reklama
Sylka kawal dobrej roboty odwalilas wklejajac te przepisy. Ja jestem fanka burguignnone przy czym my robimy z roznych mies i nawet cieniutkie kielbaski tez dajemy do palety. A serowe - to typowo szwajcarska specjalnosc wiec wiadomo w czas zimowy kociolek sie czesto nagrzewa:-) A czekoladowe to mnie wogole nie korci:-)
sylwia i wojtuś
Mama czerwcowa'06
Do usług moje drogie......................
Dajcie tu jakiś fajny przepis na zupe:-)
Dajcie tu jakiś fajny przepis na zupe:-)
sumka
Mama czerwcowa'06 Mama na cały etat :)
Do usług moje drogie......................
Dajcie tu jakiś fajny przepis na zupe:-)
o ja też poproszę i koniecznie na zupę z soczewicy
sylwia i wojtuś
Mama czerwcowa'06
Turecka zupa z soczewicy
Składniki:
- 1 litr bulionu
- 25 dag czerwonej soczewicy
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 łyżka masła
- sól
Sposób przyrządzania:
Stop masło w garnku, zeszklij posiekaną cebulę. Powoli wlewaj zimny bulion. Dodaj soczewicę i pokrojone w małą kostkę marchewki, posól, gotuj 40 minut. Zupę przetrzyj przez gęste sitko, gotuj jeszcze przez chwilę. Podawaj z plasterkiem cytryny.
Tureckie zupy są przeważnie dość łagodne w smaku, często przyprawia się je dopiero na stole, bezpośrednio przed podaniem. Zupa może, podobnie jak u nas, rozpoczynać posiłek, ale często też podawana jest tuż przed deserem, po wszystkich innych daniach
Ja robie taka mniej więcej
a może macie pomysl na inna fajna zupke??!?!
Składniki:
- 1 litr bulionu
- 25 dag czerwonej soczewicy
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 łyżka masła
- sól
Sposób przyrządzania:
Stop masło w garnku, zeszklij posiekaną cebulę. Powoli wlewaj zimny bulion. Dodaj soczewicę i pokrojone w małą kostkę marchewki, posól, gotuj 40 minut. Zupę przetrzyj przez gęste sitko, gotuj jeszcze przez chwilę. Podawaj z plasterkiem cytryny.
Tureckie zupy są przeważnie dość łagodne w smaku, często przyprawia się je dopiero na stole, bezpośrednio przed podaniem. Zupa może, podobnie jak u nas, rozpoczynać posiłek, ale często też podawana jest tuż przed deserem, po wszystkich innych daniach
Ja robie taka mniej więcej
a może macie pomysl na inna fajna zupke??!?!
sylwia i wojtuś
Mama czerwcowa'06
To ja jeszcze dodam pyszna zupke \
Chowder
Składniki:
- 150 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1 łodyga selera naciowego pokrojona w kostkę
- 4 ziemniaki grubo pokrojone (400 g)
- listek laurowy
- kilka gałązek tymianku
- 3 szklanki wywaru rybnego
- sól
- pieprz
- 500 g białej ryby morskiej
- 0.5-1 szklanka kremówki
- grzanki czosnkowe
Sposób przyrządzania:
Wytopić tłuszcz z boczku, zrumienione skwarki wyjąć i zachować. Na tłuszczu zeszklić cebulę, dodać seler, tymianek, listek, po chwili ziemniaki. Zalać gorącym wywarem, gotować, aż ziemniaki będą półtwarde. Gdy ziemniaki są półtwarde, dodać rybę, zmniejszyć ogień, gotować, aż ryba i ziemniaki będą gotowe. Dodać kremówkę, uzupełnić przyprawy, odstawić na kilka minut.
Podawać posypane podgrzanymi skwarkami, z grzankami.
Chowder
Składniki:
- 150 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1 łodyga selera naciowego pokrojona w kostkę
- 4 ziemniaki grubo pokrojone (400 g)
- listek laurowy
- kilka gałązek tymianku
- 3 szklanki wywaru rybnego
- sól
- pieprz
- 500 g białej ryby morskiej
- 0.5-1 szklanka kremówki
- grzanki czosnkowe
Sposób przyrządzania:
Wytopić tłuszcz z boczku, zrumienione skwarki wyjąć i zachować. Na tłuszczu zeszklić cebulę, dodać seler, tymianek, listek, po chwili ziemniaki. Zalać gorącym wywarem, gotować, aż ziemniaki będą półtwarde. Gdy ziemniaki są półtwarde, dodać rybę, zmniejszyć ogień, gotować, aż ryba i ziemniaki będą gotowe. Dodać kremówkę, uzupełnić przyprawy, odstawić na kilka minut.
Podawać posypane podgrzanymi skwarkami, z grzankami.
Zupa z soczewicy
Składniki:
soczewica (paczka, chyba 500 g)
3 średnie cebule
2 średnie marchewki
1 ząbek czosnku
puszka pomidorów lub koncentrat pomidorowy
ocet balsamiczny
sól, pieprz
ew. oliwki
ew. oregano
Przygotowanie:
Pokrojoną cebulę, czosnek i marchewkę podsmażyć chwilę na oliwie (aż będą "zeszklone"). Dodać wypłukaną wcześniej soczewicę i z 5 minut smazyć. Zalać dużą ilością wody (tak, żeby to była zupa z soczewicy, a nie sama soczewica ;-), ja dolewam zwykle trochę wody, a na końcu rozrzedzam do konsystencji, ale żeby smak był intensywny). Dodać pomidory (lub koncentrat). Posolić do smaku. I gotować, aż soczewica będzie miękka, nie za długo, bo się rozpadnie.
Dodać octu balsamicznego do smaku, przyprawić. Można dodać oregano, ale nie za dużo, żeby nie zdominowało smaku soczewicy.
Zupę na talerzu można posypać pokrojonymi oliwkami.
Składniki:
soczewica (paczka, chyba 500 g)
3 średnie cebule
2 średnie marchewki
1 ząbek czosnku
puszka pomidorów lub koncentrat pomidorowy
ocet balsamiczny
sól, pieprz
ew. oliwki
ew. oregano
Przygotowanie:
Pokrojoną cebulę, czosnek i marchewkę podsmażyć chwilę na oliwie (aż będą "zeszklone"). Dodać wypłukaną wcześniej soczewicę i z 5 minut smazyć. Zalać dużą ilością wody (tak, żeby to była zupa z soczewicy, a nie sama soczewica ;-), ja dolewam zwykle trochę wody, a na końcu rozrzedzam do konsystencji, ale żeby smak był intensywny). Dodać pomidory (lub koncentrat). Posolić do smaku. I gotować, aż soczewica będzie miękka, nie za długo, bo się rozpadnie.
Dodać octu balsamicznego do smaku, przyprawić. Można dodać oregano, ale nie za dużo, żeby nie zdominowało smaku soczewicy.
Zupę na talerzu można posypać pokrojonymi oliwkami.
reklama
patrycja24berlin
Mama czerwcowa'06 Fan(ka)
Laski dawajcie jakies przepisy...Cos dobrego z piersi kurczaka najlepiej bo u nas najlepiej to idzie...
Albo cos dobrego z calego kurczaka :-)
Albo cos dobrego z calego kurczaka :-)
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 31
- Wyświetleń
- 18 tys
- Odpowiedzi
- 58
- Wyświetleń
- 18 tys
- Odpowiedzi
- 154
- Wyświetleń
- 28 tys
- Odpowiedzi
- 391
- Wyświetleń
- 49 tys
Podziel się: