reklama
ariska
Fanka BB :)
monia na ogólnym jakaś dziewczyna z lutówek ci odpisała apropo królika
Moja mama zawsze robiła w białym sosie ale co i jak nie wiem
Moja mama zawsze robiła w białym sosie ale co i jak nie wiem
Dominika81
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 17 Grudzień 2008
- Postów
- 12 122
Dziewczyny , dzięki jeszcze raz. Pierniczki robiłam z przepisu z wielkiego żarcia Wielkie Żarcie - Przepis - Pierniczki pyszne
Miękkie od razu nie były, niestety. Wsadziłam do pojemnika z połówką jabłka i nabrały wilgoci. Wczoraj byliśmy na Wigilii w przedszkolu i zeszły momentalnie, całe szczęście ,że zmiękły, bo bałam się ,że sobie rodzice i dzieciaki zęby połamią ;-) Ale były takie w sam raz, bardzo dobre
Sylvi - właśnie zauważyłam, że ja dokładnie z tego samego przepisu robię pierniczki (też ściągnięty z wielkiego żarcia) - wklejałam go na 1 stronie na wątku świątecznym
tylko zapomniałam już, że stamtąd ściągałam, bo to było już ze 3 czy 4 lata temu :-)
a ja na święta robię taki sernik
Uploaded with ImageShack.us
powiem Wam, że jest niesamowity....mokry i taki pyszny. Polecam i naprawdę łatwy do zrobienia...
Uploaded with ImageShack.us
powiem Wam, że jest niesamowity....mokry i taki pyszny. Polecam i naprawdę łatwy do zrobienia...
ariska
Fanka BB :)
sernik z kokosem ala wiedeński
na ciasto :
15 dkg margaryny
15 dkg cukru
1,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
składniki zagniatamy, wykładamy formę papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do formy, wyrównujemy i nakłuwamy widelcem.
na masę serową :
1 kg sera (najlepiej z wiaderka)
2 jajka całe + 4 żółtka
0,5 szklanki oleju
2 cukry waniliowe
3/4 szklanki cukru
2 budynie żółte bez cukru (waniliowe lub śmietankowe)
od 2,5 - 3 szklanek mleka
Wyrobić masę serową, jest ona płynna, wylewamy ją na ciasto.
Pieczemy około 1,5 godziny w 180 stopniach. Po około godzinie polewamy ubitymi białkami i posypujemy kokosem.
Białka ubijamy z 4 łyżkami cukru.
zdjęcie zapożyczone
Piernik z herbatą
Ciasto :
3 szklanki mąki
1 szklanka sztucznego miodu
1 szklanka oleju
1 szklanka mocnej herbaty
1 szklanka cukru
4 jajka
szczypta soli
1 przyprawa do piernika
Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy resztę składników mieszamy. Wychodzi płynne ciasto które dzielimy na 3 równe części. Każdą z nich pieczemy osobno 15-20 minut w 150 stopniach.
Krem :
6 łyżek kaszy manny
pól litra mleka
1 niepełna szklanka cukru
1 kostka masła
sok z połowy cytryny (ja daję całą bo bardziej cytrynowe wychodzi)
polewa czekoladowa
wiórki
Szklankę mleka zagotowujemy z cukrem w pozostałym mleku rozrabiamy kaszę mannę i wlewamy na gotujące się mleko. Mieszając zagotować. Po ostudzeniu łączymy z masłem i sokiem z cytryny. Gotową masą przekladamy placki piernika i polewamy polewą
i mój ulubiony
Mazurek na waflach (trochę nie bardzo na święta bożego narodzenia ale go uwielbiam )
4 wafle
5 jajek
1 szklanka cukru
5 dag suszonych śliwek
kostka masła lub margaryny
2 łyżki kakao
3-4 małe paczki herbatników
10 dag rozdrobnionych orzechów
10 dag rodzynek
Śliwki moczymy kilka godzin i drobno kroimy. Herbatniki kruszymy. Jajka ubijamy z cukrem na parze.
Masło ucieramy, stopniowo dodajemy masę jajeczną, kakao, śliwki, orzechy, rodzynki i herbatniki. Ja dodaję jeszcze trochę alkoholu rum albo wódka. Ciepłą masą przekładamy wafle i układamy warstwami.
na ciasto :
15 dkg margaryny
15 dkg cukru
1,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
składniki zagniatamy, wykładamy formę papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do formy, wyrównujemy i nakłuwamy widelcem.
na masę serową :
1 kg sera (najlepiej z wiaderka)
2 jajka całe + 4 żółtka
0,5 szklanki oleju
2 cukry waniliowe
3/4 szklanki cukru
2 budynie żółte bez cukru (waniliowe lub śmietankowe)
od 2,5 - 3 szklanek mleka
Wyrobić masę serową, jest ona płynna, wylewamy ją na ciasto.
Pieczemy około 1,5 godziny w 180 stopniach. Po około godzinie polewamy ubitymi białkami i posypujemy kokosem.
Białka ubijamy z 4 łyżkami cukru.
zdjęcie zapożyczone
Piernik z herbatą
Ciasto :
3 szklanki mąki
1 szklanka sztucznego miodu
1 szklanka oleju
1 szklanka mocnej herbaty
1 szklanka cukru
4 jajka
szczypta soli
1 przyprawa do piernika
Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy resztę składników mieszamy. Wychodzi płynne ciasto które dzielimy na 3 równe części. Każdą z nich pieczemy osobno 15-20 minut w 150 stopniach.
Krem :
6 łyżek kaszy manny
pól litra mleka
1 niepełna szklanka cukru
1 kostka masła
sok z połowy cytryny (ja daję całą bo bardziej cytrynowe wychodzi)
polewa czekoladowa
wiórki
Szklankę mleka zagotowujemy z cukrem w pozostałym mleku rozrabiamy kaszę mannę i wlewamy na gotujące się mleko. Mieszając zagotować. Po ostudzeniu łączymy z masłem i sokiem z cytryny. Gotową masą przekladamy placki piernika i polewamy polewą
i mój ulubiony
Mazurek na waflach (trochę nie bardzo na święta bożego narodzenia ale go uwielbiam )
4 wafle
5 jajek
1 szklanka cukru
5 dag suszonych śliwek
kostka masła lub margaryny
2 łyżki kakao
3-4 małe paczki herbatników
10 dag rozdrobnionych orzechów
10 dag rodzynek
Śliwki moczymy kilka godzin i drobno kroimy. Herbatniki kruszymy. Jajka ubijamy z cukrem na parze.
Masło ucieramy, stopniowo dodajemy masę jajeczną, kakao, śliwki, orzechy, rodzynki i herbatniki. Ja dodaję jeszcze trochę alkoholu rum albo wódka. Ciepłą masą przekładamy wafle i układamy warstwami.
martusia29
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 14 Sierpień 2010
- Postów
- 1 236
ariska-az mi slinka pociekła na widok tych ciach....muszę spróbować zrobić ten piernik....ale to po świętach juz jak wszystko wymiecie a moze być zwykły prawdziwy miód???
ariska
Fanka BB :)
tak może być zwykły prawdziwy bo jak sztuczny prawdziwym to jeszcze lepiej
schabik pieczony na chleb: (ja się bawię przyprawami, zazwyczaj daje
1kg schabu/karkówki bez kosci
sól
czosnek wg uznania
pieprz czarny lub cayenne
tymianek
3-4 liście laurowe
foliowy rękaw do pieczenia
czasem nożem robię dziurę w środku i daje jajka na twardo
mięsko umyć i można natrzeć oliwą, solą, pieprzem, tymiankiem. Obłożyć liśćmi laurowymi i czosnkiem- wycisnietym lub w pokrojonym w "piórka". Odłożyć do lodówki na noc. Włożyć mięso do rękawa foliowego, zrobić kilka nacięć na górze folii, włożyć do naczynia bez pokrywki (żaroodporne, brytfanna itp.). Piec w temp. okolo 200st. ok 1,2 godz.
rybka pod pieczarkami
około 1kg zależy ile się chce ryby- najlepszy jest dorsz (moi rodzice robią karpia)
smażymy obtoczony w jajku i mące/bułce tartej i przyprawiony (sól i pieprz)- na głębszym oleju
odkładamy na ręcznik papierowy, by tłuszczyk wsiąknęło..
pieczarki- kroimy i smażymy przyprawione sola i pieprzem
układamy rybkę- najlepiej dzwonki/kawałki na półmisku i kładziemy na to pieczarki- podajemy na ciepło.
ryba po grecku
1kg ryby (dorsz, mintaj, panga)
3 duże marchwie
1 duża pietruszka
1 mniejszy seler
2 duze cebule
liście laurowe
pieprz cały
3 łyżki przecieru
kwasek cytrynowy, cukier- do smaku
rybkę smażymy dzielimy na kawałki.
na rondelku, lub w garnku dajemy warzywa potarte na tarce- duże oczka, cebula w kosteczkę, lub paseczki (kto jak woli) dusimy do miękkości pod przykryciem dodajemy troche oleju, badz oliwy (chyba ze dieta to bez ), dodajemy 1/2szklanki cieplej wody, 3 łyżki przecieru, liście i pieprz (np. 6 ziarenek i 4 liście), dusimy jeszcze chwilkę, mieszamy doprawiamy do smaku
układamy w miseczce warstwowo: ryba, farsz, ryba, farsz.. (farsz musi zakryc)
1kg schabu/karkówki bez kosci
sól
czosnek wg uznania
pieprz czarny lub cayenne
tymianek
3-4 liście laurowe
foliowy rękaw do pieczenia
czasem nożem robię dziurę w środku i daje jajka na twardo
mięsko umyć i można natrzeć oliwą, solą, pieprzem, tymiankiem. Obłożyć liśćmi laurowymi i czosnkiem- wycisnietym lub w pokrojonym w "piórka". Odłożyć do lodówki na noc. Włożyć mięso do rękawa foliowego, zrobić kilka nacięć na górze folii, włożyć do naczynia bez pokrywki (żaroodporne, brytfanna itp.). Piec w temp. okolo 200st. ok 1,2 godz.
