reklama
patrycja24berlin
Mama czerwcowa'06 Fan(ka)
Für Cicha
Krokiety:
ciasto- jak na nalesniki tyle ze bez cukru wniliowego a zamiast niego zwykly cukier
ok.1 l mleka
2 jajka
maka
sol
1 lyzeczka cukru
troche oleju
Farsz:
kapusta kiszona,
suszone grzybki lub pieczarki
jedna cebula
sol,pieprz,vegeta.ziele angielskie,lisc laurowy
Ja wole suszone grzybki, wiec wieczorem je zamaczylam ,a jak zaczynalam robic krokiety podgotowalam je jeszcze by byly miekkie...Kapuste poddusic by byla miekka razem z lisciem laurowym,zielem angielskim i przyprawami...ja juz bedzie w miare dobra podsmazyc cebulke na zloty kolor,wrzucic kapuste i pokrojone grzyby...dusic jescze ok. pol godzinki...przyprawic jak kto lubi...ja dalam dosc duzo soli bo z nalesnikami moze okazac sie mdle...
Nalesniki upiec na blady kolor...nalozyc farsz...jak ktos lubi obtoczyc delikatnie w jajku i bulce tarteji podsmazyc, wtedy sa super chrupiace
Krokiety:
ciasto- jak na nalesniki tyle ze bez cukru wniliowego a zamiast niego zwykly cukier
ok.1 l mleka
2 jajka
maka
sol
1 lyzeczka cukru
troche oleju
Farsz:
kapusta kiszona,
suszone grzybki lub pieczarki
jedna cebula
sol,pieprz,vegeta.ziele angielskie,lisc laurowy
Ja wole suszone grzybki, wiec wieczorem je zamaczylam ,a jak zaczynalam robic krokiety podgotowalam je jeszcze by byly miekkie...Kapuste poddusic by byla miekka razem z lisciem laurowym,zielem angielskim i przyprawami...ja juz bedzie w miare dobra podsmazyc cebulke na zloty kolor,wrzucic kapuste i pokrojone grzyby...dusic jescze ok. pol godzinki...przyprawic jak kto lubi...ja dalam dosc duzo soli bo z nalesnikami moze okazac sie mdle...
Nalesniki upiec na blady kolor...nalozyc farsz...jak ktos lubi obtoczyc delikatnie w jajku i bulce tarteji podsmazyc, wtedy sa super chrupiace
ja robie dosc podobnie- z tym, ze ja gotuje kapuste- odcedzam- siekam - dodaje posiekane wczesniej ugotowane miekkie grzybki(te suszone prawdziwki;-)dodaje zeszklona cebulke przyprawiam sama sola, vegeta, i pieprzem -mieszam - to jest farsz..a reszta identyko
mama Marcinka
Mama czerwcowa' 06 mam na imię Asia:)))
Dziewczyny polecam ciasto drożdżowe, które samo się robi To jest duża porcja, śmiało można zrobić połowę na małą blaszkę. Na spód miski rozkruszamy 10 dkg drożdży, na to wysypujemy szklankę cukru i 1 duży cukier waniliowy, wbijamy 5 całych jaj, dodajemy szczyptę soli, wlewamy szklankę mleka i szklankę oleju, a na koniec wsypujemy 5 szklanek mąki. Ważne - przestrzegać kolejności dorzucanych produktów! Następnie miskę przykryć ściereczką i odstawić na 3 godziny ( w upały na 2 godziny). Po wyznaczonym czasie składniki mieszamy drewnianą łyżką, wykładamy na blaszkę i chwilę czekamy, aż podrośnie. Wykładamy na wierzch owoce sezonowe (np. wiśnie, truskawki, jabłka, rabarbar...), posypujemy kruszonką (200g mąki, 100g masła/margaryny, 100g cukru - zagnieśc, pokruszyć na ciasto). Następnie pieczemy ok. 40 minut w temp. 150 stopni ( z termoobiegiem. jeśli bez - zwiększyć temp. o 20-30 stopni i wydłużyć czas o jakieś 10 min). Właśnie się robi, a ja tu siedzę z Wami
sylwia i wojtuś
Mama czerwcowa'06
A co z mieszaniem nie mieszamy?
Może się skusze wokół mojego domu same sady sliwkowe więc najpierw po sliweczki a potem................
Może się skusze wokół mojego domu same sady sliwkowe więc najpierw po sliweczki a potem................
mama Marcinka
Mama czerwcowa' 06 mam na imię Asia:)))
Sylwia - mieszasz dopiero po tych 3 godzinach A ze śliwkami mmmm...pycha
sylwia i wojtuś
Mama czerwcowa'06
To najpierw po sliwki a potem ciacho:-)
mama Marcinka
Mama czerwcowa' 06 mam na imię Asia:)))
Moje już się piecze - z wiśniami
reklama
Parisienne
Zaangażowana w BB
wracajac do tematu Quiche czy Tarte? wiecie ogolnie roznicy za bardzo nie ma
we francji najslynniejszy quiche to Quiche Lorainne czyli quiche z boczkiem---pycha! i jest oczywiscie slony
a tarte to mozna je robic na slono lub slodko......
bo baza quiche jest jajko/smietana lub mleko(wszystko sie miesza/miksuje , zalewa i do piekarnika
a tarte to jajko/mleko lub smietana plus cienkie ciasto , zalewamy warzywa(i co tam jeszcze chcemy) i do piekarnika
macie moze przepis na potrawke z kurczaka????
we francji najslynniejszy quiche to Quiche Lorainne czyli quiche z boczkiem---pycha! i jest oczywiscie slony
a tarte to mozna je robic na slono lub slodko......
bo baza quiche jest jajko/smietana lub mleko(wszystko sie miesza/miksuje , zalewa i do piekarnika
a tarte to jajko/mleko lub smietana plus cienkie ciasto , zalewamy warzywa(i co tam jeszcze chcemy) i do piekarnika
macie moze przepis na potrawke z kurczaka????
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 31
- Wyświetleń
- 18 tys
- Odpowiedzi
- 58
- Wyświetleń
- 18 tys
- Odpowiedzi
- 154
- Wyświetleń
- 28 tys
- Odpowiedzi
- 391
- Wyświetleń
- 49 tys
Podziel się: