reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kulinarny Wrzesień !!!!

Ja mam przepis podobny, tyle ze z makaronem:

- paczka makaronu swiderki lub inne ksztalty
- puszka tunczyka w sosie wlasnym najlepiej, albo nawet dwie puszki jesli makaron ma byc z calej paczki
- zielone olwiki
- kukurydza
- moze byc zielony szczypiorek do smaku
- duzo oregano
- majonez

:-):-):-):-):-):-)
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
mniam mniam ta salatka, ja robie tak jak Saraa plus dodaje jeszcze papryke surowa czerwona,troche sera zoltego, niekiedy jajko, a latem ogorka zielonego swiezego i jest pychaaaaaaaaaa
 
To ja tez z salatka z brokol:)

2 srednie brokuly
ser feta
5zabkow czosnku(alezy jak bardzo czosnkowo lubicie)
3 pomidory
8 jajek
jogurt naturalny


Gotujecie brokol i odcinecie kilka tych krzaczkow zeby ozdobic salatke,reszte kroicie na kosteczke,ugotowane na twardo jajka :5 kroicie na kosteczke i dodajecie do brokol,a 3 kroicie na 4 czesci i zostawicie do ozdobienia salatki(pomidorki tez na 4 ,i do ozdobienia),fete na kosteczke do salatki,czosnek wduszacie do jogurtu i doprawiacie.Mieszacie salatke a na wierzch ukladacie brokol,jajka i pomidorka

mi mega smakowala:)
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
WARSTWOWA SAŁATKA Z TUŃZYKA POLECAM!!!
-2 torebeczki ugotowanego ryzu
-2 ugotowane jajka
-2 kiszone ogórki
-puszka tuńczyka w sosie własnym
-puszka kukurydzy
-majonez
-ketchup

I WARSTWOWO UKŁADAMY;
-ryż
-smarujemy majonezem
-jajko pokrojone w kostke
-ryż
- smarujemy ketchupem
-ogórki pokrojone w kostke
-ryż
-smarujemy majonezem
-tuńczyk z sosem
-ryz
-smarujemy ketchupem
-odcedzona kukurydza

mozna doprawić sola i pieprzem wegług uznania:tak:
smacznego mam nadzieje ze bedzie smakować:-D
dla mnie pychotka
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
ROGALIKI

Składniki (na około 32 rogaliki):


- 50g drożdży (pół kostki)

- szklanka mleka

- 2 łyżki mąki

- 6 łyżek cukru

- 3 jajka

- 4 szklanki mąki

- 3/4 szklanki oleju

-nutella, dżem, powidła..itp. jako nadzienie

Mleko lekko podgrzać, rozrobić w nim drożdze. Dodać dwie łyżki mąki i trzy łyżki cukru. Tak przygotowany rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę. Dodać do niej jajka wymieszane z pozostałymi trzema łyżkami cukru. Następnie wlać rozczyn i wymieszać drewnianą łyżką. Dodać olej, wyrobić ciasto i odstawić je do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je wyrobić. Gotowe ciasto podzielić na cztery części. Każdą z nich cienko rozwałkować, tworząc okrąg. Następnie pokroić na 8 trójkątów (jak pizzę) na każdy nałożyć czubatą łyżeczkę nadzienia i zwijając ku środkowi formować rogaliki.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na niej rogaliki i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce. Nastepnie posmarować je roztrzepanym jajkiem. Piec przez około 20 minut w temperaturze 220 stopni.

a to zdjecie: koslawe ale smaczne..i ten zapach w kuchni:))
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
A wiec oponki robie wg tego przepisu:

-0,5 kg.mąki
-0,5 kg.twarogu(zmielić 2 razy)
-1 łyżeczka sody
-szczypta soli
-2 jajka
-pol szklanki cukru
Wszystkie składniki dobrze zagnieść,rozwałkować i wykrawać krążki z dziurką w środku.Piec na oleju.Gotowe posypywać cukrem pudrem.
ps..ja zwykle robie wiecej wiec podwajam skladniki.
 
