EMILIA-CZERWCOWA MAMA2013
Zaangażowana w BB
DLA PAULINKA109 PĄCZKI
1kg mąki
100g drożdży
0,5 l mleka
6 żółtek
1 jajko
szczypta soli
5 łyżek oliwy
1 cukier waniliowy
1 kileliszek spirytusy lub octu
sok z 1 cytryny
wyk.rozrabiamy roszczyne z drożdzy,0,5 szklanki mleka 1 łyzki cukru i 3 łyżli maki. odstawiamy do wyrośmięcia.
potem żółtka cukier waniliowy, resztę cukru, kieliszek spiryrusy, 1 jajko sok z jednej cytryny oliwei szcypte soli razem mieszamy. potem wlewamy letnie mleko, roszczynę i wsypujemy stopniowo mąke i mieszamy do jednolitej masy aż bedzie odchodzić od reki. odstawiamy na 30 min do wyrosnięcia. potem na stolnice i wykrawamy pączki. mozna je nadziewac dowolną marmoladą. pieczemy je na oleju. SMACZNEGO
1kg mąki
100g drożdży
0,5 l mleka
6 żółtek
1 jajko
szczypta soli
5 łyżek oliwy
1 cukier waniliowy
1 kileliszek spirytusy lub octu
sok z 1 cytryny
wyk.rozrabiamy roszczyne z drożdzy,0,5 szklanki mleka 1 łyzki cukru i 3 łyżli maki. odstawiamy do wyrośmięcia.
potem żółtka cukier waniliowy, resztę cukru, kieliszek spiryrusy, 1 jajko sok z jednej cytryny oliwei szcypte soli razem mieszamy. potem wlewamy letnie mleko, roszczynę i wsypujemy stopniowo mąke i mieszamy do jednolitej masy aż bedzie odchodzić od reki. odstawiamy na 30 min do wyrosnięcia. potem na stolnice i wykrawamy pączki. mozna je nadziewac dowolną marmoladą. pieczemy je na oleju. SMACZNEGO