reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Tylko Przepisy Kulinarne !!!

Na potrawke nie mam przepisu...ale tez bym chciala :-)

No a to ciasto to tez sie skusze i zrobie jedna blache ...tyle ze ja sobie na 4 kawalki to tak podziele ze kazdy innymi owocami wyloze... :-) Tylko kurde problem z drozdzami moze byc...bo tu to chyba tylko takie w proszku maja...:baffled: Jak co to zrobie po powrocie :-)

reklama
Pati, świetny pomysł z wymieszaniem owoców:) A drożdże w proszku też chyba mogą być moim zdaniem... Co do potrawki z kurczaka, to ja ją robię wtedy, kiedy gotuję rosół:) Wlewam trochę rosołku do rondelka, dorzucam wyjęte z rosołu i pokrojone w kostkę marchewki, dodaję kukurydzę z puszki, można czerwoną fasolkę, groszek i co kto lubi. Do tego kroję gotowane mięsko z rosołu, chwilę razem gotuję, a na koniec zagęszczam mąką wymieszaną z małą ilością mleka. Oczywiście można sobie do smaku doprawić. I tyle:) To taka najprostsza i najłatwiejsza wersja:)

Czas na jabłeczniki - ten ze strony babyboom:-D

20 dag mąki
20 dag kaszy manny
20 dag cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1-1.5 kg kwaśnych jabłek
200 gram masła z lodówki
cynamon
Wykonanie
Do miski wsypać mąkę, kaszę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. Wymieszać. Jabłka obrać, pokroić. Można na cienkie kawałki, ale powiem szczerze,że nie mam do tego cierpliwości, więc mam kawałki różne.
Na wysmarowaną formę wysypać 1/3 sypkich składników, położyć na całości wiórki lub plasterki z 1/3 kostki masła. Na taki spód wyłożyć połowę jabłek posypanych cynamonem (jeśli lubicie).
Jabłka posypać równomiernie 1/3 sypkich składników, dodać kolejną 1/3 kostki masła.
Przykryć to drugą połową jabłek, wysypać (nadal równomiernie) resztę sypkich składników i rozłożyć na wierzchu resztę masła. Piec około godziny w temperaturze 200 stopni.

Dziewczyny jakie przyrzadzacie potrawy na wigilie? Ja w tym roku wyprawiam pierwszy raz wigilie u siebie...co prawda wszystkiego sama nie bede robic ,ale przyda sie kilka fajnych przepisow :-) Z kumpela dzielimy sie pol na pol robota ...ja napewno robie tradycyjnie salatke warzywna,bede robic sledzie pod piezynka i mam zrobic krokiety z kapusta i grzybami,na bank bedzie karp-bo jak inaczej..kumpela robi bigos,kupimy gotowe paszteciki z kapusta do barszczyku... i co dalej :baffled:?????????

Pati, ja jeszcze będę robić rybę po grecku, dwa rodzaje śledzia w śmietanie (ale u Ciebie będzie ten pod pierzynką - to pewnie tez w śmietanie), rybę w galarecie. Jeśli coś Cię zainteresuje to dam przepis. :-) I jeszcze zupa grzybowa z uszkami.
A ze słodkości to kutia z łamańcami, kisiel żurawinowy z mleczkiem waniliowym, pierniczki.

Ostatnia edycja:
reklama
Mamootku-zdecydowanie ryba po grecku i pierniczki :-)
Tylko ja totalnie nie wiem w jakich porcjach to robic bo juz praktycznie w 1 swieto jedziemy do tesciow i tam zostaniemy kilka dni...No i tesciowa tez bedzie miala narobione jedzenia...Nie chce zeby sie zmarnowalo ale tez nie moze nic nie byc na stole...musze jakos to opracowac ;-)

Do góry