reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przepisy kulinarne

wszystkie kruche ciasteczka są bardzo proste do zrobienia i dobre. za kazdym razem wpisuje w google "maslane kruche ciasteczka" i robie z pierwszego lepszego przepisu
 
reklama
świąteczne pierogi z grzybami i kapustą

ciasto:
1 kg mąki (wystarczy na ponad 100 pierogów)
2 jajka
szczypta soli
1,5 łyżki masła
ok 1,5 szklanki ciepłej wody
farsz:
0,5 kg kapusty kiszonej
5 dag grzybów suszonych (np prawdziwki)
kilka dużych pieczarek
sól, pieprz
2 duże cebule

ciasto: wymieszac wszystkie składniki i dobrze wyrobic żeby ciasto było elastyczne (dodawac wody tak żeby ciasto za bardzo się nie kleiło ale też żeby nie było za twarde)
farsz: grzyby zostawic na noc w wodzie, następnego dnia w tej samej wodzie ugotowac je aż zmiękną. Na patelni poddusic cebulkę z pieczarkami. Wszystko zmielic.
Poszatkowaną kapustę gotujemy aż zmięknie (ok 1 godz), podsmażamy na patelni i na koniec mieszamy z farszem grzybowym, doprawiamy do smaku solą, pieprzem.
 
Kruche ciasteczka:
kostka margaryny, 2 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, kg mąki i pół szkl mleka.
Wszystko mieszamy razem a mąkę dodajemy stopniowo. Wyrabiamy ciasto aż będzie z tego kula ale nie za sucha. Jeżeli kula ciasta jest za wilgotna to wyrabiamy ciasto na blacie posypanym mąką. Potem wałkujemy na grubość ok pół cm i wykrawamy różne wzorki ciastek. Wkładamy na blachę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 10 min.W zależności od wypieczenia ciasteczek :)
Robiłam je wczoraj i są pycha. Z tego przepisu korzystam zawsze :)
 
Kruche ciasteczka:
kostka margaryny, 2 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, kg mąki i pół szkl mleka.
Wszystko mieszamy razem a mąkę dodajemy stopniowo. Wyrabiamy ciasto aż będzie z tego kula ale nie za sucha. Jeżeli kula ciasta jest za wilgotna to wyrabiamy ciasto na blacie posypanym mąką. Potem wałkujemy na grubość ok pół cm i wykrawamy różne wzorki ciastek. Wkładamy na blachę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 10 min.W zależności od wypieczenia ciasteczek :)
Robiłam je wczoraj i są pycha. Z tego przepisu korzystam zawsze :)

Wszystko super,ciasteczka wyszły fajne kruche, ale Patrycjo czy w przepisie nie powinien być jeszcze cukier?? bo wyszły trochę mdłe :D co prawda poradziłam sobie polałam lukrem i czekoladą i smakują oki:)
 
Basiatoja zapodaj troszkę tych ciastek do mnie:-D Chętnie spróbuję, bo na razie bez piekarnika jestem więc nici z pieczenia. Zostają placki bez pieczenia i tak oto cały miesiąc się zbieram do zrobienia tiramisu...i dalej się będę zbierać;-)
 
A bardzo proszę :) Ja podejścia do ciast za bardzo nie mam, wolę zrobic coś słonego ogólnie;) ciastka sa proste,więc można zrobić,tylko najgorsze o ugniatanie... nadgarstki bolą.
 
Dziewczyny a takie ciasteczka swisteczne na ile dni przed swietami najlepiej zrobic zeby nie wyschly za szybko? Jak je przechowujecie? W metalowych puszkach?
 
Ja zrobiłam pierniki dosyć szybko bo kilka tygodni wcześniej,niby piernik im dłużej stoi tym jest lepszy, a te kruche zrobiłam tydzien przed :) Wszystko trzymam w puszkach :) jak chcesz by ciastka zmiękły bo np nie lubisz takich twardawych to włóż poł jabłka do puszki ale nie trzymaj za długo bo spleśnieje :) jabłko możesz posypać cynamonem :)
 
reklama
Faworki


Składniki
2 szklanki mąki
4 żółtka
3/4 szklanki śmietany (gęstej)
1 łyżeczka octu
sól do smaku
cukier puder do posypania
tłuszcz do smażenia

Do mąki dodać sól , żółtka , ocet , śmietanę i zagnieść ciasto . Ciasto zbijać wałkiem przez kilka minut ,następnie bardzo cienko rozwałkować . Powycinać ciasto ( prostokaty z dziurka w srodku, wywinac na druga strone) i zrobić faworki, następnie rozgrzać olej w garnku , smażyć na głębokim tłuszczu z obu stron . Przed podaniem posypać cukrem pudrem
 

Podobne tematy

Do góry