Beniaminka
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 29 Styczeń 2010
- Postów
- 1 886
Filety z kurczaka ( ryby morskiej) pod pierzynką z pieczarek i sera żółtego, zapiekane w piekarniku.
2 podwójne piersi z kurczaka lub 800 gr filetów z ryby
20 dkg pieczarek
mały słoiczek majonezu( ja daję Helman's babuni)
odrobina soli, pieprzu i czosnku granulowanego
cebula do smażenia (jesli robimy piersi kurczaka, jesli ryba rezygnujemy)
ser żółty tłusty ok 20 do 30 dkg( aby się ładnie topił i zapiekał) ja daję goudę holenderską.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Piersi z kurczaka lekko rozbijamy, solimy delikatnie(! majonez słony) pieprzymy i obsypujemy czosnkiem granulowanym.
Filety układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową, jeden obok drugiego ciasno.
Identycznie postępujemy z rybą, odmrożoną wcześniej, bez rozbijania ;-)
Podsmażamy pokrojone pieczarki z cebulką. Do ryby pieczarki tylko kroimy i dajemy surowe na rybkę.
Na filety kładziemy podsmażone lub surowe pieczarki, smarujemy ok 1 łyżką majonezu i posypujemy sowicie żółtym, tartym serem.
Zapiekamy w piekarniku w temp 180-200 C około 30-40 min, ryby 20-30 minut.
Gorąco polecam, robi się szybko, smakuje wybornie! Ja serwuję jako danie na wykwintny obiad dla gości, lub dla nas na lepszy obiadek.
W tym samym czasie na blaszce zapiekam frytki na blasze.
Z majonezem nie za dużo, bo później danie pływa w tłuszczyku ;-)
2 podwójne piersi z kurczaka lub 800 gr filetów z ryby
20 dkg pieczarek
mały słoiczek majonezu( ja daję Helman's babuni)
odrobina soli, pieprzu i czosnku granulowanego
cebula do smażenia (jesli robimy piersi kurczaka, jesli ryba rezygnujemy)
ser żółty tłusty ok 20 do 30 dkg( aby się ładnie topił i zapiekał) ja daję goudę holenderską.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Piersi z kurczaka lekko rozbijamy, solimy delikatnie(! majonez słony) pieprzymy i obsypujemy czosnkiem granulowanym.
Filety układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową, jeden obok drugiego ciasno.
Identycznie postępujemy z rybą, odmrożoną wcześniej, bez rozbijania ;-)
Podsmażamy pokrojone pieczarki z cebulką. Do ryby pieczarki tylko kroimy i dajemy surowe na rybkę.
Na filety kładziemy podsmażone lub surowe pieczarki, smarujemy ok 1 łyżką majonezu i posypujemy sowicie żółtym, tartym serem.
Zapiekamy w piekarniku w temp 180-200 C około 30-40 min, ryby 20-30 minut.
Gorąco polecam, robi się szybko, smakuje wybornie! Ja serwuję jako danie na wykwintny obiad dla gości, lub dla nas na lepszy obiadek.
W tym samym czasie na blaszce zapiekam frytki na blasze.
Z majonezem nie za dużo, bo później danie pływa w tłuszczyku ;-)