reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kulinarny Wrzesień !!!!

"LENIUSZEK" Z JABLKAMI
To przepis na ciasto drozdzowe ze "Swiata kobiet" ( o ile dobrze pamietam)
10 dag drozdzy
szklanka cukru
4 jajka
1/2 kg jablek
5 szklanek maki
szklanka oliwy
cukier wanilowy
3/4 szklanki mleka
cynamon.
Drozdze rozkruszyc i wrzucic do miski. Dodac cukier, cukier wan, oliwe, jajka, mleko i make. Odstawic niemieszajac na ok 4 godziny w cieple miejsce.
Po tym czasie wszystkie skladniki wymieszac dokladnie na jednolita mase. Na wysmarowana tluszczem blache wylozyc ciasto. Pokrojone w plastry jakblka poukladac ciasno na ciescie. Wierch owocow posypac cukrem i cynamonem. Piekarnik nagrzac do 175 stopni. Ciasto piec ok 45 minut.
Upieczone ciasto posypac cukrem pudrem.

Robilam to ciasto w zeszlym tygodniu. Bylo bardzo smaczne. Mi troche tych jablek bylo malo, bo mialam tylko na wierzchu, ale nie wiem czy jak bym je powtykala w srodek to czy by nie wyszedl zakalec.
 
reklama
pomidorowa mniam :-)
No to moja pomidorówka
Dziś robiłam z koncentratu (wynalazłam taki co mi smakuje (Pudliszki z czosnkiem)
na początek, wiadomo albo wywar z mięska, albo kostka rosołowa, do tego w zimie wrzucam warzywa suszone a na wiosnę włoszczyznę (tak na prawdę to co mi wpadnie w ręce) smażę cebulkę i troszkę czosnku i wrzucam do gotującego się wywaru mięsno – warzywnego.. następnie na patelnię (można do tej cebulki jak się nie wrzuciło) masełko 2 łyżki mąki i tak na oko koncentratu (zależy jak kwaśną się lubi), dolewam trochę wywaru i smażę cały czas mieszając.. i to do zupki… pogotuję chwilkę dodaję śmietanę.. wcześniej rozrabiam z małą ilościa zupki żeby się grudki nie zrobiły.. troszkę pieprzu, koperku, jak masz bazylię.. dziś dodałam serka topionego i parmezan na koniec.. podgotowałam troszkę co by się rozpuściły i mniam, mniam jest…
grzanki do tego, najlepiej posypane czosnkiem granulowanym
 
BABKA Z OLEJEM DZIECINNIE PROSTA UDA SIE KAZDEMU!!!

Smak zalezy od olejku do ciast ja czesto robie cytrynowa a takze waniliowo czekoladowa rozdzielam ciasto na pol najpierw wlewam do blaszki jasna czesc potem dodaje lyzke kakao do pozostalej i miksuje i wlewam na jasna czesc.PYCHA!
Składniki:

- 4 jajka

- 1 szkl cukru

- 3 lyzki mąki pszennej

-1 szkl. mąki ziemniaczanej

- 1 szkl. oleju

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- dowolny aromat do ciasta

Wykonanie:

Jajka z cukrem zmiksować, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i dalej miksować. Na koniec dolać olej i aromat i również zmiksować. Można dodać rodzynki.

Ciasto wylać do formy , nasmarowanej wcześniej tłuszcze i posypanej bułką.

Piec w piekarniku 1 godz. w tem 180 stopni C.
Piekarnik z termoobiegiem okolo 50 min

Smacznego!
 
szukam szukam i nie moge znalesc .
mam ochote na co z budyniem moze macie jakis dobry przepis???
Ja znam szybki i fajny przepis.
Zagniatasz ciasto kruche, jak na szarlotkę, wylepiasz nim tortownicę (spód i trochę brzegi) albo formę do tarty. Zagotowujesz budyń w wybranym smaku - 2 opakowania, tylko w trochę mniejszej ilości mleka niż na zwykły budyń. Gorący jeszcze budyń wylewasz na surowe ciasto, możesz dodać do tego owoce (polecam budyń malinowy + malinki, albo budyń waniliowy + brzoskwinie chociażby z puszki). Wstawiasz do piekarnika na 180 stopni i pieczesz do zrumienienia ciasta.
Taki zapieczony budyń fajnie się ścina, ciacho szybkie i banalnie proste :tak:
Jeśli masz więcej czasu albo chęci, zamiast jednej blachy można się pobawić w robienie babeczek :tak:
 
Składniki na spód:

  • biszkopty (podłużne lub okrągłe)
Tortownicę o średnicy 24 - 25 cm uszczelnić folią aluminiową. Biszkopty ułożyć na spodzie tortownicy.

