Wiesz co ja rozmawiałam ze swoją doktor i to zależy też dużo od trybu życia jaki się prowadziło przed ciążą
Jeśli kobieta była kanapowcem albo miała mało ruchu to w ciąży nie powinna raptem trenować niewiadomo co i ile - ruch jest w ciąży wskazany nie tylko spacery
Ale jeśli kobieta miała aktywny tryb życia (ja np. biegam po 30-50 km w górach, chodzę po górach po 30-40 km/dziennie - nie raz w roku tygodniowy wyjazd tylko raz w miesiącu na dłuższy weekend, czasami też z plecakiem 20 kg , chodziłam na wspinaczkę , jeździłam rowerem , na treningi cardio prawie codziennie ) to doktor powiedziała że jak nie będzie nic się działo nie ma przeciwwskazań
Sama chodziłam na grupy biegowe gdzie dziewczyny trenują wyczynowo (są trenerkami, lekkoatletkami) jedna prowadziła treningi biegowe w 9 mcu ciąży i biegała szybciej niż ja
tylko wtedy nie robi się oczywiście formy życia tylko takie lekkie bieganie
One nie robiły wszystkich ćwiczeń co my ale prowadziły treningi i lekko biegały
Ale to wszystko zależy od ciąży i zaleceń lekarza , ja na pierwszą wizytę miałam jakoś we wtorek a w sobotę byłam zapisana na półmaraton - miałam napisane czy mogę to biec, ale doktor sama powiedziała żebym na razie się wstrzymała od treningów i biegania żeby dać szansę na rozwój - więc pakiet startowy przepadł
Na siłownię może znaleźć wiele fajnych ćwiczeń z małym obciążeniem przygotowującym do macierzyństwa - są takie treningi na yt - np. z hantelkami wzmocnienie ramion żeby później dzieciaczka podnosić do góry