reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kulinarny Wrzesień !!!!

Sernik Kokosowy
Ciasto
25 dag maki 10 dak cukru
1/2 margaryny
1 jajko
1cukier wanil.
1 lyzka smietany kwasnej
1 lyzeczka proszku
Wszystko wsypac do miski i Zagniesc ciasto

Ser
1 kg sera poltlustego przepuscic przez maszynke
5 zoltek
2 budynie smietankowe
6 lyzek oleju
1 szkl cukru
3 szkl (male ok 200 ml) mleka
wszystko razem wymieszac mikserem wylac na ciasto
piec w piekarniku ok 35-45 min temp 175 ( w zaleznosci od piekarnika)
Bialka ubic z 1/2 szkl cukru na sztywna piane dodac 15 dag kokosu wylac na ciasto i piec jeszcze 10-15 min


Sernik brzoskwiniowy
3 szkl maki
3 lyzeczki proszku do pieczenia
1 kostka margaryny
5 zoltek
5 lyzek cukru
zagniesc ciasto wlozyc do lodowki na 1 godz. Potem 2/3 ciasta rozwalkowac na blasze a 1/3 zostawic w zamrazalniku

Ser.
1/2 kostki masla utrzec z
1/2 szkl. cukru
dodac 1 jajko
budyn wanliowy
1/2 kg sera w wiaderkach ( takiego gotowego na sernik)
wszystko wymieszac mikserem

wylozyc na ciasto,a na serze ulozyc polowki brzoskwin z puszki . Z 5 bialek ubic piane dodac szkl cukru i jeden kisiel truskawkowy wylozyc na ser i brzoskwinie a na wierzchu utrzec ciasto z zamrazarki piec ok 45 min w 170 stopni.

Obydwa serniki sa przepyszne.
 
Ostatnia edycja:
reklama
To i ja rzucam kilka sprawdzonych pysznych przepisów
nr 1. płaczący sernik wel sernik rosa czy łzy Wałęsy :)
spód:
3/4 kostki palmy roztopić dodać 1/2 szklanki cukru + 3 żółtka + 2 szklanki mąki + olejek migdałowy + proszek do pieczenia (łyżeczka)
gdy składniki się połączą układamy spód na blasze i zabierqamy sie za mase serową :)
3 jajka + 1 szklanka cukru utrzeć mikserem dodać kg rwarogu zmielonego i 2 budynie waniliowe w proszku + 3,4 szklanki oleju + sok z cytryny + 3 szklanki mleka
Masa będzie bardzo wodnista ale bez paniki taka ma być wylewamy na blachę i wkładamy do piekarnika i pieczemy 45 min w temp 180 stopni 5 min przed końcem pieczenia się sernika ubijamy 3 białka i 1/2 szklanki cukru wyjmujemy szybko sernik układamy pianę z białek na wierzchu i pieczemy jeszcze 15 min.
Na 2 dzień z zrumienionej pianki białek zaczynają się wyłaniać kropelki rosy...
Można na spód ułożyć kawałki brzoskwiń i wtedy zalać masą serową.

nr 2 sałatka warstwowa
po kolei do miski przezroczystej układamy:
słoik selera (odsączyć pokroić troszkę)
puszka kukurydzy (odsączyć)
majonez
25 dkg szynki prasowanej pokrojonej w kostkę
puszka ananasów (odsączyć pokroić w kostkę )
majonez
30 dkg sera startego jako pierzynka sałatki
posypać słodką papryką

nr.3 sałatka z tortelini
1 opakowanie tortelini z mięsem ugotować ostudzić
20 dkg szynki gotowanej pokrojonej w paseczki
puszka ananasów odsączonych pokrojonych w kostkę
puszka kukurydzy odsączonej
10 dkg sera pokrojonego w kostkę
majonez
pietruszka
wszystko dokładnie mieszamy :)

nr 4 sałatka krabowa
1 opakowanie paluszków krabowych z dorsza rozmrozić skropić sokiem z cytryny po godzinie pokroic w kostkę
3 papryki czerwone pokrojone w kostkę
1 cebula pokrojona w kostkę
5 ogórków konserwowych pokrojonych w kostkę
0,5 puszki groszku zielonego odsączonego
pieprz i sól
majonez
wszystkie składniki mieszamy ze sobą :)

nr.5 sałatka z brokułów
brokuł podzielić na różyczki ugotować w osolonej wodzie na pół twardo położyć ostudzone do miski na górę
1 paprykę czerwoną kroimy w kostkę potem
1 ogórek świeży pokrojony w kostkę potem
1 pomidor bez skórki pokrojony w kostkę potem
1/2 puszki kukurydzy na górze układamy 5 jajek ugotowanych na twardo i pokrojonych w ćwiartki
zalewamy sosem przygotowanym z :
małego jogurtu z 3 łyżkami majonezu przyprawy knorr do sałatek lub małego włoskiego sosu, ząbka czosnku przepuszczonego przez praskę

