reklama
betina79
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 28 Sierpień 2011
- Postów
- 2 387
świąteczne pierogi z grzybami i kapustą
ciasto:
1 kg mąki (wystarczy na ponad 100 pierogów)
2 jajka
szczypta soli
1,5 łyżki masła
ok 1,5 szklanki ciepłej wody
farsz:
0,5 kg kapusty kiszonej
5 dag grzybów suszonych (np prawdziwki)
kilka dużych pieczarek
sól, pieprz
2 duże cebule
ciasto: wymieszac wszystkie składniki i dobrze wyrobic żeby ciasto było elastyczne (dodawac wody tak żeby ciasto za bardzo się nie kleiło ale też żeby nie było za twarde)
farsz: grzyby zostawic na noc w wodzie, następnego dnia w tej samej wodzie ugotowac je aż zmiękną. Na patelni poddusic cebulkę z pieczarkami. Wszystko zmielic.
Poszatkowaną kapustę gotujemy aż zmięknie (ok 1 godz), podsmażamy na patelni i na koniec mieszamy z farszem grzybowym, doprawiamy do smaku solą, pieprzem.
ciasto:
1 kg mąki (wystarczy na ponad 100 pierogów)
2 jajka
szczypta soli
1,5 łyżki masła
ok 1,5 szklanki ciepłej wody
farsz:
0,5 kg kapusty kiszonej
5 dag grzybów suszonych (np prawdziwki)
kilka dużych pieczarek
sól, pieprz
2 duże cebule
ciasto: wymieszac wszystkie składniki i dobrze wyrobic żeby ciasto było elastyczne (dodawac wody tak żeby ciasto za bardzo się nie kleiło ale też żeby nie było za twarde)
farsz: grzyby zostawic na noc w wodzie, następnego dnia w tej samej wodzie ugotowac je aż zmiękną. Na patelni poddusic cebulkę z pieczarkami. Wszystko zmielic.
Poszatkowaną kapustę gotujemy aż zmięknie (ok 1 godz), podsmażamy na patelni i na koniec mieszamy z farszem grzybowym, doprawiamy do smaku solą, pieprzem.
Patrycja2810
Fanka BB :)
Kruche ciasteczka:
kostka margaryny, 2 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, kg mąki i pół szkl mleka.
Wszystko mieszamy razem a mąkę dodajemy stopniowo. Wyrabiamy ciasto aż będzie z tego kula ale nie za sucha. Jeżeli kula ciasta jest za wilgotna to wyrabiamy ciasto na blacie posypanym mąką. Potem wałkujemy na grubość ok pół cm i wykrawamy różne wzorki ciastek. Wkładamy na blachę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 10 min.W zależności od wypieczenia ciasteczek
Robiłam je wczoraj i są pycha. Z tego przepisu korzystam zawsze
kostka margaryny, 2 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, kg mąki i pół szkl mleka.
Wszystko mieszamy razem a mąkę dodajemy stopniowo. Wyrabiamy ciasto aż będzie z tego kula ale nie za sucha. Jeżeli kula ciasta jest za wilgotna to wyrabiamy ciasto na blacie posypanym mąką. Potem wałkujemy na grubość ok pół cm i wykrawamy różne wzorki ciastek. Wkładamy na blachę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 10 min.W zależności od wypieczenia ciasteczek
Robiłam je wczoraj i są pycha. Z tego przepisu korzystam zawsze
Kruche ciasteczka:
kostka margaryny, 2 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, kg mąki i pół szkl mleka.
Wszystko mieszamy razem a mąkę dodajemy stopniowo. Wyrabiamy ciasto aż będzie z tego kula ale nie za sucha. Jeżeli kula ciasta jest za wilgotna to wyrabiamy ciasto na blacie posypanym mąką. Potem wałkujemy na grubość ok pół cm i wykrawamy różne wzorki ciastek. Wkładamy na blachę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 10 min.W zależności od wypieczenia ciasteczek
Robiłam je wczoraj i są pycha. Z tego przepisu korzystam zawsze
Wszystko super,ciasteczka wyszły fajne kruche, ale Patrycjo czy w przepisie nie powinien być jeszcze cukier?? bo wyszły trochę mdłe co prawda poradziłam sobie polałam lukrem i czekoladą i smakują oki
roksaa
Fanka BB :)
Basiatoja zapodaj troszkę tych ciastek do mnie Chętnie spróbuję, bo na razie bez piekarnika jestem więc nici z pieczenia. Zostają placki bez pieczenia i tak oto cały miesiąc się zbieram do zrobienia tiramisu...i dalej się będę zbierać;-)
Ja zrobiłam pierniki dosyć szybko bo kilka tygodni wcześniej,niby piernik im dłużej stoi tym jest lepszy, a te kruche zrobiłam tydzien przed Wszystko trzymam w puszkach jak chcesz by ciastka zmiękły bo np nie lubisz takich twardawych to włóż poł jabłka do puszki ale nie trzymaj za długo bo spleśnieje jabłko możesz posypać cynamonem
reklama
anka26_x_07
Mama Laury :)
Faworki
Składniki
2 szklanki mąki
4 żółtka
3/4 szklanki śmietany (gęstej)
1 łyżeczka octu
sól do smaku
cukier puder do posypania
tłuszcz do smażenia
Do mąki dodać sól , żółtka , ocet , śmietanę i zagnieść ciasto . Ciasto zbijać wałkiem przez kilka minut ,następnie bardzo cienko rozwałkować . Powycinać ciasto ( prostokaty z dziurka w srodku, wywinac na druga strone) i zrobić faworki, następnie rozgrzać olej w garnku , smażyć na głębokim tłuszczu z obu stron . Przed podaniem posypać cukrem pudrem
Składniki
2 szklanki mąki
4 żółtka
3/4 szklanki śmietany (gęstej)
1 łyżeczka octu
sól do smaku
cukier puder do posypania
tłuszcz do smażenia
Do mąki dodać sól , żółtka , ocet , śmietanę i zagnieść ciasto . Ciasto zbijać wałkiem przez kilka minut ,następnie bardzo cienko rozwałkować . Powycinać ciasto ( prostokaty z dziurka w srodku, wywinac na druga strone) i zrobić faworki, następnie rozgrzać olej w garnku , smażyć na głębokim tłuszczu z obu stron . Przed podaniem posypać cukrem pudrem
Podobne tematy
Podziel się: