reklama
katakumba
Fanka BB :)
właśnie ruszała się dziś niemiłosiernie jak już złapaliśmy serduszko . Pięknie sobie pływała na tyle była ruchliwa ,że lekarz zmierzył ją dopiero jak zatrzymał obraz na zdjęciu .ja myślę że to są milimetry, które czasem ciężko złapać, zwłaszcza jeśli dzidzia się już rusza
katakumba
mi do dzisiaj nie pobrał cytologii a miał już tydzień temuU mnie też jak przy standardowym badaniu ginekologicznym: wizualnie, palpacyjnie i USG. Cytologia pobierana raz w roku, będę miała na następnej wizycie pobieraną
S
sylwia114@
Gość
To jednak na Polskę się narzeka na tą służbę zdrowia a jednak (poza znanym prawem do aborcji) jest niemalże idealniew Anglii w ogóle nie ma wizyt z lekarzem, tylko z położną, ona pobiera krew do badania, mierzy ciśnienie itd. później sprawdza tętno dziecka, no i plus te scany. W ciąży nie robią też cytologii. A USG dopochwowo robią w bardzo wyjątkowych sytuacjach. Ciążę za to można usunąć do 24tc fajnie, że każdy ma wybór, ale 24tc to przesada, bo wcześniaki z tego tygodnia ratuje się no ale każdy ma swoje sumienie…
U nas nie ma też zwolnienia z pracy, jeśli idzie się na sicka to po prostu się nie zarabia, dostaje się wtedy jakieś 100£ tygodniowo
Tak samo można zwolnić kobietę w ciąży z pracy, pod warunkiem że ciąża nie jest powodem zwolnienia, a na przykład redukcja etatów
Tak więc co kraj to obyczaj
JoAnnA250694
spokojnie jak były plamienia to nie będzie pobierał, żeby nie naruszać nic w środkumi do dzisiaj nie pobrał cytologii a miał już tydzień temu
S
sylwia114@
Gość
Nie można we wczesnej ciąży pobierać cytologiimi do dzisiaj nie pobrał cytologii a miał już tydzień temu
Jedna z dziewczyn pisała że może dojść do poronienia
Ja na pierwszej wizycie jak dowiedziałam się o ciąży dumna mówię od razu chciałabym cytologię zrobić - a doktor że za wcześnie i jak będzie czas to zrobimy
S
sylwia114@
Gość
Ja porównywałam daty porodu z USG - nawet nie wiedziałam że tam są , teraz zauważyłamU mnie wywiad,USG i zalecenia . Ale fakt faktem robi USG bardzo dokładnie czego dzisiaj byłam świadkiem . Nie poddał się póki nie znalazł serduszka . Jakby nie znalazł -a już mówił o tym,że w Holandii u siebie muszę się zgłosić na czyszczenie to pewnie żywe dziecko by mi usunęli bo wątpię by tutaj zrobili mi dla pewności USG
A może wiecie coś na temat rozmiaru dziecka ...czy jest możliwa rozbieżność między jednym USG a drugim po tygodniu. Tydzień temu na wizycie wychodziło 8+3 ,dziś 9+0 gdzie powinno wyjść 9+4 . Może to przez ułożenie dziecka wymiary nie są dość dokładne. Dla pewność podsylam zdj z obydwu USG trochę mnie to martwi chociaż oglądałam filmik na YT gdzie lekarka robiła USG pacjentce i powiedziała ,że wychodzi 9+0 a powinno 9+2 ale to nic nie szkodzi. Pewnie już wszędzie widzę coś nie tak ale cóż poradzić . Ja to panikara nie z tej ziemi
Na tym sprzed trzech tygodni miałam późniejszy termin porodu o ponad tydzień czy nawet więcej a teraz mam termin z aplikacji którą mam na telefonie i ostatniej daty miesiączki
S
sylwia114@
Gość
Kojarzę że w dzienniku bridget jones co była w ciąży ją zwolnili właśnie i takie do było dziwnew Anglii w ogóle nie ma wizyt z lekarzem, tylko z położną, ona pobiera krew do badania, mierzy ciśnienie itd. później sprawdza tętno dziecka, no i plus te scany. W ciąży nie robią też cytologii. A USG dopochwowo robią w bardzo wyjątkowych sytuacjach. Ciążę za to można usunąć do 24tc fajnie, że każdy ma wybór, ale 24tc to przesada, bo wcześniaki z tego tygodnia ratuje się no ale każdy ma swoje sumienie…
U nas nie ma też zwolnienia z pracy, jeśli idzie się na sicka to po prostu się nie zarabia, dostaje się wtedy jakieś 100£ tygodniowo
Tak samo można zwolnić kobietę w ciąży z pracy, pod warunkiem że ciąża nie jest powodem zwolnienia, a na przykład redukcja etatów
Tak więc co kraj to obyczaj
Kimiko
Moderator
fajnie że płacą chociaż za te dolegliwości ciążowe ja akurat też mam kontrakt stały, ale jakby firma miała kłopoty to przed niczym mnie on nie uchroni. Na szczęście nic tego nie zapowiada. Z resztą macierzyński to i tak są jakieś śmieszne pieniądze więc wiele bym nie straciłau nas tak samo można kobietę w ciąży zwolnić ale tylko w przypadku jeśli jest na fazie A bądź B . Jeśli już jest na fazie C (umowa na czas nieokreślony -kontrakt) to już nie można . Ja mam na tyle dobrą sytuację,że jestem właśnie na fazie C. Zwolnienia nie wypisują ale mając zaświadczenie potwierdzające ciążę można iść na zwolnienie 100% płatne na tak zwane dolegliwości ciążowe . Na macierzyńskim jest się już ok 4 tyg przed porodem. Dokładnie. Co kraj to obyczaj
reklama
katakumba
mi termin porodu wyliczył tydzień temu praktycznie zgodny z aplikacją i terminem z om. Jeden dzień różnicy był po USG zamiast 17 to 18 stycznia . Ale może tak jak napisała Kimiko dziecko dziś było ruchliwe i to tylko milimetry różnicy . Bynajmniej lekarz nie powiedział nic na ten temat że coś jest nie tak bo różnica między ostatnim USG a dzisiejszym jakas jest.Ja porównywałam daty porodu z USG - nawet nie wiedziałam że tam są , teraz zauważyłam
Na tym sprzed trzech tygodni miałam późniejszy termin porodu o ponad tydzień czy nawet więcej a teraz mam termin z aplikacji którą mam na telefonie i ostatniej daty miesiączki