Masa serowa:

  • 700 g waniliowego serka homogenizowanego (typu 'Danio') lub gęstego jogurtu waniliowego
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 czubate łyżki żelatyny
  • 400 g truskawek + do dekoracji
Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder, krótko ubijając. Stopniowo dodawać serek/jogurt cały czas miksując. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, lekko przestudzić i wlać do masy serowej miksując na najwyższych obrotach.
Na biszkoptach w tortownicy poukładać truskawki (jeśli są duże - przepołowić), wylać masę serową. Włożyć do lodówki do stężenia. Przed podaniem udekorować truskawkami (na wierzch można również wylać galaretkę ).
Smacznego :)
Moja szwagierka robi zawsze coś takiego i ponoć dobry, ale nie jadłam jeszcze.Boje się,że dam za mało lub za duzo żelatyny i wyjdzie mi woda albo skała zamiast lekkiego serniczka więc wolę z paczki tak jakoś bezpieczniej :)
 
Ritka, wedle życzenia:-D
Rogaliki drożdżowe

ok. 1kg mąki
10dkg cukru
10dkg drożdży
2 jajka
1/2 szkl oleju
2szkl mleka

margaryna do smarowania
jajko do malowania
nadzienie wedle uznania (zrymowało się ;-))

Rozetrzeć drożdże z cukrem, jak podrosną to przelać do mleka letniego i dosypywać łyżką mąki mieszając łyżką np. aż będzie mialo konsystencję gęstej śmietany. Odstawić do wyrosnięcia. Jak się podwoi to wbić dwa jajka i wlać olej, wymieszać. Dosypywać resztę mąki mieszajac łyżka aż zacznie gęstnieć i odrywać się od gara. Wtedy przelać na obsypaną grubo mąką stolnicę i dosypując mąki ugniatać aż ciasto będzie w miarę odchodzic od ręki ale ma być mięciutkie. nie trzeba go długo wyrabiać. Odkrajać kawałki ciasta wałkując dosć cienko..ok 3mm dość mocno posypując mąką, żeby się nie przyklejało. Z placka kroić trójkąty wielkosci mniej więcej dłoni. Jakie dużo kto woli. Na środku, ale blizej brzegu nalozyć nadzienei i zwijać. Najwęższą częscią na środku rogalika ukłądać do dołu, bo będzie odchodził. formować rogaliki i kłąść na blachę. Odstępy nie muszą być bardzo duże, bo aż tak nie będą rosnać. Posmarować jajkiem i piec w 160st ok 15 min do zrumienienia:-)
Nie wiem czy dorbze wyjaśniłam:baffled:
 
Gołabki bez zawijania

Gołabki:
1 kg miesa mielonego
pół sredniej kapusty (1kg)-posiekac
2-3 cebule (pokroic w kostke)
3-4 jaja
pieprz, sol, wegeta

Wyrobic składniki jak na kotlety mielone, na koncu dodac posiekana kapuste, wymieszac. Uformowac kotlety, obtoczyc w mace i usmazyc na oleju.
(Od siebie dodam, ze jak juz obtocze te kotlety w mace, to przed smazeniem jeszcze raz w rekach je dociskam)

zalewa:
W 7 szkl. wody (zagotowac) rozpuscic 2 kostki rosołowe i słoiczek konc. pomodorowego

Usmazone kotlety przełozyc do garnka czy rondla, zalac zalewą i dusic ok. godziny. Na spod garnka połozyc liscie kapusty, i jeszcze troche takiej pokrojonej


Jest to dosc duza porcja, wiec mozna podzielic na pól. Zalezy tez od tego jakiej wielkosci robicie kotlety.

