Pati, nie wiem, czy lubisz trochę bardziej na słodko, ale mam taki sposób na kurczaka:
Kurczak w sosie curry
kurczak
jabłko
rodzynki
cebula
curry
śmietana
Cebulę drobno pokroić i podsmażyć. Dodać jabłko pokrojone w kostkę, ugotowanego (lub usmażonego) i pokrojonego na nieduże kawałki kurczaka, rodzynki. Posypać curry do smaku i doprawić. Dusić w małej ilości wody aż jabłka nie będą surowe (nie można za długo, bo się rozpadną - też będzie smaczne, ale ciapowate). Na koniec dodać śmietanę (ile kto lubi), żeby zrobił się sosik.
Podawać z ryżem albo z kuskusem.
Uwagi
Jeśli już masz ugotowanego kurczaka, to wszystko robi się bardzo szybko. :-)
Lepsze jak postoi kilka godzin, to rodzynki zmiękną i wszystko lepiej przejdzie smakiem.
Powyższa wersja to wersja podstawowa, ale z braku (lub nadmiaru) składników robiłam różne modyfikacje, np. dodawałam ugotowanego selera albo kukurydzę z puszki. Zamieniłam też kiedyś rodzynki na suszone śliwki. Dodałam też kiedyś do sosu serek topiony naturalny. Myślę, że śmietanę można również zastąpić jogurtem. Można też wszytko robić na zasmażce, ale moim zdaniem, jeśli sos wyjdzie na rzadki, to lepiej dogęścić serkiem topionym.
Kurczak w sosie curry
kurczak
jabłko
rodzynki
cebula
curry
śmietana
Cebulę drobno pokroić i podsmażyć. Dodać jabłko pokrojone w kostkę, ugotowanego (lub usmażonego) i pokrojonego na nieduże kawałki kurczaka, rodzynki. Posypać curry do smaku i doprawić. Dusić w małej ilości wody aż jabłka nie będą surowe (nie można za długo, bo się rozpadną - też będzie smaczne, ale ciapowate). Na koniec dodać śmietanę (ile kto lubi), żeby zrobił się sosik.
Podawać z ryżem albo z kuskusem.
Uwagi
Jeśli już masz ugotowanego kurczaka, to wszystko robi się bardzo szybko. :-)
Lepsze jak postoi kilka godzin, to rodzynki zmiękną i wszystko lepiej przejdzie smakiem.
Powyższa wersja to wersja podstawowa, ale z braku (lub nadmiaru) składników robiłam różne modyfikacje, np. dodawałam ugotowanego selera albo kukurydzę z puszki. Zamieniłam też kiedyś rodzynki na suszone śliwki. Dodałam też kiedyś do sosu serek topiony naturalny. Myślę, że śmietanę można również zastąpić jogurtem. Można też wszytko robić na zasmażce, ale moim zdaniem, jeśli sos wyjdzie na rzadki, to lepiej dogęścić serkiem topionym.