reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Tylko Przepisy Kulinarne !!!

nie mam pojecia bo nigdy oprocz bigosu i golabkow nic nie robilam ;) ale napewno wykozystalabym do kapusniaka-taki pol na pol z kiszona...i np.coleslawa do obiadu :)
 
reklama
POMIDORY NADZIEWANE SEREM

4 porcje
8 dużych pomidorów
20 dkg kilka rodzajów sera (camembert, typu roquefort, łatwo topiący się żółty ser)
pół szkl. mleka
2 łyżeczki mąki
2 jajka
1 łyżka posiekanych świeżych ziół

Pomidory umyć, odciąć czubki, wydrążyć miąższ. Posolić środek pomidorów i ustawić tak, by sos ze środka wyciekał.
Na patelni rozgrzać mleko, pokruszyć do niego wszystkie sery i podgrzewać mieszając az do rozpuszczenia serów. Mąkę wymieszać z 2 łyżkami zimnej wody i wlać do masy serowej.
Podrzewać mieszając przez 2 minuty. Posolić, popieprzyć, wsypać zioła i wymieszać. Wyłączyć gaz.
Białka ubić na sztywna pianę, wymieszać z ostudzoną masą serową, dodać zółtka, wymieszać i nakładać mase do pomidorów. Każdy pomidor przykryc odcięta cześcią.
Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem i zapiekać przez ok. 15 min. w 200 oC.

Ja zostawiłam ok. 0,5 cm miąższu - może za mało i dlatego mi się rozpadły albo dlatego, że ciut za długo były w piekarniku.
Z ziół dodałam bazylię i natkę. Bo takie miałam.
 
Witajcie :) ogólnie nie jestem jakimś asem kulinarnym, więc na razie skupiam się na w miarę prostych przepisach, tak, żeby zawsze wyszło. Polecam ciasto marchewkowe:

  • 4 jajka

  • 100 g cukru

  • 1 cytryna

  • 250 g zmielonych orzechów laskowych

  • 300 g marchewki, startej na tarce o drobnych oczkach

  • 50 g mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 3/4 łyżeczki cynamonu*

  • cukier puder do posypania

[h=2]Jak zrobić ciasto marchewkowe?[/h]

  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni

  • Lekko natłuść i posyp bułką tartą tortownicę. Możesz również użyć papieru do pieczenia ciast

  • Otrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij z niej sok

  • Oddziel białka i żółtka

  • W osobnej miseczce utrzyj żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę

  • Dodaj do tego sok i skórkę z cytryny, całość wymieszaj

  • Dodaj zmielone orzechy i marchewkę, całość wymieszaj

  • Przesiej mąkę razem z cynamonem oraz proszkiem do pieczenia, dodaj do masy, a następnie wymieszaj

  • Ubij białka na sztywną pianę. Dodaj je do masy delikatnie mieszając, nie miksując

  • Ciasto przełoży do przygotowanej formy

  • Piecz przez 50 minut

  • Posyp cukrem pudrem

Nie mam ksiązki kucharskiej, z przepisów korzystam, używając Internetu. Polecam wam stronkę z przepisami kulinarnymi
 
Do góry