reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Kulinarny Wrzesień !!!!

Przepis na falafel (kotleciki z ciecierzycy)
To taki standard kuchni arabskiej i afrykańskiej, tam nawet fast-foody z tego robią.:-D
Bomba białka, żelaza,nn kwasów tłuszczowych,wit b, wit c, minerałów,błonnika... autentycznie już na 2 dzień zdrowiej się wygląda:-D a jest pyszne.

Namoczyć na kilka godzin 400 gram ciecierzyce w wodzie (najlepiej na noc).
Pokroić 2 cebule, pęczek natki pietruszki , 2 ząbki czosnku. Dodać 1/2 łyżeczki mielonego kminku, 1/4 pieprzu najlepiej cayenne ale może też być zwykły, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia i 1/2 łyżeczki kolendry (kolendra jest we wszystkich przepisach, ja nie daje bo jej nie lubimy i nie polecam) 1/4 tymianku 2 bobki ziela angielskiego. Czasem daje też trochę cynamonu a moja mama dodaje sól.
Wszystkie składniki miksujemy w malakserze, lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa (2 razy). Najlepiej podzielić wszystko na 2 części bo może się nie zmieścić.
Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy.
Można smażyć na patelni na tłuszczu (z dwóch stron, aż się zarumienią), ja wole w piekarniku na blaszce na odrobinie oliwy z oliwek.
Można panierować, obtaczać w sezamie itp.

Ja do tego często griluje warzywka, robię lub kupuje bułeczki pita i robię sosik tatziki (jogurt naturalny odsączone przetarte ogórki, 2 ząbki czosnku, szczypiorek, sól, pieprz).
Można też jeść do ziemniaczków czy ryżu.
 
Ostatnia edycja:
reklama
Też takie jadłam, ale w nieco innej wersji:
Pierś z kurczaka podwójna posypana przyprawa do kurczaka i pokrojona w kostkę
3 łyżki majonezu
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 jajka
15 dkg sera startego

wszystko wymieszac i smazyc kotleciki na złoty kolor z obu stron :)

POLECAM WAM MÓJ ULUBIONY PRZEPIS NA SKRZYDEŁKA Z KURCZAKA Z RYŻEM

Jest to danie dość czasochłonne, ale przepyszne i nawet moich chłopacy, którzy nie lubią zbytnio ryżu i cebuli zajadali się tym daniem zawsze ze smakiem, aż w szoku byłam.

SKŁADNIKI:
1 kg skrzydełek
2 szklanki ryżu
3 średnie cebule pokrojone w krążki

MARYNATA
2 ząbki czosnku przepuścić przez praskę
przyprawy:
bazylia,tymianek,oregano,estragon, słodka papryka,sól, pieprz
2 łyżki oleju
Wszystkie składniki marynaty mieszamy w miseczce i taką marynatą nacieramy skrzydełka
odstawiamy do lodówki na 2 godzinki

SOS:
ząbek czosnku przepuszczony przez praskę
6 szklanek wody
1/2 łyżeczki pieprzu
2 łyżki vegety
2 łyżeczki słodkiej papryki
kostka masła
2 łyżeczki cukru
6 łyżeczek keczupu

W średnim garnku masło rozpuszczamy na wolnym ogniu, dodajemy czosnek,vegetę,pieprz,paprykę,cukier,keczup mieszamy i wlewamy wodę.
Zdejmujemy z ognia.
Teraz mamy dwie opcje do wyboru czy danie upieczemy w naczyniu żaroodpornym czy na blasze z piekarnika.
Ja osobiście wole z naczynia żaroodpornego.
Na blachę lub dno naczynia żaroodpornego wysypujemy surowy ryż,na górze układamy krążki cebulowe a na ich wierzchu zamarynowane skrzydełka.
Wszystko zalewamy sosem.
Wkładamy do gorącego piekarnika 200st.C i pieczemy 1godz i 20 minut.(do momentu aż ryż zmięknie)
W połowie pieczenia, gdy skrzydełka się przyrumienią, przekładamy je na 2 stronę
SMACZNEGO

Załączam fotki dania na blasze przed polaniem sosem i po upieczeniu
Zobacz załącznik 243303Zobacz załącznik 243302
Wszystko super i na pewno dobre po upieczeniu,ale do marynaty do skrzydełek ja bym oregano,bazylii,tymianku nie dała bo smak tych przypraw to mi się raczej z pizza kojarzy... .W mojej wersji jeżeli zrobię to danie to do marynaty pójdzie olej,maggi,czosnek,i może odrobina przyprawy do chickena**;).Ale każdy ma swój,gust i smak!!!:).Dzięki pysiu;)
 
placki ziemniaczane inaczej :-)
a więc... nic prostszego.. robimy farsz jak na pierogi ruskie, można więcej przyprawić i dodać więcej cebulki podsmażonej.. do tego dodaję jajko, trochę mąki troszkę bułki tartej... formujemy kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy...
do tego sosik czosnkowy a jak mają byc łagodniejsze to pieczarkowy..
mówię Wam mniam.....
 
a więc co do farszu :) gotujesz ziemniaki, mieszasz je z białym serem (proporcje wedle uznania) dodajesz duszona cebulke pokrojoną w kostkę i sól i pieprz do smaku
 
Najprostsze ciasto czekoladowe i zawsze wychodzi.
Do miski wrzucic
5 jaj
1 kubek oleju( obojetnie czy 250 ml , czy 300 ml, wazne , zeby uzywac jednej miarki tzn 1 kubka)
2 kubki cukru
1 kubek kakao ( napoj czekoladowy w proszku np z biedronki)
2 kubki maki
2 lyzeczki proszku do piecz.
Wszystko razem wymieszac mikserem
rozgrzac piekarnik do 170
Przed samym wlozeniem ciasta do piekarnikawlac
1 kubek mocno gazowanej wody min, lub fanty, Coca coli
jeszcze raz wymieszac mikserem
piec ok 50-60 min .
Ciasto super rosnie i jest wilgotne naprawde pycha, mozna polac polewa czekoladowa.
 
Zupka porowa.

  • 2 kostki rosołowe
  • 3-4 pory
  • średnia cebula
  • 2 serki topione (najlepsze są te podłużne typ ementaler)
  • troszke wędzonki (jakiej kto lubi)
  • wegeta, pieprz.
Do garnka nalać sporo wody, wrzucić kostki rosołowe. Następnie pory kroimy w talarki a cebule w kostke i wrzucamy na patelnie. Dusimy aż zmiękną a potem wrzucamy do wywaru i na słabym ogniu gotujemy aż sie rozpadną tak ok 30minut. Następnie wrzucamy po kawalontku serki żeby sie ładnie rozpadły cały czas mieszając. Kiedy sie już rozpadną i zupka zrobi sie kremowa to doprawiamy do smaku. Wrzucamy pokrojoną w kosteczke wędzonke i ściągamy z ognia. Podajemy np. z grzankami.

Smacznego.:-)
 
Ja mam troszeczkę inny przepis na zupę porową:-) ale nie wiem czy komuś będzie smakowało

składniki na ok 2l wody: dość duży por, trochę startej na tarce marchewki i pietruszki, jeden woreczek ryżu, woda, przyprawy (ja używam tylko soli, pieprzu i bazylii ale jak ktoś lubi może wsypać vegety do smaku) ewentualnie zielona natka pietruszki
W garnku gotujemy wodę i na wrzątek wrzucamy pokrojonego w pół talarki pora oraz marchewkę i pietruszkę i gotujemy tak długo aż por będzie mięciutki dorzucamy do tego przyprawy (ewentualnie kostkę rosołową) i wsypujemy przemyty wcześniej zimną wodą ryż (tylko wysypujemy go wcześniej z woreczka) i gotujemy aż ryż będzie na granicy rozgotowania i wtedy wychodzi naprawdę dobry kleik :-) Możemy jeszcze raz przyprawić i przed podaniem posypujemy natką(najlepsza jest zielona bo suszona odpada). Wiem że nie brzmi zbyt apetycznie ale ja właśnie takie zupy uwielbiam :-)
 
CIASTECZKA OWSIANE

3szkl płątków owsianych
3szkl otrąb pszennych
1szkl cukru
3szkl maki
to mieszamy w garnku, a w drugim rozpuszczamy:
1 kostkę masła w 3szkl mleka
mleko ostudzamy i wszsytko razem mieszamy. Kładziemy ciasteczka i pieczemy w 200st ok 30min. Im bardziej wypieczone, tym bardziej twarde.
Ilość cukru wg. upodobań, można zawsze nawrzucać dodatków:-)
 
Ja też mam przepis na ciastka owsiane ale troszku inny:
CIASTKA OWSIANE:
2 szkl. mąki
2 jajka
3/4 szklanki cukru
1 margaryna
1 łyżeczka proszku do pieczenia
około 2 szklanek płatków owsianych

Wyrobić ciasto a na koniec można dodać rodzynki, wiórki kokosowe, czekoladę, orzechy...co się chce:tak: nawet cukierki krówki( ale wtedy już nie będą to zdrowe ciasteczka:-D:-D:-D)
Piec w 200 stopniach przez 15 min:tak:
mi do przygotowania potrzeba niecałych 15 min więc jak ktoś zadzwoni będę u ciebie za chwilę, jak wpada ciasta już się pieką:-D
 
reklama
Ciasto z owocami
CIASTO:
kostka margaryny
3 szkl.maki
5 zoltek
3 lyzeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
2-3 lyzki cukru
OWOCE- ja daje najczesciej juz uduszone jablka z rodzynkami i odrobina cynamonu, bo moj maz tylko z tymi owocami je. Ale dobre jest tez ze sliwkami, rabarbarem ;-)
PIANA
5 bialek
szklanka cukru
kisiel (najlepiej cytrynowy)
Ciasto ugniesc, podzielic na dwie czesci. Jedna zamrozic, druga ulozyc na spod i zapiec.
Na ciasto ulozyc owoce, posypac cukrem i bulka tarta.
Z bialek ubic piane ze szczypta soli. Dodac szklanke cukru, a nastepnie kisiel. Calosc wymieszac.
Piane przelozyc na owoce. Zetrzec druga czesc ciasta.
Piec 40 minut w 180 stopniach.
 
Do góry