reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Perfekcyjna kura domowa ;)

dzag 10 kg to ambitnie! Ja jak narazie zrobiłam dżem z 4 kg i mus z 2kg. Muszę jeszcze trochę dokupić i czym prędzej zrobić bo sezon zaraz dobiegnie końca. Kupiłam piękne truskawki, które w smaku średnie (moje z ogródka lepsze) ale jakie wspaniałe, ciemne i smaczne przetwory wyszły...mmmm ciekawe jaka to odmiana. Dzem trochę zblendowałam więc są i całe truskawiki i taka treściwa masa!
 
reklama
mAtma okres swoją drogą ale to jakieś fatum było jak nic :-D 10 kg Dżag nieźle, nieźle na mnie czekają 4 kg na razie i się zastanawiam czy czekać do jutra jak tak wszystko mi się sypie hehehe
 
No i klęska :D. Dżem nie wyszedł :D. Boshe... Dałam wszystko według przepisu i nie ściął się :D. Ale numer... Zrobiłam na żelatynie, chociaż koleżanka w pracy radziła na żelfixie. Dzisiaj pootwieram te słoiki, przegotuję jeszcze raz i dodam żelfixu. Co za porażka. Mamy 7 półlitrowych słoików nieściętego dżemu truskawkowego :D. Całych 10kg nie obrobiłam, z resztą część już była do odrzucenia po całym dniu leżenia w skrzynce :/.
 
dzag, nie martw się, jak się nie siądzie będziesz dolewała wody i będziesz miała zimą pyszny kompot z truskawek. mi się tak nie siadła marmolada z renklodów (nie wiem jak się odmienia) to tak robiłam.
 
Dzag dzisiaj w sklepie doktoryzowałam się na wszelkich fiksach bo wczoraj zrobiłam kilka słoików dzemu i dla mnie za słodkie brrrryyy i tak bez konserwantów są cukier żelujący 2 do 1 Oetker, (żelfix oetkera był wykupiony więc nie sprawdziłam), cukier trzcinowy żelujący diamant i cukier żelujący 1 do diamant i żelfix delecty bodajże reszta z konserwantami wszelakimi ufffff.
 
A je nigdy nie używam do domowych dżemów środków żelujących, cierpliwie gotuje nawet 2, 3 dni, aż całą woda odparuje i konsystencja będzie ok.
 
A też się nad tym zastanawiałam czy nie iść na całość ;-)i gotować kilka dni tak jak mówisz Asia ale cały czas gdzieś w głowie mi siedzi, że im krócej obróbce termicznej będe poddawać owoce to może zdrowsze będą a pewnie i te i te mają tyle samo witamin.
 
Myślę tak samo Asia ale mimo wszystko się łudzę trochę (no jakoś muszę swój brak cierpliwości usprawiedliwić ;-)) Najgorsze w tym wszystkim jest to że zimy żaden słoik nie doczeka a jak Laura zobaczy, że słodsze te dżemy są niż takie kupne to już totalnie szans nie ma no i miejsca u nas brak na przechowywanie.
 
reklama
Asia, ja swoją marmoladę też miałam bez środków żelujących, gotowałam kilka dni i nic! Ale dla mnie najważniejsze że mi się owoce nie zmarnowały, a jak je zjadłam to już bez znaczenia:-p. Kompocik też lubię a dżemik głównie do ciasta.
 
Do góry