Przepis nr 1 robimy co święta zawsze wychodzi pyszny lekki jak chmurka
przepisy nr 2,3,4 robiłam na różne okazje okazały się tak pyszne, że koleżanka poprosiła mnie, abym je zrobiła na 30 rocznicę ślubu jej rodziców i goście zachwalali nietypowe i smaczne sałatki
przepis nr 5 robimy dość często i też jest znakomity
NR 6 MOJA ULUBIONA SAŁATKA :
2 słoiki selera odsączone i pokrojone trochę
biała cześć pora pokrojona w kostkę
10 jajek ugotowanych na twardo, pokrojonych w kostkę
puszka kukurydzy odsączona
25 dkg szynki gotowanej pokrojonej w kostkę
puszka czerwonej fasoli odsączona
sól i pieprz
majonez
wszystko dokładnie mieszamy :)
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
Nie umiem robić zakwasu na żur więc korzystam z gotowego ze sklepu.
Przepis na ŻUREK

  • żurek gotowy w butelce,
  • 1 cebula,
  • 4 ziemniaki,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę,
  • kwaśna śmietana 18 %-pół kubka, tj. 200 gram


  • 2 listki laurowe
  • parę ziaren ziela angielskiego,
  • sól-do smaku,
  • pieprz-do smaku,
  • majeranek-do smaku,
  • maggi w płynie-do smaku.
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • kiełbaska biała


Pokroić drobno w kostkę w/w warzywa : cebulę, marchew, pietruszkę, ziemniaki. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, parę ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe. Zalać 2 litrami wody i gotować do miękkości- 15 minut. Potem dać żurek z butelki według przepisu producenta. Wlewamy go tyle, w zależności od tego jaką chcemy mieć kwaśność. Potem dodajemy 200 gram-pół kubka kwaśnej śmietany 18 %. (Dolewamy trochę wywaru do śmietany, by się nie zważyło) i gotujemy do zakipienia. Dodajemy trochę majeranku. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i maggi w płynie. Żurek podajemy z wcześniej ugotowanym jajkiem na twardo, przekrojonym wzdłuż lub w kostke i białą kiełbaską też pokrojoną.
 
Befstrogonof

podaje przepis na dość dużo porcje poniewaz ja sobie wieksza cześc zamrazam:)

*1kg ligawy wołowej
*1,5 kg pieczarek
* 4 ogórki konserwowe
*2 duże cebule
*3 łyżki koncentratu
*śmietana słodka 18%
*sól,pieprz,papryka słodka,chilli,
*1-2 kostki bulionowe wołowe
*troszke mąki


ligawe pokroić w cienkie paseczki ,opróżyć mąka,przyprawić i podsmażyć na oliwie,
w gdy juz mieso podsmażymy zalewamy gorącą woda z zozpuszczonym bulionem i dusimy tak do miękkości na małym ogniu,w tym samym czasie osobno podsmazamy cebule pokrojoną w kostke i oczyszczone i pokrojone pieczarki (smazyc wszystko osobno!!!)gdy mieso bedzie już miekkie to dodajemy pieczarki,cebule i koncentrat pomidorowy i razem wszystko gotujemy jeszcze jakieś 10 minut, zdejmujemy z ognia dodajemy pokrojone w kostkę ogórki ,przyprawiamy według uznania i zaciagamy sos śmietaną,(gdyby sie okazało ze sosu w garnku jest mało to zalewamy jeszcze raz gorącą woda z 2 kostką bulionowa,ale wydaje mi sie ze nie bedzie to konieczne)
potraw podajemy koniecznie z lanymi kluseczkami
w razie wątpliwosci prosze pytac:)
życzę smacznego
 
Wrzucam przepi na Nalesniki z Pieczarkami z sosem czosnkowym

Upiec nalesniki ( ciasto slone)

Nadzienie , Utrzec na grubszej tarce 0,5 kg pieczarek
podsmazyc na patelni na masle lekko doprawic
po wystudzeniu wymieszac z utartym zoltym serem ok 25 dag
Nadzieniem smarowac nalesniki, zwinac w ruloniki i gotowe podsmazyc z dwoch stron rowniez na masle.

Nalesniki podajemy obowiazkowo na goraco z sosem
sos czosnkowy
Mala smietana kwasna 12%
kilka lyzek majonezu
2-3 przecisniete zabki czosnku, sol i pieprz , mozna dodac koperek
 
Domowy pasztet pieczony


  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1 kg surowego boczku bez skóry
  • pół kurczaka
  • pół kilograma wątróbki drobiowej (nie konieczne. Można zwiększyć inne mięsa)
  • 2 średnie marchewki
  • zielona część pora
  • 2 małe pietruszki
  • 1 duża cebula
  • 2 pszenne bułki
  • 5 jajek


  • 4 łyżki Ziarenek Smaku
  • 2 kulki gałki muszkatołowej
  • łyżeczka suszonego majeranku
  • 4 liście laurowe
  • 10 kulek ziela angielskiego
  • 2 duże łyżki mielonego czarnego pieprzu
  • 20 dkg surowej słoniny
  • 5 dkg margaryny lub smalcu
  • bułka tarta do wysypania formy

Mięsa opłukać. W garnku zagotować wodę, dodać do niej ziele angielskie i laurowe liście. Na dnie garnka ułożyć jarzyny. Do wrzątku włożyć mięsa (łopatkę, boczek i kurczaka). Gotować 3 godziny na wolnym ogniu. Po tym czasie wyjąć mięso, z wywaru odlać szklankę i zalać nią bułki. Do wrzącego wywaru włożyć wątróbkę i parzyć ją 5 minut. Wyjąć, ostudzić. Wyjać jarzyny. Cebulę wyrzucić, resztę jarzyn ostudzić. Pozostały wywar (pozbawiony przypraw) zostawić na ogniu do czasu, aż pozostanie go 1 szklanka. Z kurczaka oddzielić mięso. Ostudzone mięso zmielić na bardzo drobnym sicie wraz z wątróbką, bułkami i jarzynami. Mielenie powtórzyć 2−krotnie. Masę doprawić startą gałką muszkatołową, Ziarenkami Smaku, pieprzem i majerankiem. Dodać całe surowe jajka i wyrabiać masę do momentu, aż zacznie odstawać od ręki(wykorzystujemy tu Męża). Następnie wlać resztę wywaru i dalej wyrabiać masę (powinna mieć lekko rzadką konsystencję). Dużą formę do pieczenia wysmarować dokładnie margaryną lub smalcem, posypać tartą bułką. Słoninę pokroić w cieniutkie paseczki i ułożyć z nich wzorek na dnie formy. Na wzorek wyłożyć masę pasztetową, wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec 1 godzinę i 15 minut. Smacznego!
 
Ostatnia edycja:
Macie jakieś przepisy na zapiekanki? dobre zapiekanki?? Ja robię tylko jedną i więcej nieznam.
-makaron świderki
-mięso mielone,
-koncentrat i przyprawy
-ser żółty

noi sos do polania:
majonez, jogurt naturalny, czosnek (wszystko to łączę)

Makaron gotuję tak nie do końca, kłade na spód naczynia żaropornego. Podmażam na oleju mięsko, dodaję ulubione przyprawy (pieprz, przyprawa do gyrosa, tymianek, czosnek noi sól oczywiście) potem dodają przecier pomid. podlewam woda żeby nie był za gęsty. Wykładam to na makaron, na to starty serek ;) Zapiekam 20 - 30 minut !! Nakładam na talerz porcję (kto jaką lubi) i polewam sosem - jest przesmaczne!! Mój mężuś ją uwielbia noi goscie też ;)))

Uwielbiam takie rzeczy, już mi ślina cieknie - macie jakieś ulubione zapiekanki???? Dawać mi tu proszę!!!:tak::-)



A ja lubię taką kurczakową z brokułami i serkiem. Gotuję makaron(świderki albo rurki) i brokuły, dodaję podsmażoną pierś z kurczaka a jak nie mam to tuńczyka z puszki, przyprawiam i zalewam albo zrobioną na gęsto zupa pieczarkową z torebki (bo ja leniwa jestem:-)) albo sosem z serka topionego ze śmietaną lub jogurtem naturalnym, posypuję srkiem, do piekarnika i już! a tyłek rośnie:-D
 
BOTWINKA

Ziemniaki kroje w kostkę ( tak jak do innych zup), wlewam wodę, dorzucam 2 kostki rosołowe, trochę wegety. Jak już będą prawie miekkie, wrzucam pokrojona botwinkę (tylko nie wrzucaj za duzo liści, więcej buraczka, żeby zupa nie wyszła za zielona) i gotuję jeszcze około 5 min. Potem zaprawiam mąką.
Można tez zrobić na wywarze ze skrzydełek, cz innego mięska na których gotujesz zupy, ale to jak kto woli. SMACZNEGO
Jak któraś gotuje inaczej to poproszę przepis.
 
ja z racji dziecka unikam kostek rosołowych więc doprawiam solą i pieprzem no i zamiast mąki śmietanę, bo jakoś wolę;-)
No i ja dorzucam też marchewki trochę w kostkę.
 
reklama
ja robie tak
gotuję jakieś mięsko np.skrzydełka kuraka kroję pęczki botwinki drobno i tak jak mówisz zielonego nie za wiele no i gotuje jak mięsko będzie miekkie wyjmuje dorzucam troszke czerwonego barszczu w torebce doprawiam wegetą i octem chwilke jeszce pogotować i wyłączam no i do tego jajeczka,duzo jajeczek :) no i zagęszczam zaklepka z mleka i mąki
to taka szybka wersja jest jeszcze z buraczkami ale dłużej się gotuje czyli u mnie jest tak że jak chcemy tylko troszkę podjeść to robię taką poleweczkę a jak najeść to z ziemniaczkami albo z makaronem :)

no i o marchewce drobnej w kostkę zapomniałaam :)
 
Do góry