reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Tylko Przepisy Kulinarne !!!

reklama
Sylka kawal dobrej roboty odwalilas wklejajac te przepisy. Ja jestem fanka burguignnone przy czym my robimy z roznych mies i nawet cieniutkie kielbaski tez dajemy do palety. A serowe - to typowo szwajcarska specjalnosc wiec wiadomo w czas zimowy kociolek sie czesto nagrzewa:-) A czekoladowe to mnie wogole nie korci:-)
 
Turecka zupa z soczewicy

Składniki:
- 1 litr bulionu
- 25 dag czerwonej soczewicy
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 łyżka masła
- sól

Sposób przyrządzania:

Stop masło w garnku, zeszklij posiekaną cebulę. Powoli wlewaj zimny bulion. Dodaj soczewicę i pokrojone w małą kostkę marchewki, posól, gotuj 40 minut. Zupę przetrzyj przez gęste sitko, gotuj jeszcze przez chwilę. Podawaj z plasterkiem cytryny.
Tureckie zupy są przeważnie dość łagodne w smaku, często przyprawia się je dopiero na stole, bezpośrednio przed podaniem. Zupa może, podobnie jak u nas, rozpoczynać posiłek, ale często też podawana jest tuż przed deserem, po wszystkich innych daniach


Ja robie taka mniej więcej

a może macie pomysl na inna fajna zupke??!?!​
 
To ja jeszcze dodam pyszna zupke \

Chowder

Składniki:
- 150 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1 łodyga selera naciowego pokrojona w kostkę
- 4 ziemniaki grubo pokrojone (400 g)
- listek laurowy
- kilka gałązek tymianku
- 3 szklanki wywaru rybnego
- sól
- pieprz
- 500 g białej ryby morskiej
- 0.5-1 szklanka kremówki
- grzanki czosnkowe

Sposób przyrządzania:

Wytopić tłuszcz z boczku, zrumienione skwarki wyjąć i zachować. Na tłuszczu zeszklić cebulę, dodać seler, tymianek, listek, po chwili ziemniaki. Zalać gorącym wywarem, gotować, aż ziemniaki będą półtwarde. Gdy ziemniaki są półtwarde, dodać rybę, zmniejszyć ogień, gotować, aż ryba i ziemniaki będą gotowe. Dodać kremówkę, uzupełnić przyprawy, odstawić na kilka minut.
Podawać posypane podgrzanymi skwarkami, z grzankami.
 
Zupa z soczewicy

Składniki:
soczewica (paczka, chyba 500 g)
3 średnie cebule
2 średnie marchewki
1 ząbek czosnku
puszka pomidorów lub koncentrat pomidorowy
ocet balsamiczny
sól, pieprz
ew. oliwki
ew. oregano

Przygotowanie:
Pokrojoną cebulę, czosnek i marchewkę podsmażyć chwilę na oliwie (aż będą "zeszklone"). Dodać wypłukaną wcześniej soczewicę i z 5 minut smazyć. Zalać dużą ilością wody (tak, żeby to była zupa z soczewicy, a nie sama soczewica ;-), ja dolewam zwykle trochę wody, a na końcu rozrzedzam do konsystencji, ale żeby smak był intensywny). Dodać pomidory (lub koncentrat). Posolić do smaku. I gotować, aż soczewica będzie miękka, nie za długo, bo się rozpadnie.
Dodać octu balsamicznego do smaku, przyprawić. Można dodać oregano, ale nie za dużo, żeby nie zdominowało smaku soczewicy.
Zupę na talerzu można posypać pokrojonymi oliwkami.
 
reklama
Laski dawajcie jakies przepisy...Cos dobrego z piersi kurczaka najlepiej bo u nas najlepiej to idzie...
Albo cos dobrego z calego kurczaka :-)
 
Do góry