reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Tylko Przepisy Kulinarne !!!

Mi kiedyś tłumaczono, że jest jakaś różnica. Poza tym widziałam w sklepie we Francji i quiche i tarty stojące obok siebie. Były podpisane.
Trzeba by zasięgnąć języka u jakiegoś zorientowanego francuza.
 
reklama
Für Cicha :)

Krokiety:

ciasto-
jak na nalesniki tyle ze bez cukru wniliowego a zamiast niego zwykly cukier

ok.1 l mleka
2 jajka
maka
sol
1 lyzeczka cukru
troche oleju

Farsz:
kapusta kiszona,
suszone grzybki lub pieczarki
jedna cebula
sol,pieprz,vegeta.ziele angielskie,lisc laurowy

Ja wole suszone grzybki, wiec wieczorem je zamaczylam ,a jak zaczynalam robic krokiety podgotowalam je jeszcze by byly miekkie...Kapuste poddusic by byla miekka razem z lisciem laurowym,zielem angielskim i przyprawami...ja juz bedzie w miare dobra podsmazyc cebulke na zloty kolor,wrzucic kapuste i pokrojone grzyby...dusic jescze ok. pol godzinki...przyprawic jak kto lubi...ja dalam dosc duzo soli bo z nalesnikami moze okazac sie mdle...

Nalesniki upiec na blady kolor...nalozyc farsz...jak ktos lubi obtoczyc delikatnie w jajku i bulce tarteji podsmazyc, wtedy sa super chrupiace
 
ja robie dosc podobnie- z tym, ze ja gotuje kapuste- odcedzam- siekam - dodaje posiekane wczesniej ugotowane miekkie grzybki(te suszone prawdziwki;-)dodaje zeszklona cebulke przyprawiam sama sola, vegeta, i pieprzem -mieszam - to jest farsz..a reszta identyko:tak:
 
Dziewczyny polecam ciasto drożdżowe, które samo się robi:) To jest duża porcja, śmiało można zrobić połowę na małą blaszkę. Na spód miski rozkruszamy 10 dkg drożdży, na to wysypujemy szklankę cukru i 1 duży cukier waniliowy, wbijamy 5 całych jaj, dodajemy szczyptę soli, wlewamy szklankę mleka i szklankę oleju, a na koniec wsypujemy 5 szklanek mąki. Ważne - przestrzegać kolejności dorzucanych produktów! Następnie miskę przykryć ściereczką i odstawić na 3 godziny ( w upały na 2 godziny). Po wyznaczonym czasie składniki mieszamy drewnianą łyżką, wykładamy na blaszkę i chwilę czekamy, aż podrośnie. Wykładamy na wierzch owoce sezonowe (np. wiśnie, truskawki, jabłka, rabarbar...), posypujemy kruszonką (200g mąki, 100g masła/margaryny, 100g cukru - zagnieśc, pokruszyć na ciasto). Następnie pieczemy ok. 40 minut w temp. 150 stopni ( z termoobiegiem. jeśli bez - zwiększyć temp. o 20-30 stopni i wydłużyć czas o jakieś 10 min). Właśnie się robi, a ja tu siedzę z Wami:)
 
reklama
wracajac do tematu Quiche czy Tarte? wiecie ogolnie roznicy za bardzo nie ma
we francji najslynniejszy quiche to Quiche Lorainne czyli quiche z boczkiem---pycha! i jest oczywiscie slony
a tarte to mozna je robic na slono lub slodko......


bo baza quiche jest jajko/smietana lub mleko(wszystko sie miesza/miksuje , zalewa i do piekarnika

a tarte to jajko/mleko lub smietana plus cienkie ciasto , zalewamy warzywa(i co tam jeszcze chcemy) i do piekarnika

macie moze przepis na potrawke z kurczaka????
 
Do góry