reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Tylko Przepisy Kulinarne !!!

reklama
Pati, nic na siłę, to ma być przyjemność:tak::-D

Dla lubiących ogórki i fetę - sałatka:
-ogórki konserwowe,
-ogórki kiszone
-ogórki świeże
Wszystkiego po równo, a jak już czegoś więcej, to kiszonych i konserowych
-cała kostka sera feta
-pół kubka majonezu
-2 ząbki czosnku - wyciśnięte.
Pokroić, wymieszać i mnaaaaaaaaaaaaam!:tak:
 
Dziewczyny, potrzebuję sprawdzony przepis na fondue. Macie jakieś doświadczenia? Dostaliśmy całe to urządzenie pod choinkę i mam zamiar wypróbować.
 
Klasyczne serowe tzw sabaudzkie

białe wino wytrawne - 1/2 L
bułka paryska - 1 szt
czosnek - 2 ząbki
gałka muszkatołowa - 2 szczypty
mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
pieprz czarny - 1 do smaku
soda oczyszczona - 2 szczypty
sól - 1 do smaku
starty ser żółty - 800 g
wytrawna wiśniówka - 50 g


Najlepszy smak ma fondue z 2 gatunków sera; jednym z nich powinien być ementaler dzięki sodzie oczyszczonej dodanej pod koniec gotowania fondue jest lżej strawne -- mąka ziemniaczana zapobiega zwarzeniu się fondue -- zwarzone fondue można uratować dodając kroplę octu -- wszystkie osoby siedzące przy stole jedzą fondue z tego samego naczynia -- do fondue podaje się białe wytrawne wino.
 
Robilam takie.......................... to akurat jest wg przepisu Pascala zamiast poledwicy moze byc jeszcze pierś z kurczaka albo szynka wieprzowa

Fondue bourguinionne
  • 1,5 kg polędwicy wołowej
  • 1,5 litra oleju roślinnego
  • 1,5 litra oleju z pestek winogron
  • 2 liście laurowe
  • Sos koktajlowy:
  • 5 łyżek ketchupu
  • kilka kropli tabasco
  • 1 pomarańcza
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka whisky lub koniaku lub winiaku
  • 6 czubatych łyżek majonezu Hellmann's
  • Sos musztardowy:
  • Rama Cremfine gęsta
  • 1 czubata łyżka musztardy Dijon (ostra)
  • 1 łyżeczka ketchupu
  • 1 cebula, może też być szalotka
  • 1 łyżka whisky lub koniaku lub winiaku
  • sól i pieprz do smaku
  • 5 łyżek majonezu Hellmann's
  • Sos tatarski:
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 cebula
  • 1 cytryna
  • 1 słoik (55 g) kaparów
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 4 łyżki majonezu Hellmann's
  • sól i pieprz do smaku
Jak to zrobić:
1. Oczyść polędwicę z błony, pokrój ją na pół wzdłuż i powtórz czynność. Następnie mięso pokrój w kosteczkę.

2. Przygotuj sobie sosy.
Sos koktajlowy
1. Wymieszaj razem majonez i ketchup.
2. Wymasuj pomarańcz, aby uzyskać jak najwięcej soku. Na najmniejszym oczku tarki zetrzyj skórkę z pomarańczy. A sok z połowy pomarańczy dodaj do wymieszanego majonezu i ketchupu.
3. Dodaj do całości tabasco i 1 łyżkę whisky.
4. Dopraw solą i pieprzem.
Sos musztardowy
1. Pokrój cebulę w małą kosteczkę.
2. Wymieszaj trzepaczką majonez, Ramę Cremfine, musztardę, ketchup i dodaj cebulę.
3. Dolej 1 łyżkę whisky.
4. Posyp solą i pieprzem do smaku.
Sos Tatarski
1. Ostudź w wodzie jajka, ale pozostaw je ciepłe.
2. Cebulę pokrój w małe kosteczki i przełóż do miski.
3. Posiekaj kapary i włóż je do miski.
4. Odetnij końcówki szczypiorku i wyrzuć je. Resztę posiekaj bardzo drobno i dodaj do całości.
5. Dodaj do tego majonez i wymieszaj.
6. Jajka pokrój na małe kawałeczki, wrzuć do miski. Wymieszaj całość, ugniatając jajka widelcem.
7. Wymasuj cytrynę, aby miała więcej soku i sok z połowy cytryny wlej do miski.
8. Dodaj sól i pieprz do smaku


3. Olej z pestek winogron wlej do garnka. Następnie dolej oleju roślinnego, tak aby wypełnił 3/4 garnka. Włóż do garnka dwa liście laurowe. Wstaw na wolny ogień.
4. Olej jest właściwie rozgrzany, gdy po włożeniu kawałków mięsa, zacznie skwierczeć.
5. Ostrożnie ustaw garnek z olejem na stole, nadziewaj na szpikulce kawałki mięsa i zanurzaj w gorącym oleju. Trzymaj tak długo, jak bardzo wypieczone mięso lubisz, jeśli wolisz krwiste włóż dosłownie mięsko na chwilkę, jeśli wypieczone przetrzymaj dłużej.
6.Mieszaj szpikulec z mięsem w ulubionym sosie wcześniej przez Ciebie przygotowanym.
 
reklama
Czekoladowe

200 g czekolady gorzkiej ja daje Lindt bo najlepiej lubie
300 ml śmietanki 36%
20 g masła
2 plasterki ananasa
2 banany
2 kiwi
2 mandarynki
2 gruszki
4 kromki chałki
10 podłużnych biszkoptów

1. Posiekaj czekoladę. Zagotuj śmietanę i wymieszaj z czekoladą, dodaj masło. W razie potrzeby dodaj więcej śmietany.
2. Przelej do fondue i podawaj z pokrojonymi w kawałki owocami, chałką i biszkoptami.
 
Do góry