reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Tylko Przepisy Kulinarne !!!

reklama
Sernik

0,5 kg białego sera
125 dkg masłą roślinnego
5 jajek
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
niepełna szklanka cukru
cukier wanilinowy

Utrzeć masło roślinne, dodać żółtka utarte z cukrem, dodać biały ser przetarty przez sitko (a jeśli ucierasz w robocie kuchennym, to sera nie trzeba wcześniej przecierać). Dodawać mąkę mieszając. Wymieszać na gładką masę.
Ubić pianę z białek, dodać do masy, delikatnie i szybko wymieszać.
Tortownicę wysypać mąką. Piec do złotego koloru (ok. 45 min w 150 oC).

Uwagi:
Jeśli dasz gładki ser (sprzedawany u nas w takich kubełkach), to sernik wyjdzie zupełnie gładki (bardziej jak deser), jeśli będzie to ser z grudami - taki sam wyjdzie sernik. Co kto lubi.
Jak sernik będzie już miał złoty kolor, wyjąć go, odkroić ciasto od brzegu nożem i wsadzić jeszcze na 5 min. do gorąego, ale wyłączonego piekarnika. W ten sposób cały sernik powinien równomiernie opaść (jeśli się nie odkroi brzegów, to często one się "trzymają" tortownicy i opada sam środek)
Przepis łatwy, ciasto zawsze wychodzi i jest pyszne. :-)

Dziekuje wam bardzo, bardzo jestescie kochane !!!!!!!!!!!:-)
PS.Cicha a no moge bo u nas pelnoooooo Polskich sklepow , jest praktycznie wszystko tylko ze cholernie drogie . No ale cos za cos :-)

To ja się chwalę co dziś zdziałałam bo u mnie to rzadki widok ;)
A tak swoją drogą ciekawe co u "mamusi" i jej córusi ;) - chyba zaglada czasem do nas, ale coś nic się nie odzywa...szkoda!!!

Pati wydaje mi się, że to miały być rybki (taki kształt foremki) ale mnie osobiście przypominało to od razu rakietę...oprócz tego są tam głowy puchatka i niby-króliczki...a rodzynki to oczy, ale mam takiego małego pożeracza rodzynek w domu i już nie wszystkie króliki mają oczy . dużego pożeracza tez mam, ale duży dostał swoje ciastka na osobnej miseczce i wiedział że te na jutro i nie wolno ruszać a małemu zapomniałąm powiedzieć ;)
a tak serio - mój mąż jest takim słodyczomaniakiem że naprawde mu musze czasem "wydzielać" bo zjadłby wszystko co w domu znajdzie...

reklama
Do góry