reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lublin od kuchni

reklama
Wysoki i puszysty biszkopt !!! Zawsze się udaje !!!!

Składniki


  • [*=left]4 duże jajka lub 6 małych
    [*=left]1 szkl. cukru,
    [*=left]1,5 szkl. mąki pszennej lub 1 szkl pszennej i 0,5 ziemniaczanej
    [*=left]1 łyżeczka proszku do piecz.,
    [*=left]1 łyżeczka octu lub cytryny

Ważne w tym przepisie jest to aby produkty dodawać do siebie w odpowiedniej kolejności, mianowicie:

  1. W pierwszej kolejności proponuje oddzielić białka od żółtek, żółtka razem z proszkiem do pieczenia i octem wymieszać łyżeczką w szklance - mikstura zacznie rosnąć, nie denerwować się :)
  2. Białka ubić na sztywno
  3. Dodać cukier - ubić,
  4. Dodać "miksturę" z proszku, octu, żółtek
  5. Dodać mąkę- lekko wymieszać łopatką.
  6. Wylać na blachę i wstawić do lekko podgrzanego piekarnika.
  7. Piec ok 15 - 20 min.

 
Ostatnia edycja:
Sałatka z makaronem, rucolą itp.

Makaron (penne, świderki) al dente,
Rucola,
podsmażony boczek (pokrojony w kostke),
Wędzony kurczak (pokrojony w kostke),
Ser Grecki, Bałkański (ostatecznie feta),
Ogórki konserwowe (pokrojony w kostkę),
Czosnek marynowany(pokrojony drobno) (może być ale nie musi),
Warzywa marynowane (mogą być ale nie muszą),
Sos - majonez, śmietana, musztarda grillowa (ale może być inna najlepiej ostra).

Uwaga!
Sosu musi być sporo inaczej nie smakuje już tak dobrze :-)

Mam nadzieje,że Wam posmakuje i nas zjadana jest bardzo szybko :-)

Smacznego!!!
 
Gulasz Szegedyński
Składniki:
800g wieprzowiny( szynki lub łopatki)
3 małe cebule
3 łyżki smalcu lub po 2 łyżki masła i oleju
2 łyżki słodkiej sproszkowanej papryki
1 łyżeczka ostrej sproszkowanej papryki
2 łyżeczki kminku
2 wołowe kostki bulionowe
150 ml kwaśnej śmietany

Tłuszcz roztopić w rondlu i podsmażyć na nim na złocisty kolor cebulę pokrojoną w cienkie plasterki. Zdjąć rondel z ognia, dodać paprykę, pokrojone w dwucentymetrową kostkę mięso, sól, pieprz, kminek oraz kostkę rosołową. Rondel ponownie umieścić na ogniu i smażyć około 5 min, co jakiś czas mieszając.Wlać 1 litr wody i gotować pod przykryciem. Po godzinie dodać pokrojoną niezbyt drobno kapustę i gotować razem około 40 min. Na koniec gulasz połączyć ze śmietaną, zagotować i zdjąć z ognia.`
 
Tort makowy z kremem z bitej śmietany i serka mascarpone

Przepis na ciasto makowe wzięłam z tego przepisu
Moje Wypieki | Tort makowy z kremem z białej czekolady

Krem:

660 ml śmietany 30%
500 g serka mascarpone
1 1\2 szkl cukru pudru (tu można dać mniej lub więcej cukru, według mnie był trochę za słodki)
cukier waniliowy

Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, aż będzie sztywna że można odwrócić miskę z jej zawartością;-)
Dodać serek króciutko, delikatnie wymieszać.

Ciasto przekroić na trzy blaty. Nasączyć, można też posmarować dodatkowo dżemem i nakładać krem śmietanowy.

Użyłam śmietanę 30% i serek mascarpone z biedronki i wyszło dobre, nic mi się nie zważyło:tak:.
 
reklama
Faworki:
1 szkl. mąki,
3 żółtka
1,5 łyżeczki cukru
łyżka kwaśnej śmietany
kieliszek wódki albo rumu
starta skórka cytrynowa (niekoniecznie)
Zagniatamy twarde ciasto, dobrze wybijamy żeby się napowietrzyło, wałkujemy bardzo cieniutko, kroimy na paski i z rozcięciem w środku, przewlekamy i smażymy na głębokim tłuszczu
 
reklama
Do góry