reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Kulinarny Wrzesień !!!!

"LENIUSZEK" Z JABLKAMI
To przepis na ciasto drozdzowe ze "Swiata kobiet" ( o ile dobrze pamietam)
10 dag drozdzy
szklanka cukru
4 jajka
1/2 kg jablek
5 szklanek maki
szklanka oliwy
cukier wanilowy
3/4 szklanki mleka
cynamon.
Drozdze rozkruszyc i wrzucic do miski. Dodac cukier, cukier wan, oliwe, jajka, mleko i make. Odstawic niemieszajac na ok 4 godziny w cieple miejsce.
Po tym czasie wszystkie skladniki wymieszac dokladnie na jednolita mase. Na wysmarowana tluszczem blache wylozyc ciasto. Pokrojone w plastry jakblka poukladac ciasno na ciescie. Wierch owocow posypac cukrem i cynamonem. Piekarnik nagrzac do 175 stopni. Ciasto piec ok 45 minut.
Upieczone ciasto posypac cukrem pudrem.

Robilam to ciasto w zeszlym tygodniu. Bylo bardzo smaczne. Mi troche tych jablek bylo malo, bo mialam tylko na wierzchu, ale nie wiem czy jak bym je powtykala w srodek to czy by nie wyszedl zakalec.
 
reklama
pomidorowa mniam :-)
No to moja pomidorówka
Dziś robiłam z koncentratu (wynalazłam taki co mi smakuje (Pudliszki z czosnkiem)
na początek, wiadomo albo wywar z mięska, albo kostka rosołowa, do tego w zimie wrzucam warzywa suszone a na wiosnę włoszczyznę (tak na prawdę to co mi wpadnie w ręce) smażę cebulkę i troszkę czosnku i wrzucam do gotującego się wywaru mięsno – warzywnego.. następnie na patelnię (można do tej cebulki jak się nie wrzuciło) masełko 2 łyżki mąki i tak na oko koncentratu (zależy jak kwaśną się lubi), dolewam trochę wywaru i smażę cały czas mieszając.. i to do zupki… pogotuję chwilkę dodaję śmietanę.. wcześniej rozrabiam z małą ilościa zupki żeby się grudki nie zrobiły.. troszkę pieprzu, koperku, jak masz bazylię.. dziś dodałam serka topionego i parmezan na koniec.. podgotowałam troszkę co by się rozpuściły i mniam, mniam jest…
grzanki do tego, najlepiej posypane czosnkiem granulowanym
 
BABKA Z OLEJEM DZIECINNIE PROSTA UDA SIE KAZDEMU!!!

Smak zalezy od olejku do ciast ja czesto robie cytrynowa a takze waniliowo czekoladowa rozdzielam ciasto na pol najpierw wlewam do blaszki jasna czesc potem dodaje lyzke kakao do pozostalej i miksuje i wlewam na jasna czesc.PYCHA!
Składniki:

- 4 jajka

- 1 szkl cukru

- 3 lyzki mąki pszennej

-1 szkl. mąki ziemniaczanej

- 1 szkl. oleju

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- dowolny aromat do ciasta

Wykonanie:

Jajka z cukrem zmiksować, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i dalej miksować. Na koniec dolać olej i aromat i również zmiksować. Można dodać rodzynki.

Ciasto wylać do formy , nasmarowanej wcześniej tłuszcze i posypanej bułką.

Piec w piekarniku 1 godz. w tem 180 stopni C.
Piekarnik z termoobiegiem okolo 50 min

Smacznego!
 
szukam szukam i nie moge znalesc .
mam ochote na co z budyniem moze macie jakis dobry przepis???
Ja znam szybki i fajny przepis.
Zagniatasz ciasto kruche, jak na szarlotkę, wylepiasz nim tortownicę (spód i trochę brzegi) albo formę do tarty. Zagotowujesz budyń w wybranym smaku - 2 opakowania, tylko w trochę mniejszej ilości mleka niż na zwykły budyń. Gorący jeszcze budyń wylewasz na surowe ciasto, możesz dodać do tego owoce (polecam budyń malinowy + malinki, albo budyń waniliowy + brzoskwinie chociażby z puszki). Wstawiasz do piekarnika na 180 stopni i pieczesz do zrumienienia ciasta.
Taki zapieczony budyń fajnie się ścina, ciacho szybkie i banalnie proste :tak:
Jeśli masz więcej czasu albo chęci, zamiast jednej blachy można się pobawić w robienie babeczek :tak:
 
Składniki na spód:

  • biszkopty (podłużne lub okrągłe)
Tortownicę o średnicy 24 - 25 cm uszczelnić folią aluminiową. Biszkopty ułożyć na spodzie tortownicy.

Masa serowa:

  • 700 g waniliowego serka homogenizowanego (typu 'Danio') lub gęstego jogurtu waniliowego
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 czubate łyżki żelatyny
  • 400 g truskawek + do dekoracji
Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder, krótko ubijając. Stopniowo dodawać serek/jogurt cały czas miksując. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, lekko przestudzić i wlać do masy serowej miksując na najwyższych obrotach.
Na biszkoptach w tortownicy poukładać truskawki (jeśli są duże - przepołowić), wylać masę serową. Włożyć do lodówki do stężenia. Przed podaniem udekorować truskawkami (na wierzch można również wylać galaretkę ).
Smacznego :)
Moja szwagierka robi zawsze coś takiego i ponoć dobry, ale nie jadłam jeszcze.Boje się,że dam za mało lub za duzo żelatyny i wyjdzie mi woda albo skała zamiast lekkiego serniczka więc wolę z paczki tak jakoś bezpieczniej :)
 
Ritka, wedle życzenia:-D
Rogaliki drożdżowe

ok. 1kg mąki
10dkg cukru
10dkg drożdży
2 jajka
1/2 szkl oleju
2szkl mleka

margaryna do smarowania
jajko do malowania
nadzienie wedle uznania (zrymowało się ;-))

Rozetrzeć drożdże z cukrem, jak podrosną to przelać do mleka letniego i dosypywać łyżką mąki mieszając łyżką np. aż będzie mialo konsystencję gęstej śmietany. Odstawić do wyrosnięcia. Jak się podwoi to wbić dwa jajka i wlać olej, wymieszać. Dosypywać resztę mąki mieszajac łyżka aż zacznie gęstnieć i odrywać się od gara. Wtedy przelać na obsypaną grubo mąką stolnicę i dosypując mąki ugniatać aż ciasto będzie w miarę odchodzic od ręki ale ma być mięciutkie. nie trzeba go długo wyrabiać. Odkrajać kawałki ciasta wałkując dosć cienko..ok 3mm dość mocno posypując mąką, żeby się nie przyklejało. Z placka kroić trójkąty wielkosci mniej więcej dłoni. Jakie dużo kto woli. Na środku, ale blizej brzegu nalozyć nadzienei i zwijać. Najwęższą częscią na środku rogalika ukłądać do dołu, bo będzie odchodził. formować rogaliki i kłąść na blachę. Odstępy nie muszą być bardzo duże, bo aż tak nie będą rosnać. Posmarować jajkiem i piec w 160st ok 15 min do zrumienienia:-)
Nie wiem czy dorbze wyjaśniłam:baffled:
 
Gołabki bez zawijania

Gołabki:
1 kg miesa mielonego
pół sredniej kapusty (1kg)-posiekac
2-3 cebule (pokroic w kostke)
3-4 jaja
pieprz, sol, wegeta

Wyrobic składniki jak na kotlety mielone, na koncu dodac posiekana kapuste, wymieszac. Uformowac kotlety, obtoczyc w mace i usmazyc na oleju.
(Od siebie dodam, ze jak juz obtocze te kotlety w mace, to przed smazeniem jeszcze raz w rekach je dociskam)

zalewa:
W 7 szkl. wody (zagotowac) rozpuscic 2 kostki rosołowe i słoiczek konc. pomodorowego

Usmazone kotlety przełozyc do garnka czy rondla, zalac zalewą i dusic ok. godziny. Na spod garnka połozyc liscie kapusty, i jeszcze troche takiej pokrojonej


Jest to dosc duza porcja, wiec mozna podzielic na pól. Zalezy tez od tego jakiej wielkosci robicie kotlety.

