reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniowe mamusie gotują, szydełkują...

macie jakiś przepis na królika? Dostałam ze wsi i nie wiem, co z nim zrobić :-(
w najgorszym razie zrobię w rękawie jak kurczaka, ale może jakieś przyprawy pasują bardziej...
 
reklama
Dziewczyny , dzięki jeszcze raz. Pierniczki robiłam z przepisu z wielkiego żarcia Wielkie Żarcie - Przepis - Pierniczki pyszne
Miękkie od razu nie były, niestety. Wsadziłam do pojemnika z połówką jabłka i nabrały wilgoci. Wczoraj byliśmy na Wigilii w przedszkolu i zeszły momentalnie, całe szczęście ,że zmiękły, bo bałam się ,że sobie rodzice i dzieciaki zęby połamią ;-) Ale były takie w sam raz, bardzo dobre :)


Sylvi - właśnie zauważyłam, że ja dokładnie z tego samego przepisu robię pierniczki (też ściągnięty z wielkiego żarcia) - wklejałam go na 1 stronie na wątku świątecznym :-D :-D
tylko zapomniałam już, że stamtąd ściągałam, bo to było już ze 3 czy 4 lata temu :-)
 
sernik z kokosem ala wiedeński

na ciasto :

15 dkg margaryny
15 dkg cukru
1,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka

składniki zagniatamy, wykładamy formę papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do formy, wyrównujemy i nakłuwamy widelcem.

na masę serową :

1 kg sera (najlepiej z wiaderka)
2 jajka całe + 4 żółtka
0,5 szklanki oleju
2 cukry waniliowe
3/4 szklanki cukru
2 budynie żółte bez cukru (waniliowe lub śmietankowe)
od 2,5 - 3 szklanek mleka

Wyrobić masę serową, jest ona płynna, wylewamy ją na ciasto.

Pieczemy około 1,5 godziny w 180 stopniach. Po około godzinie polewamy ubitymi białkami i posypujemy kokosem.

Białka ubijamy z 4 łyżkami cukru.

zdjęcie zapożyczone serniki_z_pierzynka_003m.jpg


Piernik z herbatą

Ciasto :

3 szklanki mąki
1 szklanka sztucznego miodu
1 szklanka oleju
1 szklanka mocnej herbaty
1 szklanka cukru
4 jajka
szczypta soli
1 przyprawa do piernika

Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy resztę składników mieszamy. Wychodzi płynne ciasto które dzielimy na 3 równe części. Każdą z nich pieczemy osobno 15-20 minut w 150 stopniach.

Krem :

6 łyżek kaszy manny
pól litra mleka
1 niepełna szklanka cukru
1 kostka masła
sok z połowy cytryny (ja daję całą bo bardziej cytrynowe wychodzi)
polewa czekoladowa
wiórki

Szklankę mleka zagotowujemy z cukrem w pozostałym mleku rozrabiamy kaszę mannę i wlewamy na gotujące się mleko. Mieszając zagotować. Po ostudzeniu łączymy z masłem i sokiem z cytryny. Gotową masą przekladamy placki piernika i polewamy polewą

perinik-z-masa.jpg


i mój ulubiony

Mazurek na waflach (trochę nie bardzo na święta bożego narodzenia ale go uwielbiam:) )

4 wafle
5 jajek
1 szklanka cukru
5 dag suszonych śliwek
kostka masła lub margaryny
2 łyżki kakao
3-4 małe paczki herbatników
10 dag rozdrobnionych orzechów
10 dag rodzynek

Śliwki moczymy kilka godzin i drobno kroimy. Herbatniki kruszymy. Jajka ubijamy z cukrem na parze.
Masło ucieramy, stopniowo dodajemy masę jajeczną, kakao, śliwki, orzechy, rodzynki i herbatniki. Ja dodaję jeszcze trochę alkoholu rum albo wódka. Ciepłą masą przekładamy wafle i układamy warstwami.
 
ariska-az mi slinka pociekła na widok tych ciach....muszę spróbować zrobić ten piernik....ale to po świętach juz jak wszystko wymiecie:) a moze być zwykły prawdziwy miód???
 
schabik pieczony na chleb: (ja się bawię przyprawami, zazwyczaj daje:)
1kg schabu/karkówki bez kosci
sól
czosnek wg uznania
pieprz czarny lub cayenne
tymianek
3-4 liście laurowe
foliowy rękaw do pieczenia

czasem nożem robię dziurę w środku i daje jajka na twardo


mięsko umyć i można natrzeć oliwą, solą, pieprzem, tymiankiem. Obłożyć liśćmi laurowymi i czosnkiem- wycisnietym lub w pokrojonym w "piórka". Odłożyć do lodówki na noc. Włożyć mięso do rękawa foliowego, zrobić kilka nacięć na górze folii, włożyć do naczynia bez pokrywki (żaroodporne, brytfanna itp.). Piec w temp. okolo 200st. ok 1,2 godz.



rybka pod pieczarkami



około 1kg zależy ile się chce ryby- najlepszy jest dorsz (moi rodzice robią karpia)


smażymy obtoczony w jajku i mące/bułce tartej i przyprawiony (sól i pieprz)- na głębszym oleju

odkładamy na ręcznik papierowy, by tłuszczyk wsiąknęło..
pieczarki- kroimy i smażymy przyprawione sola i pieprzem
układamy rybkę- najlepiej dzwonki/kawałki na półmisku i kładziemy na to pieczarki- podajemy na ciepło.


ryba po grecku



1kg ryby (dorsz, mintaj, panga)

3 duże marchwie
1 duża pietruszka
1 mniejszy seler
2 duze cebule

liście laurowe

pieprz cały

3 łyżki przecieru

kwasek cytrynowy, cukier- do smaku


rybkę smażymy dzielimy na kawałki.

na rondelku, lub w garnku dajemy warzywa potarte na tarce- duże oczka, cebula w kosteczkę, lub paseczki (kto jak woli) dusimy do miękkości pod przykryciem dodajemy troche oleju, badz oliwy (chyba ze dieta to bez:) ), dodajemy 1/2szklanki cieplej wody, 3 łyżki przecieru, liście i pieprz (np. 6 ziarenek i 4 liście), dusimy jeszcze chwilkę, mieszamy doprawiamy do smaku

układamy w miseczce warstwowo: ryba, farsz, ryba, farsz.. (farsz musi zakryc)
 
Ostatnia edycja:
reklama
To ja dziś też popełniłam sernik :-)

podaję swój przepis:

Sernik królewski

Ciasto:
3 szkl. mąki
1 szkl. cukru
1 kostka margaryny
2-3 łyżki kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajo

Sypkie składniki wymieszać, dodać margarynę, posiekać lub rozetrzeć palcami z sypkimi składnikami, dodać jajo, zagnieść.
Trzeba gnieść dość długo, żeby składniki się połączyły.
Podzielić na 2 części - włożyć na noc do lodówki lub na 1-2 godziny do zamrażalnika.

Masa:
1,5kg sera (te sery do serników zazwyczaj są pakowane w pojemnikach po 1kg, to ja nie kupuję 2 opakować, tylko 1 i dodaję takie mniejsze opakowanie zwykłego sera białego, nie mielonego, one są zazwyczaj pakowane po 250-350gr)
0,5 kostki margaryny
2 szkl. cukru
6 jajek
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
(mały kubeczek śmietany - nie trzeba dodawać, jeśli ser jest już zmielony - taki homogenizowany jak do serników)

Margarynę utrzeć z cukrem, cały czas miksując dodawać po 1 żółtku.
Połączyć masę z serem, dodać mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy, śmietanę (jeśli trzeba), wszystko wymieszać dokładnie.
Ubić pianę z białek i delikatnie połączyć wszystko razem.

Połowę ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach na dno blaszki (blaszkę zawsze biorę największą jaką mam), na to masa i nawierzch, na masę zetrzeć druga część ciasta.

Piec około 1h - 1h15 min w temp. 170 st. C.
 
Ostatnia edycja:
Do góry