyny, potrzebuję jakieś fajne przepisy na obiad piątkowy, który można odgrzać w mikrofali. Chodzi o to, żebym mogła przygotować mojemu do pracy coś fajnego bezmięsnego jak chodzi na 2-gą zmianę, żeby mógł wrzucić w całości do mikro i szybko odgrzać. Nie mogą mu cały czas ryżu z warzywami...
 
Wrzucam linki do tortów:
ten właśnie znalazłam i mnie zainspirował, tylko na górę zrobię mase lukrową i jakoś ozdobię www.mojewypieki.com/post/tort-stracciatella-z-malinami
Masa lukrowa z tego przepisu www.mojewypieki.com/przepis/tort-urodzinowy
A ten jest sprawdzony i biszkopt super wychodzi, z tym,że zmodyfikowałam krem i daję mniej serka mascarpone, a więcej śmietanki i dowolne owoce www.mojewypieki.com/przepis/tort-smietankowo---truskawkowy,-najprostszy.
Poza tym na tej stronie jest mnóstwo innych wspaniałych przepisów i może cos znajdziecie dla siebie www.mojewypieki.com/kategoria/torty
 
Dzis na obiad robie racuchy bez smazenia na tluszczu wg przepisu... tylko nie robie sosu truskawkowego - posypuje cukrem pudrem a juz nie daje cukru do ciasta.

Kuchnia mamy i malucha

zobaczcie sobie na przepisy ze storny, bo bardzo duzo propoycji dla dzieci!
 
Nimffi fajna ta stronka muszę kuknąć :tak:

Sałatka z kalafiora ( ja robiłam wszystko "na oko")

- kalafior
- ogórki konserwowe
- puszka kukurydzy
- szynka
- czosnek
- cebula
- koper
- natka pietruszki
- majonez
- sól
- pieprz

Kalafior, umyć podzielić na drobne różyczki, ugotować. ( można też kalafiora dać surowego ale ja wolę gotowany) Szynkę, ogórki, cebule, pokroić na kosteczkę,czosnek przecisnąć przez praskę, kukurydze osączyć z zalewy,pietruszkę, koperek posiekać.
Wszystko razem wymieszać dodać majonezu, soli, pieprzu wymieszać. Smacznego :-)
 
reklama
Ciasto "ucierane" - nadaje sie na babki, keksy oraz placki z owocami :-)

skład:
- kostka margaryny
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 2 szklanki maki
- 2-3 łyżki śmietany 18%
- 1 łyzeczka proszku do pieczenia


Margaryne utrzec z cukrem i nie przerywajac uciewrania dodac kolejno żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenie i smietane. Ciasto powinno być gęste. Ubić pianę z bialek i wymieszac razem z ciastem.


W zalezności od okoliczności do takiej bazy można dodąc:
- bakalie jesli to ma być keks (do keksa mozna dac 5 jajek zamiast trzech);
- olejki smakowe (np cytrynowy jesli ma być babka cytrynowa) albo skórki z cytryny lub pomarańczy jesli ktoś woli naturalne skladniki ;-);
- 1-2 łyżeczki kakao jesli chcemy babke/ciasto czekoladowe
- moja teściowa zawsze dodaje jedna torebke budyniu w proszku - dosypuje proszek bydyniowy waniliowy, albo owocowy. Jeśli dodamy np. budyn malinowy to kolor ciasta bedzie rózowy :tak: Taki fajny trik, aby zrobić np babke trójkolorowa - przekladajac trzy kolory masy - biala waniliowa, rozowoa malinowa i ciemna kakowa. Dzieki dodatku budyniu w której zawarta jest maka ziemniaczana ciasto będzie bardziej puszyste i nie siądzie. może być też kisiel zamiast budyniu bo liczy sie zawartosc maki ziemniacznej ;-)
- ciasto z owocami - gdy wylożymy ciasto na blache 25x30cm, bedzie cieńsze ale dzieki temu mozna na wierzch wylozyc owoce (śliwki, jablka, brzoskwienie, jagody, truskawki itp) bez obaw ze wyjdzie zaklaec ;-) UWAGA! W przypadku ciasta z owocami trzeba zostawic sobie troszke piany z ubitych bialek, aby posmarowac na wierzch ciasta glownie z mysla o ty aby owoce byly pod piana - jeszcze przed pieczeniem.



Ciasto piec ok 40-50min w zalezości od tego w jakiej formie bedzie.


Okragla blaszka od babki upiecze ciasto troszke szybciej, podobnie blaszka keksowa. Natomiast ciasto z owocami na duzej blaszcze 25x30cm moze wymagać dluższego pieczenia.
 
Do góry