reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kulinarny Wrzesień !!!!

Filety z kurczaka ( ryby morskiej) pod pierzynką z pieczarek i sera żółtego, zapiekane w piekarniku.

2 podwójne piersi z kurczaka lub 800 gr filetów z ryby
20 dkg pieczarek
mały słoiczek majonezu( ja daję Helman's babuni)
odrobina soli, pieprzu i czosnku granulowanego
cebula do smażenia (jesli robimy piersi kurczaka, jesli ryba rezygnujemy)
ser żółty tłusty ok 20 do 30 dkg( aby się ładnie topił i zapiekał) ja daję goudę holenderską.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Piersi z kurczaka lekko rozbijamy, solimy delikatnie(! majonez słony) pieprzymy i obsypujemy czosnkiem granulowanym.
Filety układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową, jeden obok drugiego ciasno.
Identycznie postępujemy z rybą, odmrożoną wcześniej, bez rozbijania ;-)
Podsmażamy pokrojone pieczarki z cebulką. Do ryby pieczarki tylko kroimy i dajemy surowe na rybkę.
Na filety kładziemy podsmażone lub surowe pieczarki, smarujemy ok 1 łyżką majonezu i posypujemy sowicie żółtym, tartym serem.
Zapiekamy w piekarniku w temp 180-200 C około 30-40 min, ryby 20-30 minut.
Gorąco polecam, robi się szybko, smakuje wybornie! Ja serwuję jako danie na wykwintny obiad dla gości, lub dla nas na lepszy obiadek.
W tym samym czasie na blaszce zapiekam frytki na blasze.
Z majonezem nie za dużo, bo później danie pływa w tłuszczyku ;-)
 
reklama
Ja sie podziele przepisem ktory wlasnie robie na kolacje :)

Makaron z cukinia, krewetkami i pomidorami

Jedna duza cebule podsmazamy na oliwie.Nastepnie dodajemy 3 cukinie( w zaleznosci od wielkosci) pokrojone w krazki( lub polowki krazkow :) i dusimy wszystko razem ok 15 minut, jak cukinia juz jest miekka dodajemy pomidory.Ja dodaje ok 15 pomidorkow koktajlowych wyplukanych ze skorka.. i znow dusimy wszystko razem az pomidorki sie ladnie rozejda i puszcza sok, pozniej lyzka kukurydzy konserwowej (jak ktos nie lubi nie musi byc) i ok 5 minut, solimy, pieprzymy i na koniec wrzucamy krewetki- cale pudeleczko ok 125 g (najlepsze te w zalewie) i znow dusimy wszytsko razem ok 5 minut az krewetki puszcza sok i sie ugotuja, na koniec wrzucamy makaron i mieszamy wszystko razem.Najelpszy makaron do tego dania to makaron typu penne, ale mysle ze swidreki tez bede sie dobrze komponowac. Calosc mozna posypac pietruszka drobno posiekana.

Jest to moja ulubiona pasta, nauczyl mnie moj ukochany wloski O :D Polecam smakuje wszystkim, nawet tym wybrednym wlochom :)

a i pomidorki przekrojone na polowki, a cukinie mieszac czesto zeby sie nie przypalila :tak::tak::tak: i moze nawet wiecej niz 15 minut, radze rowniez podlewac oliwa co jakis czas zeby nie bylo zbyt suche, bo moje dusza sie 15 minut i wiekszosc jest jeszcze twarda ;-) takze na oko :)
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
mniam, lubię ja krewetki!!!spróbuję na pewno.
A teraz nadziewany bakłażan:
bakłażany wymyć i przekroić wzdłuż, wydłubać łychą miąższ i pokroic na kawałeczki
mięsko mielone podsmażyć, przyprawić do smaku (ja lubię z chilli),dorzucić kawałki bakłażanka, pieczarki i co tam chcecie, zalać to wszystko przecierem pomidorowym i ududsić
Nałożyć farsz do tych bakłażankowych łódeczek, wsadzić do piekarnika(175-200stopni-ja nie mam termostatu więc na czuja :) na 20 min, chwilę przed wyjęciem osypać serkiem żółtym, poczeka ć aż się rożpuści i....PAŁASZOWAĆ!!!!!!!!

smacznego :)
 
Gofry"


  • 250g maki
  • 125g masla
  • 50g cukru
  • 1szkl. mleka
  • 2 cukry waniliowe
  • 1,5 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka



Wykonanie:
Ubijamy jajka z cukrem i cukrami waniliowymi na puszysta mase. Wsypujemy make wymieszana z proszkiem do pieczenia i wlewamy mleko,mieszamy.Rozpuszczamy maslo,studzimy i lekko cieple wlewamy do masy gofrowej. pieczemy goferki i zjadamy z apetytem
icon_biggrin.gif
posypujac cukrem pudrem lub smarujac czym kto lubi. Polecam te gofry.Przepis znalazłam w necie,robiłam je już kilka razy są chrupiące tylko należy pamiętać,żeby nie kłaść jednego na drugim zanim nie wystygną.SMACZNEGO:)
 
Ciasto na pizze
50g drożdży
łyżeczka cukru
łyżeczka mąki
2 łyżeczki wody
wyrabiamy z tych składników zaczyn drożdżowy odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 20 minut
450 g mąki
6 łyżek oliwy z oliwek
3/4 szklanki letniej przegotowanej wody
oregano
sól

zaczyn drożdżowy mieszamy z resztą składników w razie konieczności dodajemy jeszcze troszkę mąki.
składniki maja się połączyć i nie kleić do rąk ani do miski.
Ugniatamy do momentu aż w cieście pojawia się pęcherzyki powietrza.
Formujemy kulkę.
odstawiamy na misce w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia
Posypujemy mąką stół oraz wałek i wałkujemy z kulki cieńki placek, kładziemy go na posmarowaną cienko olejem blaszkę.

PS. ja robię pizze na blaszce dużej z piekarnika i mam porcje na 4 osoby.
Można zrobić np w blaszkach okrągłych do sernika na zimno każdemu osobna porcję, z innymi składnikami wystarczy na dół blaszki położyc papier do pieczenia ciasta.
na tak przygotowane ciasto dajemy sosik pomidorowy i ulubione składniki pieczemy ok 35-45 min w temperaturze 180st.C
SMACZNEGO...
 
To ja też wkleję swój przepis na pizzę. Bardzo szybki i prosty, a ciasto wychodzi pycha :D

Składniki:

2 szklanki mąki
1 niepełna szklanka letniej wody (ja daję mleko)
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
pół kostki drożdży
1 łyżka oliwy bądź oleju

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wsypuję do miski. Drożdze rozpuszczam w letniej wodzie. Wyrabiam ciasto.

Można odstawić do wyrośnięcia, ale nie koniecznie.


Przepis niezawodny i szybki.



Piec w piekarniku 180-200 stopni ok. 30 min.
 
z nieba mi spadłyście z tymi przepisami na pizze :)) juz wiem co zrobie na kolacyjkę- a się mąż zdziwi :))

a jak robicie sosik pomidorowy??

Bardzo prosto: przecier pomidorowy (tylko nie Pudliszki bo jest słony, najlepiej Dawtona). Do tego mase przypraw: Kamis "Przyprawa Kuchni Włoskiej", Oregano, chilli itp. (wg uznania). To co zostanie można rozcieńczyć z woda, żeby się zrobiło rzadsze i masz gotowy sosik do smarowania upieczonej już pizzy po wierzchu jak w pizzeri :D SMACZNEGO!!!
 
