reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Tylko Przepisy Kulinarne !!!

Kobitki mam pol zamrazalki mrozonych roznych warzywek typu brukselka,marchewka,kalafior,fasolka,brokuly...co oprocz zupy moge z nich wyczarowac?:-)
 
reklama
ja zawsze z takich rzeczy robię warzywa na patelni +ryż, a do tego duszony filecik z kurczaka
 
Tabuleh - orientalna sałatka z pietruszki

Tabuleh:
  • 2 łyżki kaszy kuskus,
  • 10 łyżek drobno posiekanej zielonej pietruszki,
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry,
  • 4 drobno posiekane cebulki dymki,
  • 1 drobno pokrojony pomidor,
  • 1 łyżka świeżej, drobno posiekanej mięty,
  • 4-8 łyżek soku z cytryny,
  • 2 łyżeczki oliwy,
  • sól i pieprz.
Kuskus przyrządzamy według przepisu na opakowaniu. Przekładamy do miski, dodajemy posiekane jarzyny, zioła, sól, pieprz, sok cytrynowy, oliwę i całość delikatnie mieszamy.
 
Dzieki :-) za przepisy ja znalazłam jeszcze jeden ; kasza kuskus , ogórek swiezy ,papryka swieza, por,orzechy włoskie,majonez,curry.Kasze wg przepisu ,reszte pokroic w kosteczke i wymieszac z majonezem i curry
 
Pati, takie warzywka można tez wrzucić do woka, doprawić solą, pieprzem, sosem sojowym, curry albo inymi przyprawami. I juz jest gotowa chińszczyzna. Można dodać jakieś mięso albo zostawiec wersje wegetariańską. Do tego ryż i mniam!:-)
 
No to Quiche w naszej wersji:

4-5 marczewek
1 por
250 g pieczarek
150 g boczku
1 opakowanie smietanki (200 ml)
4 jajka
tarty zolty ser
sol, pieprz

Marchew obrac, pokroic na 4-5 cm. czesci a potem kada czesc w slupki (troche ciensze niz zapalki). Tak samo zrobic z porem. Obrane warzywa wrzucic na patelnie i podsmazyc z 10 min (najlepiej na oliwie z oliwek). Ja na poczatku podsmazam pod przykryciem a na ostanie 2-3 minuty je zdejmuje. Dorzucam tez pokrojony w male slupki boczek - choc zasadnizco nie trzeba go podsmazac a mozna wymieszac w koncowce z caloscia.
W miedzyczasie obieramy i kroimy pieczarki, trzemy ser. Nastepnie w wiekszej misce mieszamy jaja ze smietana, i do tej mieszanki wrzucamy reszte skladnikow:warzywa, pieczarki, starty ser zolty. Przyprawiamy, mieszamy i wrzucamy do formy - okraglej wylozonej kruchym ciastem. Przyznam, ze juz od roku kupuje gotowy spod (zrolowany lub prosty) wiec nie podam dokladnie przepisu na spod ale zasadniczo jest to typowe kruche ciasto tyle ze bez cukru. Calosc pieczemy jakies 30 min w temperaturze 180 - 200 stopni.
Nie jest to typowa recepta na quiche lorraine ale taki quiche piekl nam nasz przyjaciel z Francji i taki przejelismy i pieczemy w domu (procz tego kilka innych wersji np. z bialym serem i brokulami - bo modyfikowac mozna do woli:-))
Mam nadzieje, ze przepis jest zrozumialy:-)
 
Cicha, dzięki!:-)
Przepis wygląda smakowicie. Zastanawiałam się czym się różni quiche od tarty. Czy po prostu quiche jest na słono, a tarta na słodko? Czy też jest różnica w cieście?
A ser żółty jakiś specjalny gatunek, czy dowolnie?
 
reklama
Mamoot ser dowolny ale najlepiej nie za mocny w smaku czyli ementaler albo cos podobnego. A co do kwesti quiche czy tarta to dla mnie w sumie to jedno i to samo bo quiche jest rodzajem tarty warzywnej - czyli fakt ciasto na slono:-) Zreszta tarta to chyba polskie tlumaczenie quichu...czy tez nie?:confused:
 
Do góry