reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kulinarny Wrzesień !!!!

Kurczak/Indyk z makaronem w sosie musztardowym:

- ugotowac makaron,

- kawalki kurczaka badz indyka podsmazyc na oleju/oliwie dodajac soli i pieprzu,

- duza czerwona papryke pokroic w male paseczki i dodac do upieczonego juz miesa, smazyc razem..

- dodac kukurdydze z puszki,

- dodac sos knorra ze sloika musztardowy lagodny i ciagle podsmazac.

Makaron polac sosem z patelni.
 
reklama
To może ja też zamieszczę sprawdzony przepis na ciasto z owocami posypane kruszonką. Robiłam w zeszłym tygodniu. Przepis prosty, szybko się robi, a ciasta nie da się sknocić :-)

Składniki:​

  • 4 całe jaja​
  • 1 szklanka cukru (tak jest w przepisie, ale ja dałabym teraz 0,5 szklanki bo dla mnie za słodkie było)
  • całe opakowanie cukru waniliowego​
  • 2 szklanki mąki tortowej lub pszennej​
  • 1 łyżka stołowa (płaska) proszku do pieczenia​
  • 3\4 margaryny​
  • jakieś owoce (mogą być jabłka starte na tarce o dużych oczkach wymieszane z cynamonem, brzoskwinie, truskawki, itp.). Ja zrobiłam z brzoskwiniami z puszki :)

Kruszonkę robię tak na oko:​

  • 1\4 margaryny (tego co nam zostało z ciasta), cukru tak z pół szklanki + dodaję cały cukier waniliowy oraz mąka, też tak z pół szklanki i - wszystko to gnieciemy aż zacznie odchodzić od ręki, jak za lepiące, to dodaję cukru​

Najpierw ubijamy 4 jaja, następnie dodajemy stopniowo 1 szklankę cukru + całe opakowanie cukru waniliowego - wszystko to ubijamy- następnie pierwszą szklankę maki + łyżka proszku do pieczenia - jak się ładnie ujednolici, dodajemy stopniowo 3\4 margaryny oraz na sam koniec drugą szklankę mąki - ładnie ubijamy na jednolitą masę.Ciasto wylewamy na blachę (ciasto będzie gęste, nie będzie go jednak dużo, wyrasta z tego bardziej taki niewysoki placek), kładziemy pokrojone owoce i posypujemy kruszonką. Ja piekę w piekarniku z termoobiegiem w temp. 180 C ok. 35 min - aż ciasto ładnie się zarumieni
icon_smile.gif




 
Dwukolorowe kule drożdżowe ze śliwkami

składniki:

25dag mąki zwykłej pszennej ( plus ewentualnie około 5 łyżek dodatkowo)
1 jajko
3 łyżki śmietany
5 łyżek cukru - zwykłego
szczypta soli
5 łyżek kakao
4 dag drożdży świeżych ( ja zwykle daję połowę kostki tych drożdży babuni , alba całą kosteczkę drożdży lesfere- takie w białym opakowaniu z niebieskim napisem )
9 łyżek letniego mleka
pół kg śliwek umytych wypestkowanych rozdzielonych na pół

