Julianna*
szczęśliwa :)
Jako że tyle było o dyni przesyłam przepis żebyśmy też coś z tego miały :-)
Przepis na zupę-krem dyniową wg R.Makłowicza
:
Składniki
ok. 2 łyżki masła (niewielka ilość do podsmażenia)
1 cebula średniej wielkości
2 ząbki czosnku
2-3 ziemniaki średniej wielkości dobre do gotowania
ok. 1kg świeżej dyni
ok. 1,5-2l bulionu warzywnego
ok. 100ml śmietanki kremówki
garść posiekanego szczypiorku
przyprawy (w oryginale; sól, pieprz, gałka muszkatałowa, ja dodawałam jeszcze tymianek, imbir i kurkumę
)
garść grzanek - kosteczek z przypieczonego chleba
Przepis
W rondlu lub garnku na zupę roztapiamy masło, dodajemy drobno pokrojone cebulę i czosnek, szklimy.
Dodajemy dynię obraną ze skóry i pokrojoną w dość drobne kawałki oraz obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki, chwilę podduszamy.
Zalewamy bulionem warzywnym, gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 45min
Następnie, jeśli dynia w zupie zrobiła się już miękka, miksujemy całość na gładki krem, doprawiamy przyprawami.
Wlewamy śmietankę, chwilę podgotowujemy, ewentualnie ponownie doprawiamy.
Podajemy z grzankami i posypane szczypiorkiem
Smacznego!
Przepis na zupę-krem dyniową wg R.Makłowicza
Składniki
ok. 2 łyżki masła (niewielka ilość do podsmażenia)
1 cebula średniej wielkości
2 ząbki czosnku
2-3 ziemniaki średniej wielkości dobre do gotowania
ok. 1kg świeżej dyni
ok. 1,5-2l bulionu warzywnego
ok. 100ml śmietanki kremówki
garść posiekanego szczypiorku
przyprawy (w oryginale; sól, pieprz, gałka muszkatałowa, ja dodawałam jeszcze tymianek, imbir i kurkumę
garść grzanek - kosteczek z przypieczonego chleba
Przepis
W rondlu lub garnku na zupę roztapiamy masło, dodajemy drobno pokrojone cebulę i czosnek, szklimy.
Dodajemy dynię obraną ze skóry i pokrojoną w dość drobne kawałki oraz obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki, chwilę podduszamy.
Zalewamy bulionem warzywnym, gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 45min
Następnie, jeśli dynia w zupie zrobiła się już miękka, miksujemy całość na gładki krem, doprawiamy przyprawami.
Wlewamy śmietankę, chwilę podgotowujemy, ewentualnie ponownie doprawiamy.
Podajemy z grzankami i posypane szczypiorkiem
Smacznego!