reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Tylko Przepisy Kulinarne !!!

reklama
Ryba po grecku

Sos:
składniki (na 3 średnie słoiki sosu):
3 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
4 duże cebule
olej
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2-3 łyżki octu 10%
sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, 4 goździki
ewentualnie cukier

przygotowanie:
warzywa zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, cebulę pokroić na ćwierć- plasterki lub drobniej. Warzywa zeszklić na oleju. Dodać sól i pieprz. Zalać wodą do przykrycia. Po zagotowaniu dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy (ja przyprawy wrzucam w woreczku zrobionym z gazy, żeby łatwo je było potem wyłowić). Dusić 15 min. Dodać ocet i dosmakować.

Ryba:
mintaj/panga/grenadier/ albo co kto lubi.
Rybę kroję na drobne kawałki (ok. 2x3 cm), obtaczam w mące i smażę.

Co do wielkości porcji to akurat z sosem do ryby po grecku jest tak, że można zrobić go więcej i zamknąć na gorąco w słoikach. Potem otwierasz tyle ile potrzebujesz na jedną okazję (ja na święta jem to na zimno, ale jak mi zostanie sos to w ciągu roku pałaszujemy jako obiad na ciepło). Rybę możesz tez usmażyć poprzedniego dnia i na pewno kilka dni wytrzyma.

:-)Robiłam pyszne muffiny z przepisu mamusi:-)
dsc00758cr4.jpg
MUFINKI (z tym co sobie wybierzesz)składniki:2 szkl. mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia czubate3/4 szklanki cukruszczypta soliSKŁADNIKI SYPKIE WYMIESZAĆ I DODAĆ:2 jajka, szkl.mleka,100g.stopionego masła lub margaryny i wkład właściwy tzn(to co chcesz żeby w nich było np.mrożone owoce, jabłka z cynamonem ja dałam 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej i starą czekoladę.Wlać do foremek piec 180 stopni 20-30 minut.Sprawdzić patyczkiem .Smacznego polecam z mrożonymi truskawkami!!

reklama
Do góry