SMACZNEGO
 
CIASTO LEMONKOWE

15 dag biszkoptów
½ kostki masła
1 galaretka cytrynowa
40 dag sera białego śmietankowego – chodzi o to , żeby się dobrze zmielił.(ja daje taki zmielony w wiaderku)

½ szklanki cukru kandyzowanego brązowego
1 cukier waniliowy
2 łyżki soku z limonki (kupić 2 limonki)
½ litra śmietany kremówki (Piątnica! Jak ta firma to może być 18% a nie kremówka)


Biszkopty pokruszyć na kawałki małe. Masło roztopić i dodać do biszkoptów. Wygnieść razem, zrobi się taka masa. Wyłożyć ją na tortownicę na spód, przygnieść ręką, żeby było płasko.

Galaretkę rozpuścić w połowie wody. Odstawić do ostygnięcia. Jak już będzie prawie zastygała – ser biały zmielić z cukrem waniliowym i 10 dag cukru brązowego (jak nie masz brązowego może być zwykły) oraz sokiem z limonki.

Reszta cukru brązowego jest do posypania ciasta. Jak kupisz 2 limonki to każdą przekrój na pół, od każdej z połówek odkrój 2 plasterki (będą do dekoracji) i z reszty wyciśniesz akurat 2 łyżki soku.

Teraz ubić śmietanę na sztywno. Piątnica się ubija. Jak będzie innej firmy – trzeba kupić kremówkę (33%) bo się nie ubije.

I następnie do tej ubitej na sztywno śmietany dodajemy po łyżce sera białego na przemian z galaretką. Cały czas miksując. Jak już wszystko dodane to przelewamy na wyłożoną biszkoptami formę i wkładamy do lodówki na parę godzin aż zastygnie.

Jak zastygnie to dekorujemy plasterkami limonki i posypujemy cukrem brązowym. Jak nie ma cukru brązowego – to zwykłym nie posypujemy bo nie daje ładnego efektu
 
reklama
PAELLA VALENCIANA

przepis jest długi, bo dość szczegółowy.

Składniki:
ryż
mięso drobiowe , królik, owoce morza-jak kto woli
przecier pomidorowy (nie koncentrat!)
kolorant(szafran np)
warzywa (fasola duży jaś ugotowana, karczochy, fasolka szparagowa zielona, kalafior, cukinia, cebula, czosnek,szpinak) ja zwykle robie ze szparagową, cebulą i dużym jaśkiem. wybór warzyw według gustu.


Sposób wykonania
Bierzemy największą patelnię jaką mamy. Mięso pokrojone wrzucamy na dobrze rozgrzany tłuszcz, solimy i smażymy na mocno złoty kolor na średnim ogniu. Uważać żeby nie przypalić. następnie wrzucamy pokrojone warzywka i przesmażamy kilka minut. Na środku patelni robimy dołek i wlewamy przecier pomidorowy. Na moje oko ok 2-3 łyżeczek dla największej patelni jaką widziałam w pl;-)
Przesmażamy te pomidory, zmniejszamy ogień i dodajemy w ten środek ok pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki. Uważać, żeby papryka się nie przypaliła.
NAstępnie wlewamy wodę do wysokoci jednego cm ponizej brzegu patelni, solimy i gotujemy 30min. W razie potrzeby uzupełniać wodę tak, żeby po tym czasie wywaru było na połowie wysokosci patelni. Próbujemy wywar i w razie koniecznosci dosalamy pamiętajac że jeszcze przychodzi ryż. Następnie wsypujemy ryż. Sypiemy stożek przez środek na długości patelni tak, żeby siegał wysokości jej brzegów. Sypiemy na ryż kolorant, lub szafran z kurkumą też można spróbować. nie za dużo.Mieszamy. dajemy na mocny ogień na ok. 7min i jak paella będzie dobrze wrzeć, zmniejszamy ogień i gotujemy następne ok.5min w zależnosci czy ryż jest gotowy. nie mieszamy paelli...przysmażony ryż jest rarytasem:-)podczas dochodzenia ryżu, można wetknać gałązkę rozmarynu.

Dobór skąłdnikó, ich ilość zalezy od naszego widzimisię. Im mniejsza patelnia tym mniej skąłdników. Można zrobić również wegetarianę.
dla porównanai na 4 osoby są podane takie ilości
320g ryżu
700g kurczaka
400g królika
60g fasoli
2,3 karczochy
350g szparagowej
5łyżeczek przecieru
 
Do góry