Składniki: Jedna pierś,20dkg pieczarek,3 jajka,3 łyżki mąki,3 łyżki majonezu,półtora łyżki przyprawy maggi.Sposób wykonania:Do miski wypić jaja,dodać mąkę,i majonez,oraz maggi.Dobrze wymieszać.Do tego dodać pierś pokrojoną w kostkę,oraz pieczarki tak samo w kostkę pokrojone.Wymieszać wszystko,nakładać większą łyżka na rozgrzany olej.Kształt i grubość według uznania;).Ja lubię takie "Piersiowe placki" z pieczonymi ziemniakami i surówką z pora:).Smacznego życzę są naprawdę PYSZNE:)
 
Sos pomidorowy do pizzy,i sos czosnkowy(jogurtowy).....Puszka pomidorów (bez skórki),czosnek,przyprawa do pizzy,lub tylko oregano,sól i pieprz.Wszystko razem zmiksować blenderem:).Bardzo prosty i dla mnie najlepszy!:).Sos czosnkowy: jogurt (gęsty),lub serek tosca,czosnek,jarzynka,koperek (może być suszony).Wszystko razem zmiksować czosnek,jarzynka wedle gustu i uznania:).Do potraw z grilla można sos czosnkowy doprawić jeszcze ogórkiem świeżym startym na tarce:).Smaczności życzę:)
 
reklama
Składniki: Jedna pierś,20dkg pieczarek,3 jajka,3 łyżki mąki,3 łyżki majonezu,półtora łyżki przyprawy maggi.Sposób wykonania:Do miski wypić jaja,dodać mąkę,i majonez,oraz maggi.Dobrze wymieszać.Do tego dodać pierś pokrojoną w kostkę,oraz pieczarki tak samo w kostkę pokrojone.Wymieszać wszystko,nakładać większą łyżka na rozgrzany olej.Kształt i grubość według uznania;).Ja lubię takie "Piersiowe placki" z pieczonymi ziemniakami i surówką z pora:).Smacznego życzę są naprawdę PYSZNE:)
Też takie jadłam, ale w nieco innej wersji:
Pierś z kurczaka podwójna posypana przyprawa do kurczaka i pokrojona w kostkę
3 łyżki majonezu
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 jajka
15 dkg sera startego

wszystko wymieszac i smazyc kotleciki na złoty kolor z obu stron :)

POLECAM WAM MÓJ ULUBIONY PRZEPIS NA SKRZYDEŁKA Z KURCZAKA Z RYŻEM

Jest to danie dość czasochłonne, ale przepyszne i nawet moich chłopacy, którzy nie lubią zbytnio ryżu i cebuli zajadali się tym daniem zawsze ze smakiem, aż w szoku byłam.

SKŁADNIKI:
1 kg skrzydełek
2 szklanki ryżu
3 średnie cebule pokrojone w krążki

MARYNATA
2 ząbki czosnku przepuścić przez praskę
przyprawy:
bazylia,tymianek,oregano,estragon, słodka papryka,sól, pieprz
2 łyżki oleju
Wszystkie składniki marynaty mieszamy w miseczce i taką marynatą nacieramy skrzydełka
odstawiamy do lodówki na 2 godzinki

SOS:
ząbek czosnku przepuszczony przez praskę
6 szklanek wody
1/2 łyżeczki pieprzu
2 łyżki vegety
2 łyżeczki słodkiej papryki
kostka masła
2 łyżeczki cukru
6 łyżeczek keczupu

W średnim garnku masło rozpuszczamy na wolnym ogniu, dodajemy czosnek,vegetę,pieprz,paprykę,cukier,keczup mieszamy i wlewamy wodę.
Zdejmujemy z ognia.
Teraz mamy dwie opcje do wyboru czy danie upieczemy w naczyniu żaroodpornym czy na blasze z piekarnika.
Ja osobiście wole z naczynia żaroodpornego.
Na blachę lub dno naczynia żaroodpornego wysypujemy surowy ryż,na górze układamy krążki cebulowe a na ich wierzchu zamarynowane skrzydełka.
Wszystko zalewamy sosem.
Wkładamy do gorącego piekarnika 200st.C i pieczemy 1godz i 20 minut.(do momentu aż ryż zmięknie)
W połowie pieczenia, gdy skrzydełka się przyrumienią, przekładamy je na 2 stronę
SMACZNEGO

Załączam fotki dania na blasze przed polaniem sosem i po upieczeniu
DSC07477.jpgDSC07478.jpg
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry