reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Perfekcyjna kura domowa ;)

reklama
Gotujesz z h, mieszając na minimalnym ogniu i tak codziennie, w między czasie do lodówki. Ja wolę gotować na raz, ostatnio robiłam dżem do drożdżówek z 2 kh truskawek to do odpowiedniej konsystencji doszło po 4 h. oczywiście trzeba przy tym czatować żeby się nie przypaliło.
 
Chyba bym poszła z torbami, gdybym kilka godzin dziennie przez 3 dni miała gotować dżem :/. Wersja dla bogatych :). Ja wybieram wersję dla biedniejszych - z żelatyną. Trudno. I dzisiaj rano niespodzianka - dżemy się ścięły :/ Nie rozumiem. Jeszcze wieczorem pływały... :p
 
O właśnie sie miałam wymądrzać że dżemy to bez żelatyny się robi, z żelatyna to są w sklepie ;-) i własnie przez kilka dni (nasz znajoma z Wisły ma 100kg truskawek więc się Dzag chowaj:-D )
Asia dobrze prawi
ja robiłam raz z tego przepisu
Moje Wypieki | Dżem truskawkowy
i w tym roku też będe robiła ale najpierw musi byc znów słonecznie bo truskawki skwasniały:baffled:
 
E ja jakoś bogata nie jestem, ale te 10 słoiczków na rok mogę na gazie zrobić, nie widzę jakoś różnicy w rachunku, w a smaku ooooooogromną.
 
A miałam pytać własnie czy któraś z Was z wanilią robiła bo w wielu przepisach jest i jaki to ma smak?
A w tych cukrach żelujących jest pektyna roślinna a skórkę z cytryny właśnie dla pektyny się dodaje w tej wersji z długim gotowaniem, no to teraz ja się powymądrzałam ale przekonałyście mnie i z ciekawości spróbuję zrobić z dwa słoiczki takie długo gotowane. A z 1 kg truskawek w takiej wersji ile wychodzi słoiczków małych?
 
Rany ile ja się przy Was nauczę :) I taki dżem, który powstanie po wielu godzinach gotowania wystarczy jedynie przełożyć do sparzonych słoiczków? Czy je jeszcze jakoś trzeba zagotować? I dużo cukru Wy osobiście dodajecie do Waszych dżemów?
 
moja koleżanka poczęstowała mnie kiedyś takim dżemem z malin, że buty mi spadły, zapytana o sekret wyjawiła, że do dolewa do niego rumu :szok::-D
 
Ostatnia edycja:
reklama
Perfekcyjna zdecydowanie nie, ale kura domowa owszem :p. Więc zagdakać przyszłam. Właśnie wcinam kolejny tort treningowy. Jak ja nie cierpię tortów :p. Tym razem zrobiłam z brzoskwiniami i już jestem pewna, że Tymkowy urodzinowy będzie właśnie z brzoskwiniami a nie z truskawkami. Szczególnie, że Tymek ostatnio brzoskwinie wciąga na potęgę. Oczywiście nie wszystko wyszło jak powinno :p. Na przykład - do dzisiaj mam problemy z przekrojeniem biszkoptu :). Na pół jeszcze jako tako wyjdzie, choć nigdy nie wyjdzie równo. Ale na 3 części - a tak by wypadało do torta - to już coś dla mnie nieosiągalnego :). Pomijam brak idealnego ostrego noża w kuchni, ale po prostu nie potrafię, nawet jakbym laser do ręki dostała :D. Czy któraś z Was posiada lub używała takich nożyków do przekrajania biszkoptu? Taka żyłka na stojaczku, co to niby ma równo odkroić. Póki co wciągam tort składający się z dwóch grubych biszkoptów :D.
 
Do góry