SMACZNEGO
 
CIASTO LEMONKOWE

15 dag biszkoptów
½ kostki masła
1 galaretka cytrynowa
40 dag sera białego śmietankowego – chodzi o to , żeby się dobrze zmielił.(ja daje taki zmielony w wiaderku)

½ szklanki cukru kandyzowanego brązowego
1 cukier waniliowy
2 łyżki soku z limonki (kupić 2 limonki)
½ litra śmietany kremówki (Piątnica! Jak ta firma to może być 18% a nie kremówka)


Biszkopty pokruszyć na kawałki małe. Masło roztopić i dodać do biszkoptów. Wygnieść razem, zrobi się taka masa. Wyłożyć ją na tortownicę na spód, przygnieść ręką, żeby było płasko.

Galaretkę rozpuścić w połowie wody. Odstawić do ostygnięcia. Jak już będzie prawie zastygała – ser biały zmielić z cukrem waniliowym i 10 dag cukru brązowego (jak nie masz brązowego może być zwykły) oraz sokiem z limonki.

Reszta cukru brązowego jest do posypania ciasta. Jak kupisz 2 limonki to każdą przekrój na pół, od każdej z połówek odkrój 2 plasterki (będą do dekoracji) i z reszty wyciśniesz akurat 2 łyżki soku.

Teraz ubić śmietanę na sztywno. Piątnica się ubija. Jak będzie innej firmy – trzeba kupić kremówkę (33%) bo się nie ubije.

I następnie do tej ubitej na sztywno śmietany dodajemy po łyżce sera białego na przemian z galaretką. Cały czas miksując. Jak już wszystko dodane to przelewamy na wyłożoną biszkoptami formę i wkładamy do lodówki na parę godzin aż zastygnie.

Jak zastygnie to dekorujemy plasterkami limonki i posypujemy cukrem brązowym. Jak nie ma cukru brązowego – to zwykłym nie posypujemy bo nie daje ładnego efektu
 
reklama
PAELLA VALENCIANA

przepis jest długi, bo dość szczegółowy.

Składniki:
ryż
mięso drobiowe , królik, owoce morza-jak kto woli
przecier pomidorowy (nie koncentrat!)
kolorant(szafran np)
warzywa (fasola duży jaś ugotowana, karczochy, fasolka szparagowa zielona, kalafior, cukinia, cebula, czosnek,szpinak) ja zwykle robie ze szparagową, cebulą i dużym jaśkiem. wybór warzyw według gustu.


Sposób wykonania
Bierzemy największą patelnię jaką mamy. Mięso pokrojone wrzucamy na dobrze rozgrzany tłuszcz, solimy i smażymy na mocno złoty kolor na średnim ogniu. Uważać żeby nie przypalić. następnie wrzucamy pokrojone warzywka i przesmażamy kilka minut. Na środku patelni robimy dołek i wlewamy przecier pomidorowy. Na moje oko ok 2-3 łyżeczek dla największej patelni jaką widziałam w pl;-)
Przesmażamy te pomidory, zmniejszamy ogień i dodajemy w ten środek ok pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki. Uważać, żeby papryka się nie przypaliła.
NAstępnie wlewamy wodę do wysokoci jednego cm ponizej brzegu patelni, solimy i gotujemy 30min. W razie potrzeby uzupełniać wodę tak, żeby po tym czasie wywaru było na połowie wysokosci patelni. Próbujemy wywar i w razie koniecznosci dosalamy pamiętajac że jeszcze przychodzi ryż. Następnie wsypujemy ryż. Sypiemy stożek przez środek na długości patelni tak, żeby siegał wysokości jej brzegów. Sypiemy na ryż kolorant, lub szafran z kurkumą też można spróbować. nie za dużo.Mieszamy. dajemy na mocny ogień na ok. 7min i jak paella będzie dobrze wrzeć, zmniejszamy ogień i gotujemy następne ok.5min w zależnosci czy ryż jest gotowy. nie mieszamy paelli...przysmażony ryż jest rarytasem:-)podczas dochodzenia ryżu, można wetknać gałązkę rozmarynu.

Dobór skąłdnikó, ich ilość zalezy od naszego widzimisię. Im mniejsza patelnia tym mniej skąłdników. Można zrobić również wegetarianę.
dla porównanai na 4 osoby są podane takie ilości
320g ryżu
700g kurczaka
400g królika
60g fasoli
2,3 karczochy
350g szparagowej
5łyżeczek przecieru
 
Do góry