reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

książka kucharska

DLA PAULINKA109 PĄCZKI
1kg mąki
100g drożdży
0,5 l mleka
6 żółtek
1 jajko
szczypta soli
5 łyżek oliwy
1 cukier waniliowy
1 kileliszek spirytusy lub octu
sok z 1 cytryny

wyk.rozrabiamy roszczyne z drożdzy,0,5 szklanki mleka 1 łyzki cukru i 3 łyżli maki. odstawiamy do wyrośmięcia.
potem żółtka cukier waniliowy, resztę cukru, kieliszek spiryrusy, 1 jajko sok z jednej cytryny oliwei szcypte soli razem mieszamy. potem wlewamy letnie mleko, roszczynę i wsypujemy stopniowo mąke i mieszamy do jednolitej masy aż bedzie odchodzić od reki. odstawiamy na 30 min do wyrosnięcia. potem na stolnice i wykrawamy pączki. mozna je nadziewac dowolną marmoladą. pieczemy je na oleju. SMACZNEGO
 
reklama
Kobitki Święta idą... jakies przepisy na dobre ciacha by się przydały ;-)
Ja własnie na stronie babyboom.pl natrafilam na przepis pewnej pani na szybkie pierniczki :)

Pierniczki dla spóźnialskich
Dla spóźnialskich, którzy nie zdążyli zagnieść miesiąc temu długodystansowego ciasta na pierniki, w prezencie podaję sprinterski przepis, również przeze mnie wypróbowany. Pierniczki będą nieco ciemniejsze i mniej urosną (można gęściej je układać na blasze)


  • Pół szklanki melasy - można próbować zastąpić miodem, ale ja robiłam z melasą.
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g masła
  • 4łyżeczki cynamonu
  • 4łyżeczki imbiru
  • 2łyżeczki goździków
  • 2łyżeczki kardamonu (robiłam bez kardamonu, a dodałam więcej przyprawy do piernika)
  • 1łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki sody
  • 3,5 szklanki mąki

Podgrzewamy melasę, cukier, masło i przyprawy. Po przestygnięciu dodajemy do mąki z jajami i sodą. Wyrabiamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na ok 2h.

Pieczemy w temp. 200 stopni 7-10 minut. Dalej postępujemy jak w przypadku pierwszego przepisu.


Będziem probowac, zobaczymy co z niego wyjdzie :)
 
Znienawidzona w dzieciństwie brukselka wróciła do łask i jestem zachwycona, jest pyszna!!
Brukselkę oczyścić zagotować, pierwszą wodę odlać (nie będzie gorzka), wrzucić do posolonego i osłodzonego (nie będzie miała intensywnego zapachu) wrzątku, gotować do miękkości.
Na maśle usmażyć bułkę tartą na chrupko a do niej wrzucić ugotowaną brukselkę, chwilę podsmażyć razem.
 
Pierniczki - bardzo proste

1/2 kg maki
ok 200 gram miodu
2 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki margaryny
1 lyzeczka sody
2 lyzeczki kakao
3 lyzeczki przyprawy do piernikow

miod rozpuscic z margaryna i ostudzic, make przesiac do miski i dodac pozostale skladniki, takze miod z margaryna, wszystko wymieszac, rozwalkowac i piec na zloty kolor w temp 180 stopni ok 10-12 minut
 
Hello hello

Wrzucam obiecany przepis na piekielni-boskie ciasto serniko-brownie z malinami. Robię dokładnie wg tego przepisu, tylko daję o połowę mniej cukru i piekę dokładnie 50min w piekarniku z termoobiegiem. Z czasem pieczenia trzeba popróbować, bo każdy piekarnik jest inny. U mnie 60min - ciasto było za suche, a 45min - za rzadkie. Pamiętajcie, że brownie ma być jakby lekko zakalcowate, mokre a nie suche.
Dajcie znać, jak wam wyszło :-)
SMACZNEGO !!

Moje Wypieki | Sernikobrownies z malinami
 
Witajcie kochane tu pisze bo chodzi o kuchnie:)Maggipka dziekuje za strone ;moje wypieki,teraz cały czas korzystam..
ale do czego zmierzam zrobiłam dzis pyszne pączki na jutro tylko nie udał mi sie lukier..z cukru pudru i wody nic mi nie wyszło wiec z trzudem ten cukier co mi został przesiałam przez sitko i posypałam paczki..Dałam kilka mpim ulubionym sąsiadom,lukier mi nie wyszedł bo jak sie pózniej okazało wsypałam zamiast cukru pudru.....mąke ziemniaczną:-Djaki wstyd..Nic sie sasiedzi nie odzywaja chyba mysla ze jestem stuknięta i to niezle:-DAle juz ok paczki naprawione.Dam pzrepis moze ktoras sprobuje naprawde pyszne wyszły..
Moje Wypieki | Pączki z różą
 
SNICKERS bez pieczenia.

Robie wersję na kruchych herbatnikach prostokątnych (okolo 50-60dag), ale jesli ktoś chce można upiec standardowe 3 płaty kruchego ciasta i przelozyc masami:

1. Masa grysikowa z orzechami.

Sklad:
- 2 szklanki mleka
- 5 lyżek kaszy manny
- 3 łyżki cukru pudru
- pół kostki margaryny lub masła (może byc mniej)
- olejek waniliowy
- ulubione orzechy (włoskie, ziemne, laskowe)

Mleko zagotowac z kaszą manna na grysik. Przestudzić.
Margaryne utrzec z cukrem pudrem za pomoca miksera. Dodać wystudzony grysik oraz oleje waniliowy, zmiksować.
Dodać orzechy.... Poniewaz sama robie taka mase po raz pierwszy to spróbuje najpierw dać około szklanki zmielonych orzechów. Ale podejrzewam że świetnie smakowalby także z orzechami drobno siekanymi.

2. Masa kajmakowa.

Skład:
- masa kajmakowa z puszki
- 150-200ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 1 lyżeczka żelatyny.

Mase kajmakową miksuje ze śmietaną 0k 3-5minut. Jesli damy mniej smietany to będzie bardziej geste i bardziej slodkie. Osobiście wole dac 200ml śmietany aby była rzadsza masa i mniej slodka.
Żelatyne rozpuścic w odrobinie wrzatku (ok 1/5szklanki). Poczekac moment az żelatyna ostygnie... Ja rozpuszczam żelatyne w szklance a poźniej wstawiam szklanke do garnka z zimna woda i po kilku minutach jest juz wystudzona. Uwaga, aby żelatyna nie stężała nalezy ją często zamieszać.
Ostudzoną żelatyne zmiksować z masą kajmakowa.

3. Polewa czekoladowa.

Szczerze to kupuję gotową Delecty z proszku do rozpuszczenia :) Ale mozna zrobić samemu...

- 10 łyżek cukru pudru
- 5 łyżek kakao
- 3 łyżki wody
- 1/4 kostki masła

Wymieszac wszystko na ogniu.... Gdy bedzie za geste dolac odrobine wody.


Rozkladam sobie warstwe herbatnikow - mase grysikowa - warstwe herbatnikow - mase kajmakowa - warstwe herbatnikow - polewe czekoladowa.

Na polewe na wierzch posypuje wiekszymi kawalkami orzechow.
 
reklama
CIASTKA Z CUKREM

Ulubione ciasteczka z mojego dzieciństwa. Wolałam je niż tradycyjne kruche, bo te sa miękiie, bardziej puszyste :) Troszke przypominaja ciasteczka francuzkie.

Standardowo przepis nie zawierał jajka, ani sera bialego, a ja go zmodyfikowałam, aby dodac wartości. Jednak przy dzieciach z alergia na jajko można go pominac. Ser biały także, choć z nim smakuje lepiej :-)


Skład:
- 2 szklanki maki
- 100g śmietany 18%
- 100g sera bialego
- 1 jajko
- 1/2 kostki margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier kryształ do posypania ciastek

Śmietane, ser bialy, żółtko z jajka, miekka margaryne i proszek do pieczenia zmiksowałam blenderem (taką końcówką jak mikser ma do ubijania koktajli owocowych). Wyszła gladka masa o konsytencji twarożku. Dodatałm 1 szklankę maki i zmiksowalam dlaej blenderem. W tym momencie gestnieje a wiec wykładam kolejna szklankę maki na stolnice i na to gotowe ciasto. Zagniote razem. Gniecie się latwiej niż przy ciescie kruchym, ponieważ masa jest dość miękka. Jesli za bardzo sie klei do rak to dodac jeszcze mąki.
Włożyc ciasto do lodowki albo zamrazali na ok 10-20min aby stwardnialo. Wtedy łatwiej rozwałkować. Wałkować na grubośc ok 0,5-1cm. Wycianac dowolne kształty.
Kazde ciasteczko trzeba pomoczyć w bialku jajka za pomoca pedzelka. Potem posypac cukrem - ilośc w zalezności od tego czy che sie uzyskac ciastka mniej slodkie, czy bardziej slodkie.
Piec po 15-20 min.

Mnie z tego przepisu wychodzi ilość ciastek do pieczenia na dwa razy.
 
reklama
Do góry