I tak drożdże rozpuszczamy w mleku z 1 łyżką cukru - odstawiamy na chwile by zaczęły pracować ( pianka , lub bąbelki się pojawią zwykle trwa do około 10 min) potem do tych drożdży dodajemy jajko, śmietanę - bełtamy.
Mąkę wsypujemy do miski , mieszamy z resztą cukru i szczyptą soli, do tego wlewamy rozpuszczone drożdże z całą reszta i wyrabiamy , ciasto będzie lepkie , jeśli za bardzo to można spokojnie dodać z 3 łyżki mąki, po wyrobieniu powinno w miarę odchodzić od miski - jeśli nie to jeszcze ze 2 łyżki mąki można podsypać , następnie dzielimy ciasto na pół i do jednej połowy dodajemy kakao i chwile wyrabiamy żeby ładnie się połączyło, potem odstawiamy oba ciasta w cieple miejsce aż podwoi swoją objętość .
Po wyrośnięciu z ciasta lepić kule - biorą tak na oko - wielkości małej nektarynki , spłaszczam pierw na takie grubi krągły placuszek do środka wkładam połówkę śliwki i zlepiam i chwile toczę żeby taka kulka powstała , układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ( lub wysmarowaną tłuszczem) na przemian ciemną i jasną kulę , jak ciasto się skończy to odstawić na kwadrans i potem hop do piekarnika rozgrzanego na 180 ( piekłam bez termoobiegu )na około 30 min ( trzeba patrzeć od czasu do czasu czy się nie rumienią za bardzo na górze).
Ciepłe posypuję cukrem pudrem - można też polukrować.
Kule same w sobie nie są słodkie ale śliwka nadaje im taki fajny smaczek słodko- kwaśny.

I nie zrażajcie się długością przepisu w sumie , ja wczoraj z bolącymi plecami dałam radę zrobić;-)

a to reszta jaka mi została bo połowę blachy już od wczoraj zjadłam:happy:
kule.jpg
 
CALZONE

ja z tej strony biorę przepis i zawsze mi wychodzi

Calzone
tylko farsz robię po swojemu bo ja z kurczakiem i kukurydzą, mozzarella i mnóstwem pieczarek i oliwek
 
Wafel przekladany
1 op. wafli tortowych ( okraglych)

1 kostka margaryny
0,5 szkl mleka
1 szkl cukru
cukier waniliowy
wszystko roztopic w garnku ,zagotowac i odstawic do wystygniecia.
Do cieplej masy ( ok 50 stop) dodac 1 lyzke kakao i 2,5 szkl mleka w proszku ( tego w niebieskim worku)
Ciepla masa przelozyc wafla.

A co do mrozonej kawy to ja kupuje gotowa w proszku w lidlu ( w polskim tez musi byc albo w realu). Na puszce pisze Eiskafee
 
Ostatnia edycja:
mam 2 puszki tuńczyka i brak pomysłu co z nim zrobić... znalazłam taki przepis chyba jutro bede próbowac :) bo opinie ma rewelacyjne..
Makaron z tuńczykiem
Autor: nusia () Data: 2005-08-18 22:47:06
Porcje: 4-6 Koszt: 8-10 zł Trudność: prosty Czas: 15-20 min. Kalorie: średnia


Składniki:
1 opakownie makaronu wstążki lub świderki, 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju, 1 puszka kukurydzy (jak ktoś lubi), 2 średnie cebulki, 200 ml śmietany 18%, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, obowiazkowo Vegeta, 20 dag żółtego sera.

Jak przyrządzić?
1. Makaron gotujemu aldente
2. Na oliwie z tuńczyka podsmażamy pokrojoną cebulkę i wyciśnięty czosnek.
3. Dodajemy tuńczyka i zalewamy całość śmietaną.
4. Dodajemy sól, pieprz, vegetę.
5. Jeśli lubisz to dodaj kukurydzę.
6. W oryginalnym przepisie połowę ugotowanego makaronu wykładamy do żarodpornego naczynia, zalewamy sosem i posypujemy żółtym serem, następnie w taki sam sposób wykładamy drugą warstwę i zapiekamy 15 min. w piekarniku.
7. Moi domownicy nigdy nie mogą się doczekać dania więc nie mam czasu na zapiekanie tylko do ugotowanego makaronu, który ponownie ląduje w garnku wlewamy przygotowany sos, starty ser i całość delikatnie mieszając podgrzewamy ok 1 min.
8. Całość wykładamy na półmisek i posypujemy szczypiorkiem.
Pycha! 9.dzieci czasami jeszcze polewają danie ketchupem

Potrzebne przybory:
Garnek do makaronu, patelnia do sosu, wyciskacz do czosnku.
 
reklama
Do góry