reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kulinarny Wrzesień !!!!

SALCESON

Składniki:
4-6 jajek w zależności od ich wielkości
szklanka cukru
2 szklanki mąki tortowej
2-3 łyżeczki ciemnego kakao
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej zamiast proszku do pieczenia
szklanka oleju + łyżka wody przegotowanej zimnej
ok 6-8 jabłek pokrojonych w drobną kosteczkę

Wykonanie:
Jajka ubijamy z cukrem na puch mikserem.
W misce mieszamy mąkę, kakao, sodę i cynamon i małymi porcjami dodajemy do jajek ubitych z cukrem.Gdy składniki dobrze się połączą wlewamy po trochu olej i łyżkę wody.
Mieszamy, aż składniki się połączą.
Do masy dodajemy jabłka mieszamy delikatnie łyżka i wykładamy na blachę.
Pieczemy ok 45 min w temp 180 st.
Gdy upieczone ciasto trochę przestygnie wyjmujemy z piekarnika posypujemy cukrem pudrem.
Czekamy do całkowitego wystygnięcia lub wszamamy lekko ciepłe.
SMACZNEGO ciasto007ok2.jpg
 
reklama
moja ulubiona sałatka, robi sie ja bardzo szybko i jeszcze nie spotkałam sie żeby komuś nie smakowała :)
- 3 łyżki sosu chrzanowego WINIARY
- 1 woreczek ryżu
- 1 pieczony filet z kurczaka
- 4 jajka
- 4 ogórki konserwowe
- 1 papryka czerwona
- 1 puszka kukurydzy
- sól, pieprz
 
Ciasto z orzechami

Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
250 g margaryny
5 żółtek
1 op. cukru waniliowego
2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenie
1,5 szklanki pokrojonych orzechów włoskich
1 (niepełna) szklanka cukru
5 białek
1 szklanka dżemu śliwkowego (albo innego, ale śliwkowy najlepszy)
tłuszcz do blachy

1. Pokroić orzechy w kostkę.
2. Mąkę, margarynę, żółtka, proszek do pieczenia i cukier waniliowy posiekać nożem, zagnieść ciasto i podzielić je na 3 części. Do jednej części dodać kakao, zagnieść i zamrozić (na 1 h wystarczy). Jedną część białego ciasta także zamrozić.
2. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać orzechy, delikatnie wymieszać.
3. Jedną część jasnego ciasta (tą niezamrożoną) rozwałkować i wyłożyć na natłuszczoną blachę. Ciasto posmarować dźemem. Następnie posypać ciemnym ciastem startym na tarce (na grubych oczkach). Na ciemne ciasto wyłożyć masę orzechową i zetrzeć pozostałę białe ciasto. Piec ok. 40-45 min. 180 stopni.
4. Na koniec ciasto można posypać cukrem pudrem albo udekorować polewą.


Sernik

Ciasto: 300 g mąki, 100 g cukru, 100 g margaryny, 2 żółtka, 1 całe jajko, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Wszystko zagnieść, blachę wysmarować margaryną i wyłożyć ciastem, na ciasto wylać masę serową.
Masa serowa: 1,25 kg zmielonego twarogu, 2 szklanki mleka, 1/2 szklanki oleju, 1 szklanka cukru, 1 budyń bez cukru, 2 całe jajka, 4 żółtka, skórka z cytryny - wszystkie składniki zmiksować (powinno to być lejące), wylać na ciasto i piec 50 minut (przykryć papierem śniadaniowym).
Na upieczone ciasto można jeszcze wylać biszkopt z 3 jaj i włożyć na 15 minut do pieca (ale bez tego ciasto też jest dobre :))

Smacznego :-)
 
Zupa-krem z cukini

Potrzeba:
1 l bulionu
1 cukinia
4-5 ziemniakow
1 cebula
2 zabki czosnku
sol, pieprz do smaku
tymianek
serek topiony


Cukinie i ziemniaki obrac, pokroic w kostke.
Cebule i czosnek zeszklic na oleju i dodac do cukini.
Wszystko zalac bulionem.
Dodac tymianku.
Doprawic.
Gdy warzywa beda miekkie dodac serek topiony i calosc zmiksowac.
Podawac z grzankami, badz bagietka.