Rybcia w sosie koperkowym


- pół kg filetów rybnych (wszystko jedno jakich)
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- szklanka wody lub wywaru z warzyw
- szklanka mleka
- 2-3 łyżki posiekanego koperku
- cytryna
- sól


Filety (świeże albo mrożone) ugotuj w lekko osolonej i zakwaszonej wodzie lub wywarze. Na patelni lub w rondelku roztop masło, wymieszaj z mąką i podgrzej (nie powinno się zrumienić). Teraz powoli wlewaj mleko, cały czas mieszając, i zagotuj. Dopraw solą i cytryną, wrzuć koperek, wymieszaj. Sosem koperkowym polej ugotowane filety.Podawaj np. z ziemniakami puree, które uwielbiam.
smacznego
 
To ja się dopiszę z dwoma superszybkimi przepisami, polecam kiedy spodziewamy się nagłych gości albo po prostu mamy chcicę na coś dobrego :-D

ROŻKI SEROWE Z JABŁKIEM
Składniki:
- 250g masła lub margaryny
- 250g mielonego twarogu śmietankowego na serniki (typu President, Piątnica itd.)
- 250g mąki
- 1 cukier waniliowy
- 2-3 średnie jabłka
- cukier puder do posypania
Z masła, twarogu, mąki i cukru waniliowego zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy na grubość ok. 5mm, szklanką wycinamy kółka.
Jabłka obieramy, przekrawamy na ćwiartki, wyciągamy gniazda nasienne i każdą taką ćwiartkę kroimy wzdłuż w dość cienkie plasterki (3-4mm).
Na środek kółka z ciasta kładziemy plasterek jabłka, zawijamy brzegi nad jabłkiem i sklejamy je ze sobą. Układamy na cienkiej blaszce.
Pieczemy do zrumienienia (ok. 20 minut) w temp. ok. 180 stopni. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto jest kruchutkie, trochę jak francuskie, polecam słodkie jabłka, bo samo ciasto nie jest słodkie. Plasterki jabłek można też posypać trochę cynamonem :happy2:
Ciasteczka znikają w pół godziny...

A skoro lubicie rogaliki drożdżowe, to polecam te - ciasto bez wyrastania, więc o wiele szybciej się je robi, a wychodzą fantastyczne :tak:
Składniki:
- 50-60 dkg mąki
- 6 dkg drożdży
- 1 mała śmietanka 18%
- masło (ja używam małego opakowania Masła Roślinnego - tego żółtego)
- 2 jajka
- 3-4 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
- nadzienie: twarda marmolada, albo polecam z całego serca zrobić takie rogaliki z makiem :) używam gotowej masy makowej z puszki.

Do mąki wysypanej na stolnicę dodajemy schłodzone masło, następnie śmietanę wymieszaną z drożdżami oraz 1 jajko roztarte z cukrem i cukrem waniliowym. Wyrabiamy ciasto, dzielimy na 3 części. Każdą część rozwałkowujemy na dość cienki placek (ok. 5mm) i kroimy na trójkąty - ja dzielę na 8 trójkątów. Każdy trójkącik smarujemy nadzieniem i zwijamy w rogalika. Układamy na blaszce.
Drugie jajko roztrzepujemy i pędzelkiem smarujemy wierzch rogalików. Można to jeszcze posypać dodatkowo cukrem (ja używam brązowego, bo się tak nie rozpuszcza jak biały i zostają fajne grudki cukru na rogalikach). Zamiast opcji z jajkiem i cukrem można też po upieczeniu posypać rogaliki cukrem pudrem albo zrobić lukier.
Rogaliki zostawiamy na ok. 5 minut w lekko nagrzanym piekarniku, żeby trochę podrosły. Potem zwiększamy temp. do 180 stopni i pieczemy do zrumienienia.
To ulubione rogaliki mojego M :-)

Może je dzisiaj zrobię właśnie :-D
 
reklama
no to napisze tego indyka w suszonych owocach:-) (przepis na dwa kotlety)
marynata:
pół płaskiej łyżeczki curry
łyżka płaska miodu lejacego
dwie łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
1 łyżeczka sosu sojowego
dwa średnie ząbki czosnku
sól, pieprz (większa szczypta)
Czosnek wyciskamy i mieszamy z resztą. Piersi indyka rozkrajamy i tłuczemy dość cienko ( no ok. 0.5 cm). cycki tarzamy w zalewie porządnie i do lodówy na min. 2h. W tym czasie pokroimy sobie 5-6 moreli suszonych i tyle samo śliwek suszonych w kosteczkę.Potem na dobrze rozgrzanej oliwie (ok 1 łyżki) smażymy z obu stron tylko do ścięcia i zarumienienia. Wrzucamy owoce,podlewamy wodą żeby z owoców zrobił się sosik a kotlety nie spaliły się. Ok 1/3 szkl. to dusimy pod przykryciem aż owoce nam zmiękną i zrobi się sosik :-) gotowe:-)
do tego dobrze smakuje ryż:-)
 
Do góry