Sałatka z paluszków krabowych i grejpfruta w sosie słodko-kwaśnym.
Paluszki rozmrażam i kroję na nieduże kawałki (ok. 1cm), grejpfruta obieram i cząstki kroję na 4 kawałki każdą. Jak daje się zdjać z grejpfruta te błonki rozdzielające cząstki to jest lepsze, bo "toto" w zeby nie wchodzi. :-)Zużywam ok. 3/4 grejpfruta na 250 g paluszków krabowych. Jak się da więcej grajpfruta to będzie za gorzkie.
Jeśli chodzi o sos to mieszam majonez i jogurt w równych proporcjach, do tego ketchup (ew. koncentrat pomidorowy) do smaku (sos musi po tym być taki różowo-łososiowy). Do tego dodaje chiński sos Tao-Tao (taki w płaskiej butelce). Można kupić albo słodko-kwaśny (który jest trochę ostry) albo pikantny (który jest bardziej ostry, ale również słodki).
Sos do sałatki powinen byc słodko-kwaśno-ostry. Jest jeszcze lepszy, jak się doda nakrętkę brandy albo whisky albo koniak.
Robiłam różne wariacje tej sałatki. Wypróbowywałam taie połączenia: kraby i awokado, paluszki krabowe i mandarynka, awokado i grejpfrut, samo awokao. Wszystkie dobre, bo ten sos jest pyszny.
Robiłam tez różne warianty sosu. Nie miałam kiedyś ketchupu i Tao-Tao, więc do majonezu i jogurtu dodałam dżem z borówek (żeby było słodko) i Tabasco (żeby było ostro). Tez było dobre.:-)