Ja teraz zrobilam bez cebuli i czosnku zeby mala nie miala problemow.

Zupa z dyni

Potrzeba:
1 l bulionu
1 dynia
4-5 ziemniakow
1 cebula
2 zabki czosnku
sol, pieprz do smaku
imbir
papryka ostra i slodka
serek topiony

Do bulionu dodac pokrojone w kostke dynie (obrana i bez nasion :-)) i ziemniaki.
Cebule i czosnek zeszklic na odrobinie oleju. Dodac do bulionu.
Calosc przyprawic sola, pieprzem, papryka i imbirem.
Gdy warzywa beda miekkie dodac serek topiony i zmiksowac.
Zupe podawac z grzankami badz bagietka, uprazonymi pestkami dyni i odrobina oleju z pestek dyni.
 
RISOTTO Z PIECZARKAMI
Potrzebne będzie:
ryż do risotto - ja kupuję zawsze z Gallo tradycyjny do risotto
ok 0,5kg pieczarek
1 cebula
1-2 kostek rosołowych (aby zrobić bulion) ja czasami używam kostki grzybowej
łyżka śmietana 18%
20-30dkg ser żółty - ja zawsze kupuję goudę, ale na pewno może być też inny
wino białe wytrawne, ale niekoniecznie
oliwa z oliwek

Na głęboką patelnię wlewamy ok 3-5łyżek oliwy z oliwek, wsypujemy szkalnkę ryżu (to na ok 2-3porcje).
Ryż szklimy. Jak już się robi lekko przeźroczysty to dodajemy winka (tak jak pisałam nie jest konieczne).
Następnie po chochelce dolewamy bulionu, który sobie wcześniej z kostek przygotowujemy (będzie nam potrzebne ok 1litra). CO jakiś czas mieszamy.
Ryż będzie wchłaniał bulion i pęczniał.

W międzyczasie na osobnej patelni rumienimy cebulkę na złoty kolor. Będzie nam potrzebna pod sam koniec.
W osobnym garnku dusimy obrane i pokrojone w paski pieczarki, na niewielkiej ilości wody. Również będziemy je dodawać pod koniec.

Jak już ryż wchłonie cały bulion i będzie miękki i jakby ciapowaty to dodajemy cebule i pieczarki i wszystko mieszamy.
Następnie starty ser żółty i łyżkę śmietany

Można na wierzch posypać zieloną pietruszką i smacznego.
Ja uwielbiam.

Czasami zamiast pieczarek można dodać grzyby, kurczaka co nam się jeszcze podoba.
Najważniejsze aby ryż ładnie wchłonął bulion i był mięciutki.

GULASZ Z PIECZARKAMI


Skladniki
60 dkg piersi kurczaka
30 dkg pieczarek
cebula
kostka rosolowa
1/2 szkl smietany 18 %
1/3 opakowania mrozonej mini marchewki
1/2 peczka dymki
olej do smazenia
sol, pieprz, estragon
2 zabki czosnku

jarzynka:
opakowanie mrozonej marchewki z groszkiem
maslo


pokrojonego kurczaka w kostke, pokrojone pieczarki i cebule podsmaz na oleju ok 3 min.
dodaj marchewke, przyprawy, podlej szkl rosolu z kostki, przykryj i dus 15 min.
wymieszaj gulasz ze smietana. jezeli jest za rzadki zagesc go lyzka maki. zagotuj.
marchewke z goszkiem ugotuj ( 5 min ) w wodzie z sola i lyzeczka cukru. odcedz i polej rozstopionym maslem.
podsawaj z kasza perlowa, posypana pokrojona dymka.
 
Ostatnia edycja:
Rybne kotleciki

1 kg filetów rybnych
cytryna,kajzerka
1/2 szkl.mleka
1 jajko
pęczek szczypiorku i koperku
przyprawa do Ryb
tarta bułka
olej do smażenia
pieprz

Filety podgotować albo wsadzić na parę minut do mokrofalówki żeby były miękkie.Obmyć,wysuszyć,skropić sokiem z cytryny,oprószyć przyprawą do ryb,odstawić na godzinę w chłodne miejsce.Bułkę namoczyć w mleku,odcisnąć,dodać doryby z posiekanym koperkiem i szxzypiorkiem,wbić jajko,masę dokładnie wyrobić,przyprawić jeszcze przyprawą do ryb i popieprzyć.Z masy formować kotlety,panierować w bułce tartej,kłaść na patelnię z dużą ilością dobrze rozgrzanego oleju,smażyć z dwóch stron na rumiano.
 
No to może ja dam przepis chyba na jedyne ciasto jakie umiem robić :)
Ciasto czeskie
Ciasto
1/2 kg mąki
1 łyżeczka sody
2 łyzeczki miodu
20 dekg cukru pudru
2 jajka
1/2 kostki margaryny

Mąkę i sodę przesiać przez sito posiekać z maragryną i dodać pozostałe składniki Podzilić na 3 części i włożyć do lodówki. Piec 3 placki na pergaminie w temp. 175 st.
Krem
3/4 l ,mleka ugotować z 12 łyżeczkami kaszy mannej na klej i ostudzić
Po ostudzeniu wkładać stopniowo do miski ze składnikami:
1/2 kostki margaryny 30 dek cukru pudru
3 żółtka
zapach arakowy
Polewa
1/2 kostki margaryny
2 czubate łyżki kakao
6 łyżek cukru
2 łyżki mleka
Rozpuscić na małym ogniu
Przekladać ciasto z kremem a na końcu polać polewą czekoladową na wierzch można też posypać tymi małymi kolorowymi posypkami do ciast:)
CZESKIE.jpg
Tak to ma mniej więcej wyglądać :) sorki trochę chaotycznie mi to wyszło:p
 
reklama
to jeszcze ja przychodzę z pomocą dla dziewczyn które tak jak ja mają do pieczenia dwie lewe ręce... dwa ciasta których piec nie trzeba :-)

NAPOLEONKA
5 szklanek mleka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 kostka tłuszczu
1 szklanka mąki
4 żółtka
1-2 budynie najlepiej żółte (ja używam 2 budyniów z biedronki)
2 paczki krakersów (polecam te biedronkowe- niedrogie a dobre)

1. Na dużą blaszkę wykładamy folię aluminiową a na to krakersy tak żeby przykryły całą blaszkę
2. w garnku gotujemy: 4 szkl. mleka, cukier, cukier waniliowy, kostkę tłuszczu
3. w miseczce rozrabiamy (można mikserem) 1 szkl. mleka, mąkę, budynie, żółtka
4. gdy płyn w garnku zacznie wrzeć to wlewamy do niego masę z miski i gotujemy tak jak budyń
5. masę wylewamy na przygotowane krakersy i od razu przykrywamy krakersami
6. czekamy aż wystygnie i pałaszujemy :-)

BAJADERKA

6 paczek herbatników (ja używam biedronkowych bonitków 2 paczki)
1 litr mleka
1 szklanka cukru
kostka margaryny
5 łyżek kakao
1 szklanka kaszy mannej

1. herbatnikami wykładamy blaszkę z folią aluminiową
2. w garnku gotujemy mleko, cukier, margarynę
3. kakao rozrabiamy z wodą i małą ilością cukru i wlewamy do garnka- gotujemy jak zwykłe kakao
4. do garnka na wrzątek wsypujemy powoli kaszę i gotujemy 10 min. od czasu do czasu mieszając
5. masę wylać na herbatniki i przykrywamy herbatnikami i gotowe :-)
 
Do góry