reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przepisy kulinarne

anka- własnie dzis mi przyszło do głowy , że ponad 7 lat faworków nie robiłam :szok: i nie wiem gdzie mam przepis. Zrobiłam za to ciasto pomarańczowe , bo u mnie w jednym z marketów promocja na pomarańcze, a że składniki tanie , ciasto proste to zrobiłam .
Poniżej przepis oraz link do super bloga z przepisami

Składniki:
2 szklanki mąki
1 niepełna szklanka cukru (tak 4/5 szklanki cukru)
2 łyżki naturalnego jogurtu
3 jajka
1/2 szklanki oliwy (użyłam oliwy extra virgin)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
1/2 szklanki soku z pomarańczy
skórka starta z 2 pomarańczy (na tarce z drobnymi oczkami)
dodatkowo:
cukier puder do posypania 1. Do miski przełożyć skórkę z pomarańczy, wsypać cukier i dokładnie wymieszać łyżką.
2. Następnie dodać sok z pomarańczy, wymieszać. Dodać jogurt, wlać olej, wymieszać. Wbić jajka i dokładnie wymieszać.
3. Na końcu wsypać mąkę, dodać proszek, sodę, sól i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.
4. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać i ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na funkcji góra-dół. Piec przez około 60 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Ja polałam roztopiona gorzka czekoladą i posypałam posiekanymi orzechami. Wyszło bardzo dobre, niestety ze względu na cukrzyce jedynie posmakowałam kawalątek
Łatwe ciasto pomarańczowe
 
reklama
Zuzkon , no właśnie ja ostatnio jak robiłam to tez mi ileś misek wyszło (bo to na miski trzeba było liczyć ) i pamiętam , że zabrałam 3 reklamówki na wykłady na studiach, wzięłam miskę i powiedziałam , że jak ktoś ma chęć niech się częstuje. Poszły moment , od tamtej pory faworka nie tknęłam - ale teraz bym zrobiła , tylko , że dla siebie to bez cukru pudru musiałabym zrobić (bo ja słodka mama)
 
Faworków nie zrobiłam. Dla tradycji zjadłam pączka z marmoladą i polane lukrem. Zjadłam go jak tylko wyszłam z marketu. Do domu szłam piechotą (zajęło mi to godzinę ) , miałam nadzieję , że dzięki temu cukier będzie niższy. Jak tylko weszłam do domciu zmierzyłam i wyszło 135 po godzinie i szybszym spacerze. Już sobie wyobrażam jaki bym miała cukier , gdybym zjadła tego pączka w domciu z kawą inką i zasiadła przed TV lub kompem :szok:

Za to dziś zrobiłam ciasto cytrynowe. Wyszło rewelacja :tak: przepis z tej stronki co podałam powyżej. Polałam lukrem (dałam 2 łyżki soku z cytryny a nie jedną , do tej polewy , dzięki temu bardziej kwaskowate takie fajne) i posypałam skórką pomarańczową kandyzowaną .
Składniki:
Ciasto:
280g mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
220g miękkiego masła
180g cukru
4 jajka
skórka otarta z 2 cytryn
sok wyciśnięty z 1 cytryny
Lukier:
1/3-1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka gorącej wody
1 łyżka soku z cytryny
Ciasto:
1. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.
2. Masło utrzeć z cukrem (około 4-5 minut). Zmniejszyć obroty miksera na najniższe i dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu przez chwilę miksować, aż składniki dobrze się połączą.
3. Dodać mąkę, skórkę z cytryny i krótko, dokładnie wymieszać.
4. Na końcu wlać sok z cytryny i też krótko wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 60 minut.
Lukier:
5. Do cukru pudru dodać gorącą wodą i sok z cytryny, zmiksować. Ostygnięto ciasto posmarować lukrem. Najpierw możemy rozsmarować pierwszą warstwę lukru, odczekać 15 minut i następnie posmarować jeszcze raz.
Ciasto cytrynowe

Ze względu na to, że ja jeść ciast nie mogę , moja małżowinka obdarowana 2 ciastami :-D Oba mu smakują , jutro bierze do pracy do kawy - poczestuje kolegę w biurze bo on też łakomczuch:-)
 

Podobne tematy

Do góry