reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniowe mamusie gotują, szydełkują...

macie jakiś przepis na królika? Dostałam ze wsi i nie wiem, co z nim zrobić :-(
w najgorszym razie zrobię w rękawie jak kurczaka, ale może jakieś przyprawy pasują bardziej...
 
reklama
Dziewczyny , dzięki jeszcze raz. Pierniczki robiłam z przepisu z wielkiego żarcia Wielkie Żarcie - Przepis - Pierniczki pyszne
Miękkie od razu nie były, niestety. Wsadziłam do pojemnika z połówką jabłka i nabrały wilgoci. Wczoraj byliśmy na Wigilii w przedszkolu i zeszły momentalnie, całe szczęście ,że zmiękły, bo bałam się ,że sobie rodzice i dzieciaki zęby połamią ;-) Ale były takie w sam raz, bardzo dobre :)


Sylvi - właśnie zauważyłam, że ja dokładnie z tego samego przepisu robię pierniczki (też ściągnięty z wielkiego żarcia) - wklejałam go na 1 stronie na wątku świątecznym :-D :-D
tylko zapomniałam już, że stamtąd ściągałam, bo to było już ze 3 czy 4 lata temu :-)
 
sernik z kokosem ala wiedeński

na ciasto :

15 dkg margaryny
15 dkg cukru
1,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka

składniki zagniatamy, wykładamy formę papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do formy, wyrównujemy i nakłuwamy widelcem.

na masę serową :

1 kg sera (najlepiej z wiaderka)
2 jajka całe + 4 żółtka
0,5 szklanki oleju
2 cukry waniliowe
3/4 szklanki cukru
2 budynie żółte bez cukru (waniliowe lub śmietankowe)
od 2,5 - 3 szklanek mleka

Wyrobić masę serową, jest ona płynna, wylewamy ją na ciasto.

Pieczemy około 1,5 godziny w 180 stopniach. Po około godzinie polewamy ubitymi białkami i posypujemy kokosem.

Białka ubijamy z 4 łyżkami cukru.

zdjęcie zapożyczone serniki_z_pierzynka_003m.jpg


Piernik z herbatą

Ciasto :

3 szklanki mąki
1 szklanka sztucznego miodu
1 szklanka oleju
1 szklanka mocnej herbaty
1 szklanka cukru
4 jajka
szczypta soli
1 przyprawa do piernika

Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy resztę składników mieszamy. Wychodzi płynne ciasto które dzielimy na 3 równe części. Każdą z nich pieczemy osobno 15-20 minut w 150 stopniach.

Krem :

6 łyżek kaszy manny
pól litra mleka
1 niepełna szklanka cukru
1 kostka masła
sok z połowy cytryny (ja daję całą bo bardziej cytrynowe wychodzi)
polewa czekoladowa
wiórki

Szklankę mleka zagotowujemy z cukrem w pozostałym mleku rozrabiamy kaszę mannę i wlewamy na gotujące się mleko. Mieszając zagotować. Po ostudzeniu łączymy z masłem i sokiem z cytryny. Gotową masą przekladamy placki piernika i polewamy polewą

perinik-z-masa.jpg


i mój ulubiony

Mazurek na waflach (trochę nie bardzo na święta bożego narodzenia ale go uwielbiam:) )

4 wafle
5 jajek
1 szklanka cukru
5 dag suszonych śliwek
kostka masła lub margaryny
2 łyżki kakao
3-4 małe paczki herbatników
10 dag rozdrobnionych orzechów
10 dag rodzynek

Śliwki moczymy kilka godzin i drobno kroimy. Herbatniki kruszymy. Jajka ubijamy z cukrem na parze.
Masło ucieramy, stopniowo dodajemy masę jajeczną, kakao, śliwki, orzechy, rodzynki i herbatniki. Ja dodaję jeszcze trochę alkoholu rum albo wódka. Ciepłą masą przekładamy wafle i układamy warstwami.
 
ariska-az mi slinka pociekła na widok tych ciach....muszę spróbować zrobić ten piernik....ale to po świętach juz jak wszystko wymiecie:) a moze być zwykły prawdziwy miód???
 
schabik pieczony na chleb: (ja się bawię przyprawami, zazwyczaj daje:)
1kg schabu/karkówki bez kosci
sól
czosnek wg uznania
pieprz czarny lub cayenne
tymianek
3-4 liście laurowe
foliowy rękaw do pieczenia

czasem nożem robię dziurę w środku i daje jajka na twardo


mięsko umyć i można natrzeć oliwą, solą, pieprzem, tymiankiem. Obłożyć liśćmi laurowymi i czosnkiem- wycisnietym lub w pokrojonym w "piórka". Odłożyć do lodówki na noc. Włożyć mięso do rękawa foliowego, zrobić kilka nacięć na górze folii, włożyć do naczynia bez pokrywki (żaroodporne, brytfanna itp.). Piec w temp. okolo 200st. ok 1,2 godz.



rybka pod pieczarkami



około 1kg zależy ile się chce ryby- najlepszy jest dorsz (moi rodzice robią karpia)


smażymy obtoczony w jajku i mące/bułce tartej i przyprawiony (sól i pieprz)- na głębszym oleju

odkładamy na ręcznik papierowy, by tłuszczyk wsiąknęło..
pieczarki- kroimy i smażymy przyprawione sola i pieprzem
układamy rybkę- najlepiej dzwonki/kawałki na półmisku i kładziemy na to pieczarki- podajemy na ciepło.


ryba po grecku



1kg ryby (dorsz, mintaj, panga)

3 duże marchwie
1 duża pietruszka
1 mniejszy seler
2 duze cebule

liście laurowe

pieprz cały

3 łyżki przecieru

kwasek cytrynowy, cukier- do smaku


rybkę smażymy dzielimy na kawałki.

na rondelku, lub w garnku dajemy warzywa potarte na tarce- duże oczka, cebula w kosteczkę, lub paseczki (kto jak woli) dusimy do miękkości pod przykryciem dodajemy troche oleju, badz oliwy (chyba ze dieta to bez:) ), dodajemy 1/2szklanki cieplej wody, 3 łyżki przecieru, liście i pieprz (np. 6 ziarenek i 4 liście), dusimy jeszcze chwilkę, mieszamy doprawiamy do smaku

układamy w miseczce warstwowo: ryba, farsz, ryba, farsz.. (farsz musi zakryc)
 
Ostatnia edycja:
reklama
To ja dziś też popełniłam sernik :-)

podaję swój przepis:

Sernik królewski

Ciasto:
3 szkl. mąki
1 szkl. cukru
1 kostka margaryny
2-3 łyżki kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajo

Sypkie składniki wymieszać, dodać margarynę, posiekać lub rozetrzeć palcami z sypkimi składnikami, dodać jajo, zagnieść.
Trzeba gnieść dość długo, żeby składniki się połączyły.
Podzielić na 2 części - włożyć na noc do lodówki lub na 1-2 godziny do zamrażalnika.

Masa:
1,5kg sera (te sery do serników zazwyczaj są pakowane w pojemnikach po 1kg, to ja nie kupuję 2 opakować, tylko 1 i dodaję takie mniejsze opakowanie zwykłego sera białego, nie mielonego, one są zazwyczaj pakowane po 250-350gr)
0,5 kostki margaryny
2 szkl. cukru
6 jajek
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
(mały kubeczek śmietany - nie trzeba dodawać, jeśli ser jest już zmielony - taki homogenizowany jak do serników)

Margarynę utrzeć z cukrem, cały czas miksując dodawać po 1 żółtku.
Połączyć masę z serem, dodać mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy, śmietanę (jeśli trzeba), wszystko wymieszać dokładnie.
Ubić pianę z białek i delikatnie połączyć wszystko razem.

Połowę ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach na dno blaszki (blaszkę zawsze biorę największą jaką mam), na to masa i nawierzch, na masę zetrzeć druga część ciasta.

Piec około 1h - 1h15 min w temp. 170 st. C.
 
Ostatnia edycja:
Do góry