reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kulinarne akrobacje , czyli kwietniówki gotują.

Jako że tyle było o dyni przesyłam przepis żebyśmy też coś z tego miały :-)

Przepis na zupę-krem dyniową wg R.Makłowicza
blank.gif
:

Składniki
ok. 2 łyżki masła (niewielka ilość do podsmażenia)
1 cebula średniej wielkości
2 ząbki czosnku
2-3 ziemniaki średniej wielkości dobre do gotowania
ok. 1kg świeżej dyni
ok. 1,5-2l bulionu warzywnego
ok. 100ml śmietanki kremówki
garść posiekanego szczypiorku
przyprawy (w oryginale; sól, pieprz, gałka muszkatałowa, ja dodawałam jeszcze tymianek, imbir i kurkumę
blank.gif
)
garść grzanek - kosteczek z przypieczonego chleba

Przepis
W rondlu lub garnku na zupę roztapiamy masło, dodajemy drobno pokrojone cebulę i czosnek, szklimy.
Dodajemy dynię obraną ze skóry i pokrojoną w dość drobne kawałki oraz obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki, chwilę podduszamy.
Zalewamy bulionem warzywnym, gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 45min
Następnie, jeśli dynia w zupie zrobiła się już miękka, miksujemy całość na gładki krem, doprawiamy przyprawami.
Wlewamy śmietankę, chwilę podgotowujemy, ewentualnie ponownie doprawiamy.
Podajemy z grzankami i posypane szczypiorkiem:)

Smacznego!

reklama
ewula:
pierś z kurczaka, kapusta pekinka, kukurydza, ogórki konserwowe, pomidor, ew.papryka, przyprawa do gyrosamożna dać fasolę czerwoną lub groszek też, według uznania, majonez, ketchup, sól i pieprz.
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i obtaczamy w przyprawie gyros, smażymy aż się ładnmie zarumieni, kapustę siekamy, ogórki kroimy w plastry, pomidora, paprykę w kostkę. Układamy warstwę kurczaka, ogórek, kukurydza, papryka, pomidor, ew. groszek/fasola i na to posiekana kapusta, na to sól i pieprz, smarujemy majonezem i dajemy kilka kleksów ketchupu, układamy jeszcze jedną warstwę, całość znowu smarujemy majonezem i na koniec robię jakiś wzorek z ketchupu, smacznego :):-)

DSziewczyny, macie może jakieś przepisy na ciasteczka dla dzieci? Najlepiej bez cukru (albo np. osłodzone bananem), z pełnego ziarna.

Ja robię takie:
http://przepisy.styl.fm/przysmaki/pierniczki-drobne.php

Ale moje zmiany:
- zamiast margaryny daję masło lub smalec,
- miód podgrzewam, żeby łatwiej się wyrabiało,
- lodówkę sobie daruję,
- rozwałkowuję cieniej,
- piekę na papierze,
- w wyrojone ciastka na blasze wbijam orzechy/migdały/ skórkę pomarańczową.

Ostatnia edycja:
Do góry