reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lublin od kuchni

reklama
Wysoki i puszysty biszkopt !!! Zawsze się udaje !!!!

Składniki


  • [*=left]4 duże jajka lub 6 małych
    [*=left]1 szkl. cukru,
    [*=left]1,5 szkl. mąki pszennej lub 1 szkl pszennej i 0,5 ziemniaczanej
    [*=left]1 łyżeczka proszku do piecz.,
    [*=left]1 łyżeczka octu lub cytryny

Ważne w tym przepisie jest to aby produkty dodawać do siebie w odpowiedniej kolejności, mianowicie:

  1. W pierwszej kolejności proponuje oddzielić białka od żółtek, żółtka razem z proszkiem do pieczenia i octem wymieszać łyżeczką w szklance - mikstura zacznie rosnąć, nie denerwować się :)
  2. Białka ubić na sztywno
  3. Dodać cukier - ubić,
  4. Dodać "miksturę" z proszku, octu, żółtek
  5. Dodać mąkę- lekko wymieszać łopatką.
  6. Wylać na blachę i wstawić do lekko podgrzanego piekarnika.
  7. Piec ok 15 - 20 min.

 
Ostatnia edycja:
Sałatka z makaronem, rucolą itp.

Makaron (penne, świderki) al dente,
Rucola,
podsmażony boczek (pokrojony w kostke),
Wędzony kurczak (pokrojony w kostke),
Ser Grecki, Bałkański (ostatecznie feta),
Ogórki konserwowe (pokrojony w kostkę),
Czosnek marynowany(pokrojony drobno) (może być ale nie musi),
Warzywa marynowane (mogą być ale nie muszą),
Sos - majonez, śmietana, musztarda grillowa (ale może być inna najlepiej ostra).

Uwaga!
Sosu musi być sporo inaczej nie smakuje już tak dobrze :-)

Mam nadzieje,że Wam posmakuje i nas zjadana jest bardzo szybko :-)

Smacznego!!!
 
Gulasz Szegedyński
Składniki:
800g wieprzowiny( szynki lub łopatki)
3 małe cebule
3 łyżki smalcu lub po 2 łyżki masła i oleju
2 łyżki słodkiej sproszkowanej papryki
1 łyżeczka ostrej sproszkowanej papryki
2 łyżeczki kminku
2 wołowe kostki bulionowe
150 ml kwaśnej śmietany

Tłuszcz roztopić w rondlu i podsmażyć na nim na złocisty kolor cebulę pokrojoną w cienkie plasterki. Zdjąć rondel z ognia, dodać paprykę, pokrojone w dwucentymetrową kostkę mięso, sól, pieprz, kminek oraz kostkę rosołową. Rondel ponownie umieścić na ogniu i smażyć około 5 min, co jakiś czas mieszając.Wlać 1 litr wody i gotować pod przykryciem. Po godzinie dodać pokrojoną niezbyt drobno kapustę i gotować razem około 40 min. Na koniec gulasz połączyć ze śmietaną, zagotować i zdjąć z ognia.`
 
Tort makowy z kremem z bitej śmietany i serka mascarpone

Przepis na ciasto makowe wzięłam z tego przepisu
Moje Wypieki | Tort makowy z kremem z białej czekolady

Krem:

660 ml śmietany 30%
500 g serka mascarpone
1 1\2 szkl cukru pudru (tu można dać mniej lub więcej cukru, według mnie był trochę za słodki)
cukier waniliowy

Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, aż będzie sztywna że można odwrócić miskę z jej zawartością;-)
Dodać serek króciutko, delikatnie wymieszać.

Ciasto przekroić na trzy blaty. Nasączyć, można też posmarować dodatkowo dżemem i nakładać krem śmietanowy.

Użyłam śmietanę 30% i serek mascarpone z biedronki i wyszło dobre, nic mi się nie zważyło:tak:.
 
reklama
Faworki:
1 szkl. mąki,
3 żółtka
1,5 łyżeczki cukru
łyżka kwaśnej śmietany
kieliszek wódki albo rumu
starta skórka cytrynowa (niekoniecznie)
Zagniatamy twarde ciasto, dobrze wybijamy żeby się napowietrzyło, wałkujemy bardzo cieniutko, kroimy na paski i z rozcięciem w środku, przewlekamy i smażymy na głębokim tłuszczu
 
reklama
Do góry