rybka pod pieczarkami
około 1kg zależy ile się chce ryby- najlepszy jest dorsz (moi rodzice robią karpia)
smażymy obtoczony w jajku i mące/bułce tartej i przyprawiony (sól i pieprz)- na głębszym oleju
odkładamy na ręcznik papierowy, by tłuszczyk wsiąknęło..
pieczarki- kroimy i smażymy przyprawione sola i pieprzem
układamy rybkę- najlepiej dzwonki/kawałki na półmisku i kładziemy na to pieczarki- podajemy na ciepło.
ryba po grecku
1kg ryby (dorsz, mintaj, panga)
3 duże marchwie
1 duża pietruszka
1 mniejszy seler
2 duze cebule
liście laurowe
pieprz cały
3 łyżki przecieru
kwasek cytrynowy, cukier- do smaku
rybkę smażymy dzielimy na kawałki.
na rondelku, lub w garnku dajemy warzywa potarte na tarce- duże oczka, cebula w kosteczkę, lub paseczki (kto jak woli) dusimy do miękkości pod przykryciem dodajemy troche oleju, badz oliwy (chyba ze dieta to bez ), dodajemy 1/2szklanki cieplej wody, 3 łyżki przecieru, liście i pieprz (np. 6 ziarenek i 4 liście), dusimy jeszcze chwilkę, mieszamy doprawiamy do smaku
układamy w miseczce warstwowo: ryba, farsz, ryba, farsz.. (farsz musi zakryc)
Ostatnia edycja:
reklama
Dominika81
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 17 Grudzień 2008
- Postów
- 12 122
To ja dziś też popełniłam sernik :-)
podaję swój przepis:
Sernik królewski
Ciasto:
3 szkl. mąki
1 szkl. cukru
1 kostka margaryny
2-3 łyżki kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajo
Sypkie składniki wymieszać, dodać margarynę, posiekać lub rozetrzeć palcami z sypkimi składnikami, dodać jajo, zagnieść.
Trzeba gnieść dość długo, żeby składniki się połączyły.
Podzielić na 2 części - włożyć na noc do lodówki lub na 1-2 godziny do zamrażalnika.
Masa:
1,5kg sera (te sery do serników zazwyczaj są pakowane w pojemnikach po 1kg, to ja nie kupuję 2 opakować, tylko 1 i dodaję takie mniejsze opakowanie zwykłego sera białego, nie mielonego, one są zazwyczaj pakowane po 250-350gr)
0,5 kostki margaryny
2 szkl. cukru
6 jajek
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
(mały kubeczek śmietany - nie trzeba dodawać, jeśli ser jest już zmielony - taki homogenizowany jak do serników)
Margarynę utrzeć z cukrem, cały czas miksując dodawać po 1 żółtku.
Połączyć masę z serem, dodać mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy, śmietanę (jeśli trzeba), wszystko wymieszać dokładnie.
Ubić pianę z białek i delikatnie połączyć wszystko razem.
Połowę ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach na dno blaszki (blaszkę zawsze biorę największą jaką mam), na to masa i nawierzch, na masę zetrzeć druga część ciasta.
Piec około 1h - 1h15 min w temp. 170 st. C.
podaję swój przepis:
Sernik królewski
Ciasto:
3 szkl. mąki
1 szkl. cukru
1 kostka margaryny
2-3 łyżki kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajo
Sypkie składniki wymieszać, dodać margarynę, posiekać lub rozetrzeć palcami z sypkimi składnikami, dodać jajo, zagnieść.
Trzeba gnieść dość długo, żeby składniki się połączyły.
Podzielić na 2 części - włożyć na noc do lodówki lub na 1-2 godziny do zamrażalnika.
Masa:
1,5kg sera (te sery do serników zazwyczaj są pakowane w pojemnikach po 1kg, to ja nie kupuję 2 opakować, tylko 1 i dodaję takie mniejsze opakowanie zwykłego sera białego, nie mielonego, one są zazwyczaj pakowane po 250-350gr)
0,5 kostki margaryny
2 szkl. cukru
6 jajek
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
(mały kubeczek śmietany - nie trzeba dodawać, jeśli ser jest już zmielony - taki homogenizowany jak do serników)
Margarynę utrzeć z cukrem, cały czas miksując dodawać po 1 żółtku.
Połączyć masę z serem, dodać mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy, śmietanę (jeśli trzeba), wszystko wymieszać dokładnie.
Ubić pianę z białek i delikatnie połączyć wszystko razem.
Połowę ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach na dno blaszki (blaszkę zawsze biorę największą jaką mam), na to masa i nawierzch, na masę zetrzeć druga część ciasta.
Piec około 1h - 1h15 min w temp. 170 st. C.
Ostatnia edycja:
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 103
- Wyświetleń
- 34 tys
- Odpowiedzi
- 425
- Wyświetleń
- 64 tys
Podziel się: