reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Tylko Przepisy Kulinarne !!!

Pati, nie wiem, czy lubisz trochę bardziej na słodko, ale mam taki sposób na kurczaka:

Kurczak w sosie curry

kurczak
jabłko
rodzynki
cebula
curry
śmietana

Cebulę drobno pokroić i podsmażyć. Dodać jabłko pokrojone w kostkę, ugotowanego (lub usmażonego) i pokrojonego na nieduże kawałki kurczaka, rodzynki. Posypać curry do smaku i doprawić. Dusić w małej ilości wody aż jabłka nie będą surowe (nie można za długo, bo się rozpadną - też będzie smaczne, ale ciapowate). Na koniec dodać śmietanę (ile kto lubi), żeby zrobił się sosik.
Podawać z ryżem albo z kuskusem.

Uwagi
Jeśli już masz ugotowanego kurczaka, to wszystko robi się bardzo szybko. :-)
Lepsze jak postoi kilka godzin, to rodzynki zmiękną i wszystko lepiej przejdzie smakiem.:tak::tak:

Powyższa wersja to wersja podstawowa, ale z braku (lub nadmiaru) składników robiłam różne modyfikacje, np. dodawałam ugotowanego selera albo kukurydzę z puszki. Zamieniłam też kiedyś rodzynki na suszone śliwki. Dodałam też kiedyś do sosu serek topiony naturalny. Myślę, że śmietanę można również zastąpić jogurtem. Można też wszytko robić na zasmażce, ale moim zdaniem, jeśli sos wyjdzie na rzadki, to lepiej dogęścić serkiem topionym.
 
reklama
Dzieki Mamootku-raz napewno zrobie:-) Chociaz nie przepadam za miesem na slodko, no z wyjatkiem zeberek z miodem;-) Zrobie jednak bez rodzynek czy suszonych sliwek bo jakos ich nie trawie ;-):-)
 
Sama widzisz Pati, że można modyfikować ten przepis do woli - zawsze smacznie.
Jak nie chcesz na słodko, to jeszcze możesz nie dawać wcale ani rodzynków, ani jabłek, ani kukurydzy, a zrobić tylko z cebulką i sos śmietanowo-topserkowy z curry. I do tego świetnie się komponują posypane na wierzch orzeszki ziemne.
 
Kurczak z fenkułem i papryką:-)

3 małe fenkuły,
3 czerwone papryki,
2 łyżki oliwy z oliwek,
3 łyżeczki świeżego tymianku ( u mnie z braku suszony, ale pewnie ze świeżym lepszy
aromat),
6 pojedynczych piersi kurczaka,
2 łyżki masła2 lyżeczki drobno siekanej skórki z cytryny,
1 łyżeczka lekko pokruszonych nasion kopru włoskiego.

Gotować fenkuły, ok. 8 min. powinny być lekko twardawe, odcedzić. Paprykę pokroić na
kawałki. Wymieszać fenkuły z papryką, oliwą, tymiankiem, solą i pieprzem (można to
zrobić dzień wcześniej, przykryć i włożyć do lodówki.
Piersi z kurczaka lekko rozbić, posypać solą, pieprzem i usmażyć na patelni grillowej,
względnie teflonowej, praktycznie bez użycia tłuszczu. Odłożyć w ciepłe miejsce, usmażyć
paprykę i fenkuły.
Roztopić masło z dodatkiem tymianku, skórki z cytryny i nasion kopru.
Na warzywach ułożyć kurczaka, całość polać masłem z przyprawami.
 
Przepis z programu Nigelli Lawson

Naczynie do pieczenia polać oliwą, włożyć dwie porcje kurczaka (udko i nóżka
x2), młode obrane i pokrojone ziemniaki, paski 1 czerwonej papryki, 1 czerwoną
nieobraną cebulę pokrojoną w ćwiartki, 8 ząbków czosnku w łuskach, polać
wszystko oliwą i posypać tymiankiem. Piec 1 godzinę w 200 st.


mniam pycha wyszło:-)
 
Irmaa, tak po prostu wrzucić i on się będzie stopniowo rozpuszczać. Możesz ewentualnie pokroić na mniejsze kosteczki.
 
reklama
Basieńka, my często robimy sobie kuskusa z pomidorem, odrobiną cebulki, zielonym groszkiem i majonezem. Czasem dorzucamy tez oliwki, albo tuńczyka. Majonez można zastąpić mieszanką majonezu i śmietany, albo oliwą.
 
Do góry