reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Tylko Przepisy Kulinarne !!!

Kobitki mam pol zamrazalki mrozonych roznych warzywek typu brukselka,marchewka,kalafior,fasolka,brokuly...co oprocz zupy moge z nich wyczarowac?:-)

reklama
ja zawsze z takich rzeczy robię warzywa na patelni +ryż, a do tego duszony filecik z kurczaka

Tabuleh - orientalna sałatka z pietruszki

Tabuleh:
  • 2 łyżki kaszy kuskus,
  • 10 łyżek drobno posiekanej zielonej pietruszki,
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry,
  • 4 drobno posiekane cebulki dymki,
  • 1 drobno pokrojony pomidor,
  • 1 łyżka świeżej, drobno posiekanej mięty,
  • 4-8 łyżek soku z cytryny,
  • 2 łyżeczki oliwy,
  • sól i pieprz.
Kuskus przyrządzamy według przepisu na opakowaniu. Przekładamy do miski, dodajemy posiekane jarzyny, zioła, sól, pieprz, sok cytrynowy, oliwę i całość delikatnie mieszamy.

Dzieki :-) za przepisy ja znalazłam jeszcze jeden ; kasza kuskus , ogórek swiezy ,papryka swieza, por,orzechy włoskie,majonez,curry.Kasze wg przepisu ,reszte pokroic w kosteczke i wymieszac z majonezem i curry

Pati, takie warzywka można tez wrzucić do woka, doprawić solą, pieprzem, sosem sojowym, curry albo inymi przyprawami. I juz jest gotowa chińszczyzna. Można dodać jakieś mięso albo zostawiec wersje wegetariańską. Do tego ryż i mniam!:-)

No to Quiche w naszej wersji:

4-5 marczewek
1 por
250 g pieczarek
150 g boczku
1 opakowanie smietanki (200 ml)
4 jajka
tarty zolty ser
sol, pieprz

Marchew obrac, pokroic na 4-5 cm. czesci a potem kada czesc w slupki (troche ciensze niz zapalki). Tak samo zrobic z porem. Obrane warzywa wrzucic na patelnie i podsmazyc z 10 min (najlepiej na oliwie z oliwek). Ja na poczatku podsmazam pod przykryciem a na ostanie 2-3 minuty je zdejmuje. Dorzucam tez pokrojony w male slupki boczek - choc zasadnizco nie trzeba go podsmazac a mozna wymieszac w koncowce z caloscia.
W miedzyczasie obieramy i kroimy pieczarki, trzemy ser. Nastepnie w wiekszej misce mieszamy jaja ze smietana, i do tej mieszanki wrzucamy reszte skladnikow:warzywa, pieczarki, starty ser zolty. Przyprawiamy, mieszamy i wrzucamy do formy - okraglej wylozonej kruchym ciastem. Przyznam, ze juz od roku kupuje gotowy spod (zrolowany lub prosty) wiec nie podam dokladnie przepisu na spod ale zasadniczo jest to typowe kruche ciasto tyle ze bez cukru. Calosc pieczemy jakies 30 min w temperaturze 180 - 200 stopni.
Nie jest to typowa recepta na quiche lorraine ale taki quiche piekl nam nasz przyjaciel z Francji i taki przejelismy i pieczemy w domu (procz tego kilka innych wersji np. z bialym serem i brokulami - bo modyfikowac mozna do woli:-))
Mam nadzieje, ze przepis jest zrozumialy:-)

Cicha, dzięki!:-)
Przepis wygląda smakowicie. Zastanawiałam się czym się różni quiche od tarty. Czy po prostu quiche jest na słono, a tarta na słodko? Czy też jest różnica w cieście?
A ser żółty jakiś specjalny gatunek, czy dowolnie?

reklama
Mamoot ser dowolny ale najlepiej nie za mocny w smaku czyli ementaler albo cos podobnego. A co do kwesti quiche czy tarta to dla mnie w sumie to jedno i to samo bo quiche jest rodzajem tarty warzywnej - czyli fakt ciasto na slono:-) Zreszta tarta to chyba polskie tlumaczenie quichu...czy tez nie?:confused:

Do góry