reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpniowe mamy 2019

@Jola8986, witamy. Jak wygląda opieka nad cieraznymi w Niemczech? Do tej pory nie słyszałam żadnych opinii kobiet które by tam rodziły. Jak często są wizyty? Prowadzi je ginekolog czy położna? Jak to wygląda? I serio, od razu obowiązkowe L4?!
Nie dla wszystkich zawodów. Ja pracuje w przedszkolu tutaj i nie było gadania. Odrazu zwolnienie,bo za dużo wirusów, zarazków, dzieci mogą niechcący mi coś zrobić, a najgłówniejszy powód: dzieci przenoszą cytomegalię. Wizyty albo co 8 albo co 4 tyg. Ja wybrałam co 4. I jak do tej pory za żadne badania nie płaciłam. Wszystko mam na kasę chorych. Jutro też już mam pierwsze spotkanie z położna. Ginekolog prowadzi ciąże, a położna jest dostępna dla ciebie o każdej porze dnia i nocy od samego początku ciąży. Trafiłam na fajny gabinet gin. Nie wiem jak jest u innych. Zaraz na pierwszej wizycie miałam robione wszystkie badania krwi, mocz, tarczyca, itp. I bardzo zdziwiło mnie to, że nie musiałam być na czczo. I już myślałam wybrać szpital do porodu :tak: Tutaj są bardzo modne tzw Domy Rodzenia. Jest w nim położna, pokój z łazienką dla ciebie i dzidzi i nikt więcej, rodzina odwiedza cię kiedy chce itp. Póki co jest w porządku. Zobaczymy co będzie dalej :)

reklama
No właśnie słyszałam, że na mleko z 500zl miesięcznie nawet idzie... Będę się starać karmić piersią ale muszę przygotować nasz budżet na karmienie mm. Trochę mnie pocieszyłaś. ;);) Czytałam na niektórych forach i byłam przerażona. Ludzie wydają na samo jedzenie 2000 a gdzie chemia, jakiś fryzjer, kosmetyczka, ubrania dla dziecka i dla nas, jakieś urodziny, święta... To wszystko tez sporo kosztuje.
No wiadomo święta ciągną i warto sobie co miesiąc odkładać coś na prezenty i juz grudzień nie jest taki straszny. Ja tak robię i odkładam tez na ubezpieczenie auta bo też naraz wydać mi dużo na to to żal. No wiesz ja mam koleżankę która kupuje dużo gotowcow lub zamawia a potem narzeka ze kasa szybko się kończy.

reklama
Melduję po prenatalnych. Wszystko jest tak jak być powinno. Serduszko bije, kość nosowa widoczna, nóżki rączki też, przezierność 1.3mm [emoji6]
Świetne informacje.

No i pięknie! Super wieści! [emoji7]
A miałaś też ten test pappa?
O płci nic a nic? [emoji16]

Mi tez ta płeć na tych prenatalnych . Oj będę pytać. Choć pamietam poprzednia ciąże to pierwsze co ujrzeliśmy płeć :) ale mam jeszcze 3 tyg do prenatalnych

Do góry