reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kulinarny Wrzesień !!!!

Ciasto SHREK:D

Biszkopt: kazdy w domku pewnie ma przepis na wlasny biszkopt ale ja podam ten ktory ja mam.

Ubic piane z 6 jaj..dodac szklanke cukru i odrobine cukru waniliowego. Wlac zoltka, wsypac szklanke maki i proszek do pieczenia. Wszystko ubic. piec ok 25min.
Po upieczeniu odstawiamy do ostygniecia.

Do shreka potrzeba duzy zielony sok Pysio, 3 budynie smietankowe, 4 galaretki np agrestowe, 0,5l smietany 30%, 2 paczki delicji.

Rozpuszczamy 2 galaretki w szklance wody, a drugie 2 w 0,5l wody. nie dopuszczamy do stezenia. W 1,5 szklanki soku pysio rozrabiamy budynie a reszte soku gotujemy. Trzeba mieszac co chwile bo bedzie strzelal..jak sie zacznie gotowac to wlewamy budynie i mieszamy az uzykamy gesta mase. odstawiamy do ostygniecia, po czym wylewamy na biszkopt i rowno rozprowadzamy. Na ta mase ukladamy obok siebie delicje. Smietanke ubijamy na sztywno po czym wlewamy galaretke rozrobiona w szklance wody i dalej ubijamy. Wylewamy to na delicje. Jak troche stezeje na to wylewamy galaretke rozrobiona w 0,5l wody i odstawiamy do lodowki:)

ps. ja robilam w wersji zielonej i czerwonej. obie sa smaczne:)
 
reklama
[FONT=georgia,palatino]
chlebek wieloziarnisty
Sk
[/FONT]
ładniki na 2 bochenki:
  • 1 kg mąki krupczatki (zwykła też moze być)- możesz mieszać dowolnie maki nawet razowa dać w części
  • 6 łyżek siemienia lnianego
  • 6 łyżek łuskanego słonecznika
  • 1 szklanka otrąb pszennych lub żytnich
  • 3 łyżki sezamu
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 1,5 łyżki soli
  • 5 łyżek cukru
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 1 litr wody

Mąkę, ziarna, sól, cukier i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie. Zalać ciepłą wodą i wyrobić ciasto (ciasto będzie bardzo luźne, ale takie ma być). Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Wyrobić ponownie, ja po prostu mocno rozmieszałam (dalej ciasto będzie luźne) i przełożyć do natłuszczonych foremek keksowych (wymiary "dolne" mojej keksówki to 9 x 28 cm). Odstawić do wyrośnięcia (czas rośnięcia trzeba wyczuć, z pewnością nie musi podwoić objętości - rośnie bardzo krótko i wystarczy jak trochę podrośnie, inaczej może się nie udać; u mnie rósł około 20 minut).
Piec około 1 godziny (piekłam 50 minut) w temperaturze 220ºC.
[FONT=georgia,palatino]
[/FONT]
 
przepis na masę lukrową jak obiecałam:
70 ml cieplejszej wody;
100g glukozy;
800 g cukru pudru;
4 łyżeczki żelatyny

W wodzie dokładnie rozpuścić żelatynę dodać glukozę i wymieszać, następnie stopniowo dodawać cukier i zagniatać i woila na dechę, wałkiem rozwałkować nakryć tort i przyciąć wg uznania :) Z reszty można ulepić co się chce i dodać barwnik (to wiadomo przed lepieniem ;))
 
Do góry