reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Perfekcyjna kura domowa ;)

reklama
Gotujesz z h, mieszając na minimalnym ogniu i tak codziennie, w między czasie do lodówki. Ja wolę gotować na raz, ostatnio robiłam dżem do drożdżówek z 2 kh truskawek to do odpowiedniej konsystencji doszło po 4 h. oczywiście trzeba przy tym czatować żeby się nie przypaliło.
 
Chyba bym poszła z torbami, gdybym kilka godzin dziennie przez 3 dni miała gotować dżem :/. Wersja dla bogatych :). Ja wybieram wersję dla biedniejszych - z żelatyną. Trudno. I dzisiaj rano niespodzianka - dżemy się ścięły :/ Nie rozumiem. Jeszcze wieczorem pływały... :p
 
O właśnie sie miałam wymądrzać że dżemy to bez żelatyny się robi, z żelatyna to są w sklepie ;-) i własnie przez kilka dni (nasz znajoma z Wisły ma 100kg truskawek więc się Dzag chowaj:-D )
Asia dobrze prawi
ja robiłam raz z tego przepisu
Moje Wypieki | Dżem truskawkowy
i w tym roku też będe robiła ale najpierw musi byc znów słonecznie bo truskawki skwasniały:baffled:
 
E ja jakoś bogata nie jestem, ale te 10 słoiczków na rok mogę na gazie zrobić, nie widzę jakoś różnicy w rachunku, w a smaku ooooooogromną.
 
A miałam pytać własnie czy któraś z Was z wanilią robiła bo w wielu przepisach jest i jaki to ma smak?
A w tych cukrach żelujących jest pektyna roślinna a skórkę z cytryny właśnie dla pektyny się dodaje w tej wersji z długim gotowaniem, no to teraz ja się powymądrzałam ale przekonałyście mnie i z ciekawości spróbuję zrobić z dwa słoiczki takie długo gotowane. A z 1 kg truskawek w takiej wersji ile wychodzi słoiczków małych?
 
Rany ile ja się przy Was nauczę :) I taki dżem, który powstanie po wielu godzinach gotowania wystarczy jedynie przełożyć do sparzonych słoiczków? Czy je jeszcze jakoś trzeba zagotować? I dużo cukru Wy osobiście dodajecie do Waszych dżemów?
 
moja koleżanka poczęstowała mnie kiedyś takim dżemem z malin, że buty mi spadły, zapytana o sekret wyjawiła, że do dolewa do niego rumu :szok::-D
 
Ostatnia edycja:
reklama
Perfekcyjna zdecydowanie nie, ale kura domowa owszem :p. Więc zagdakać przyszłam. Właśnie wcinam kolejny tort treningowy. Jak ja nie cierpię tortów :p. Tym razem zrobiłam z brzoskwiniami i już jestem pewna, że Tymkowy urodzinowy będzie właśnie z brzoskwiniami a nie z truskawkami. Szczególnie, że Tymek ostatnio brzoskwinie wciąga na potęgę. Oczywiście nie wszystko wyszło jak powinno :p. Na przykład - do dzisiaj mam problemy z przekrojeniem biszkoptu :). Na pół jeszcze jako tako wyjdzie, choć nigdy nie wyjdzie równo. Ale na 3 części - a tak by wypadało do torta - to już coś dla mnie nieosiągalnego :). Pomijam brak idealnego ostrego noża w kuchni, ale po prostu nie potrafię, nawet jakbym laser do ręki dostała :D. Czy któraś z Was posiada lub używała takich nożyków do przekrajania biszkoptu? Taka żyłka na stojaczku, co to niby ma równo odkroić. Póki co wciągam tort składający się z dwóch grubych biszkoptów :D.
 
Do góry