reklama
Pati, nic na siłę, to ma być przyjemność
Dla lubiących ogórki i fetę - sałatka:
-ogórki konserwowe,
-ogórki kiszone
-ogórki świeże
Wszystkiego po równo, a jak już czegoś więcej, to kiszonych i konserowych
-cała kostka sera feta
-pół kubka majonezu
-2 ząbki czosnku - wyciśnięte.
Pokroić, wymieszać i mnaaaaaaaaaaaaam!
Dla lubiących ogórki i fetę - sałatka:
-ogórki konserwowe,
-ogórki kiszone
-ogórki świeże
Wszystkiego po równo, a jak już czegoś więcej, to kiszonych i konserowych
-cała kostka sera feta
-pół kubka majonezu
-2 ząbki czosnku - wyciśnięte.
Pokroić, wymieszać i mnaaaaaaaaaaaaam!
patrycja24berlin
Mama czerwcowa'06 Fan(ka)
sama sie teraz usmialam...
sylwia i wojtuś
Mama czerwcowa'06
Ja mam sprawdzone przepisy tylko Mamociku jakie chcesz fondue serowe czekoladowe czy takie z miesa?
sylwia i wojtuś
Mama czerwcowa'06
Klasyczne serowe tzw sabaudzkie
białe wino wytrawne - 1/2 L
bułka paryska - 1 szt
czosnek - 2 ząbki
gałka muszkatołowa - 2 szczypty
mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
pieprz czarny - 1 do smaku
soda oczyszczona - 2 szczypty
sól - 1 do smaku
starty ser żółty - 800 g
wytrawna wiśniówka - 50 g
Najlepszy smak ma fondue z 2 gatunków sera; jednym z nich powinien być ementaler dzięki sodzie oczyszczonej dodanej pod koniec gotowania fondue jest lżej strawne -- mąka ziemniaczana zapobiega zwarzeniu się fondue -- zwarzone fondue można uratować dodając kroplę octu -- wszystkie osoby siedzące przy stole jedzą fondue z tego samego naczynia -- do fondue podaje się białe wytrawne wino.
białe wino wytrawne - 1/2 L
bułka paryska - 1 szt
czosnek - 2 ząbki
gałka muszkatołowa - 2 szczypty
mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
pieprz czarny - 1 do smaku
soda oczyszczona - 2 szczypty
sól - 1 do smaku
starty ser żółty - 800 g
wytrawna wiśniówka - 50 g
Najlepszy smak ma fondue z 2 gatunków sera; jednym z nich powinien być ementaler dzięki sodzie oczyszczonej dodanej pod koniec gotowania fondue jest lżej strawne -- mąka ziemniaczana zapobiega zwarzeniu się fondue -- zwarzone fondue można uratować dodając kroplę octu -- wszystkie osoby siedzące przy stole jedzą fondue z tego samego naczynia -- do fondue podaje się białe wytrawne wino.
sylwia i wojtuś
Mama czerwcowa'06
Robilam takie.......................... to akurat jest wg przepisu Pascala zamiast poledwicy moze byc jeszcze pierś z kurczaka albo szynka wieprzowa
Fondue bourguinionne
1. Oczyść polędwicę z błony, pokrój ją na pół wzdłuż i powtórz czynność. Następnie mięso pokrój w kosteczkę.
2. Przygotuj sobie sosy.
Sos koktajlowy
1. Wymieszaj razem majonez i ketchup.
2. Wymasuj pomarańcz, aby uzyskać jak najwięcej soku. Na najmniejszym oczku tarki zetrzyj skórkę z pomarańczy. A sok z połowy pomarańczy dodaj do wymieszanego majonezu i ketchupu.
3. Dodaj do całości tabasco i 1 łyżkę whisky.
4. Dopraw solą i pieprzem.
Sos musztardowy
1. Pokrój cebulę w małą kosteczkę.
2. Wymieszaj trzepaczką majonez, Ramę Cremfine, musztardę, ketchup i dodaj cebulę.
3. Dolej 1 łyżkę whisky.
4. Posyp solą i pieprzem do smaku.
Sos Tatarski
1. Ostudź w wodzie jajka, ale pozostaw je ciepłe.
2. Cebulę pokrój w małe kosteczki i przełóż do miski.
3. Posiekaj kapary i włóż je do miski.
4. Odetnij końcówki szczypiorku i wyrzuć je. Resztę posiekaj bardzo drobno i dodaj do całości.
5. Dodaj do tego majonez i wymieszaj.
6. Jajka pokrój na małe kawałeczki, wrzuć do miski. Wymieszaj całość, ugniatając jajka widelcem.
7. Wymasuj cytrynę, aby miała więcej soku i sok z połowy cytryny wlej do miski.
8. Dodaj sól i pieprz do smaku
3. Olej z pestek winogron wlej do garnka. Następnie dolej oleju roślinnego, tak aby wypełnił 3/4 garnka. Włóż do garnka dwa liście laurowe. Wstaw na wolny ogień.
4. Olej jest właściwie rozgrzany, gdy po włożeniu kawałków mięsa, zacznie skwierczeć.
5. Ostrożnie ustaw garnek z olejem na stole, nadziewaj na szpikulce kawałki mięsa i zanurzaj w gorącym oleju. Trzymaj tak długo, jak bardzo wypieczone mięso lubisz, jeśli wolisz krwiste włóż dosłownie mięsko na chwilkę, jeśli wypieczone przetrzymaj dłużej.
6.Mieszaj szpikulec z mięsem w ulubionym sosie wcześniej przez Ciebie przygotowanym.
Fondue bourguinionne
- 1,5 kg polędwicy wołowej
- 1,5 litra oleju roślinnego
- 1,5 litra oleju z pestek winogron
- 2 liście laurowe
- Sos koktajlowy:
- 5 łyżek ketchupu
- kilka kropli tabasco
- 1 pomarańcza
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka whisky lub koniaku lub winiaku
- 6 czubatych łyżek majonezu Hellmann's
- Sos musztardowy:
- Rama Cremfine gęsta
- 1 czubata łyżka musztardy Dijon (ostra)
- 1 łyżeczka ketchupu
- 1 cebula, może też być szalotka
- 1 łyżka whisky lub koniaku lub winiaku
- sól i pieprz do smaku
- 5 łyżek majonezu Hellmann's
- Sos tatarski:
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1 cebula
- 1 cytryna
- 1 słoik (55 g) kaparów
- 1 pęczek szczypiorku
- 4 łyżki majonezu Hellmann's
- sól i pieprz do smaku
1. Oczyść polędwicę z błony, pokrój ją na pół wzdłuż i powtórz czynność. Następnie mięso pokrój w kosteczkę.
2. Przygotuj sobie sosy.
Sos koktajlowy
1. Wymieszaj razem majonez i ketchup.
2. Wymasuj pomarańcz, aby uzyskać jak najwięcej soku. Na najmniejszym oczku tarki zetrzyj skórkę z pomarańczy. A sok z połowy pomarańczy dodaj do wymieszanego majonezu i ketchupu.
3. Dodaj do całości tabasco i 1 łyżkę whisky.
4. Dopraw solą i pieprzem.
Sos musztardowy
1. Pokrój cebulę w małą kosteczkę.
2. Wymieszaj trzepaczką majonez, Ramę Cremfine, musztardę, ketchup i dodaj cebulę.
3. Dolej 1 łyżkę whisky.
4. Posyp solą i pieprzem do smaku.
Sos Tatarski
1. Ostudź w wodzie jajka, ale pozostaw je ciepłe.
2. Cebulę pokrój w małe kosteczki i przełóż do miski.
3. Posiekaj kapary i włóż je do miski.
4. Odetnij końcówki szczypiorku i wyrzuć je. Resztę posiekaj bardzo drobno i dodaj do całości.
5. Dodaj do tego majonez i wymieszaj.
6. Jajka pokrój na małe kawałeczki, wrzuć do miski. Wymieszaj całość, ugniatając jajka widelcem.
7. Wymasuj cytrynę, aby miała więcej soku i sok z połowy cytryny wlej do miski.
8. Dodaj sól i pieprz do smaku
3. Olej z pestek winogron wlej do garnka. Następnie dolej oleju roślinnego, tak aby wypełnił 3/4 garnka. Włóż do garnka dwa liście laurowe. Wstaw na wolny ogień.
4. Olej jest właściwie rozgrzany, gdy po włożeniu kawałków mięsa, zacznie skwierczeć.
5. Ostrożnie ustaw garnek z olejem na stole, nadziewaj na szpikulce kawałki mięsa i zanurzaj w gorącym oleju. Trzymaj tak długo, jak bardzo wypieczone mięso lubisz, jeśli wolisz krwiste włóż dosłownie mięsko na chwilkę, jeśli wypieczone przetrzymaj dłużej.
6.Mieszaj szpikulec z mięsem w ulubionym sosie wcześniej przez Ciebie przygotowanym.
reklama
sylwia i wojtuś
Mama czerwcowa'06
Czekoladowe
200 g czekolady gorzkiej ja daje Lindt bo najlepiej lubie
300 ml śmietanki 36%
20 g masła
2 plasterki ananasa
2 banany
2 kiwi
2 mandarynki
2 gruszki
4 kromki chałki
10 podłużnych biszkoptów
1. Posiekaj czekoladę. Zagotuj śmietanę i wymieszaj z czekoladą, dodaj masło. W razie potrzeby dodaj więcej śmietany.
2. Przelej do fondue i podawaj z pokrojonymi w kawałki owocami, chałką i biszkoptami.
200 g czekolady gorzkiej ja daje Lindt bo najlepiej lubie
300 ml śmietanki 36%
20 g masła
2 plasterki ananasa
2 banany
2 kiwi
2 mandarynki
2 gruszki
4 kromki chałki
10 podłużnych biszkoptów
1. Posiekaj czekoladę. Zagotuj śmietanę i wymieszaj z czekoladą, dodaj masło. W razie potrzeby dodaj więcej śmietany.
2. Przelej do fondue i podawaj z pokrojonymi w kawałki owocami, chałką i biszkoptami.
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 31
- Wyświetleń
- 18 tys
- Odpowiedzi
- 58
- Wyświetleń
- 18 tys
- Odpowiedzi
- 154
- Wyświetleń
- 28 tys
- Odpowiedzi
- 391
- Wyświetleń
- 49 tys
Podziel się: