reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kulinarny Wrzesień !!!!

GRECKA SALATKA

3 pomidory pokroic w kostke
1 duzy ogorek swiezy pokrojony w kostke
10 oliwek zielonych w plasterki
ser feta w kosteczke
szczypior lub mloda cebulka

sos knora GRECKI w torebeczce ( olej , woda wg przepisu)
salatka jest lekka smaczna idealna na lato.
 
reklama
SALATKA Z KUSKUSEM :-)

- kasze kuskus wsypac do miseczki w ilosci zaleznej od uznania - dodac odrobine soli i zalac wrzatkiem, ktorego poziom ma wystawac centymetr nad powierzchnie kaszy..
- jak ostygnie dodac pokrojona swieza papryke czerwona, zolta, zielona - zalezy jaka mamy - pokrojona w paseczki lub kostke.. mozna dodac kazdej papryki po trochu,
- nastepnie dodajemy oliwki zielone przekrojone wzdluz, oraz czarne tez przekrojone,
- mozna dodac kukurydze, pokrojona natke pietruszki, badz szczypiorek,
- wymieszac, zagescic majonezem..

ps. tak naprawde to mozna wrzucic warzywka, jakie sie chce.. ja raz wrzucilam nawet pokrojonego w kostke ogoreczka kiszonego do smaku :-)
 
Ostatnia edycja:
PLACKI Z CUKINII

3 średnie cukinie
2 jaja
6-8 łyżek mąki
2 ząbki czosnku
ew. jedna średnia cebulka
sól

Cukinię obrać, wydrążyć środek z pestkami i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić następnie wycisnąć ją jak się da najlepiej.
Do tak przygotowanej cukinii dodać jaja, mąkę, sprasowany czosnek i cebule pokrojona w drobną kosteczkę.
Ciasto dokładnie wymieszać ( jeśli jest za luźne trzeba dodać jeszcze mąki tylko tyle by masa dała się nabrać łyżką i kłaść na patelnię).
Smażyć na złoto – brązowy kolor.

SOS- jogurt grecki mieszam z przyprawą tzatzyki

SMACZNEGO
DSC07842.jpg
 
A ja podaje wam przepis na oryginalne Tzatziki dostalam go od mojej kolezanki greczynki.Jej maz ma knajpe grecka i podaje je do gyrosa. Ale ja lubie tez z nalesnikami z nadzieniem pieczarkowym lub sprobuje z placuszkami z cukini

Prawdziwe greckie Tzatziki

250 g serka ( kremowego takiego juz zmielonego jak na sernik)
200 ml jogurtu naturalnego
1/2 dlugiego ogorka ze skorka ( utrzec na tarce o grubszych oczkach mocno posolic i po 15 min. odcisnac nadmiar wody)
przecisnac 3-4 ziarnka czosnku
1 lyzka oleju
swiezy koperek
sol, pieprz do smaku
wszystko wymieszac
 
koleżanka z mojego drugiego forum napisała nam dzisiaj
"Polecam zupę ogórkową ze świeżych ogórków.
Robimy tak samo jak z kiszonych tylko dodajemy jeszcze koper a na koniec do talerza łyżkę śmietany..................PYCHA

Dziś mielismy na obiad i oderwać od gara się nie moglismy"

nigdy nie jadłam, bede musiała spróbować :)
 
ta ilość zalewy starcza do ok. 3 słoików litrowych

Ogórki w ketchupie
4 szkl. wody
1 szkl. octu
1,5 szkl. cukru
2 płaskie łyżki soli
8 łyżek pikantnego ketchupu
ziele angielskie- kilka
listek laurowy- kilka
łyżeczka pieprzu ziołowego

ZALEWĘ zagotować, poczekać aż wystygnie, zalać ogórki i pasteryzować w zależności jakie kto lubi bardziej miękkie lub twardsze 5-10 min.

OGÓRKI W CURRY
3 ząbki czosnku
4 szkl. wody
1,5 szkl. cukru
3/4 szkl.octu
2 płaskie łyżki soli
2 łyżeczki curry
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka gorczycy
1/2 łyzeczki słodkiej papryki
koper
dalej postępować tak jak przy ogórkach w ketchupie

smacznego
 
reklama
Podaję przepis na jedne z moich ulubionych ogórków czyli Ogórki z papryką ostrą

2 ,5 kg umytych nie obranych ogórków pokroić w słupki posolić 4 łyżeczkami soli i zostawić na 4 godziny. Po tym czasie odlać wodę która się zgromadzi i dodać 1,5 główki czosnku wyciśniętego przez praskę, dodać 2 łyżeczki chili lub 4 ostre papryczki wszystko wymieszać.
Zalewa:
1,5 szklanki octu
2 szklanki cukru
8 łyżek oleju
Zalewę zagotować po czym ostudzić i zalać ogórki na 6h. Po tym czasie kłaść do słoików i zalać ogórki resztą wody, dołożyć czosnek z wody. Pasteryzować słoiki 1-3 minut

Dla mnie rewelacyjne takie trochę ostre naprawde polecam może pracochłonne ale warto!!!
 
Do góry