Naukowcy twierdzą, że bycie niejadkiem wynika z temperamentu. Doszli do takiego wniosku po obserwacji reakcji niemowląt i nieco starszych maluchów na na nowe pokarmy i zabawki.
Badania objęły 136 par matka – dziecko. Każda z nich odwiedziła laboratorium 3 razy:
- gdy niemowlę miało 6 miesięcy,
- gdy dziecko miało 12 miesięcy,
- gdy maluch miał 18 miesięcy.
Za pierwszym i drugim razem dzieci otrzymywały nowe zabawki oraz nieznane wcześniej jedzenie. Naukowcy notowali, czy ich reakcja była pozytywna, neutralna czy negatywna.
Wyniki sugerują, że reakcje niemowląt i małych dzieci na nowe pokarmy zależą od ich temperamentu. Zaobserwowano, że
- dzieciaki zainteresowane nowymi zabawkami cechowała otwartość na nieznane wcześniej pożywienie,
- dzieci, które reagowały negatywnie na nowe przedmioty, nie chciały próbować nieznanych potraw,
- nNiemowlęta, które do nowych zabawek podchodziły nieufnie, niechętnie akceptowały nowe pokarmy.
Kiedy dzieci odwiedziły laboratorium po raz ostatni w wieku 18 miesięcy, naukowcy dali im możliwość poznania nieznanego otoczenia – pomieszczenia w którym znajdowała się czarna skrzynka, tunel i maska przedstawiająca zwierzę. Obserwacje notowano.
- To było uderzające, jak konsekwentnie reakcje na nowe pożywienie są powiązane z reakcjami na nowe zabawki – powiedziała jedna z autorek badań dr Kameron Moding, doktorantka z Penn State w dziedzinie rozwoju człowieka i badań nad rodziną oraz doktor habilitowany na University of Colorado Denver.
Co interesujące, zależności te dały się zaobserwować nie tylko wtedy, gdy dzieci skończyły 12 miesięcy, ale i pozwalały przewidzieć reakcje maluchów na nowe przedmioty 6 miesięcy później. Oznacza to, że jeśli dziecko jest otwarte na nowe rzeczy w swoim życiu jako roczniak, będzie otwarte na nowe jedzenie i zabawy także i pół roku później. Eksperyment dowodzi, że już od wczesnego dzieciństwa niektórzy ludzie są otwarci na nowe rzeczy, podczas gdy inni w stosunku do tego samego obiektu są bardziej zachowawczy.
Analiza danych zebranych w czasie wszystkich spotkań z dziećmi w laboratorium dowiodła, że sposób, w jaki podchodzą do nieznanych wcześniej potraw sugeruje, w jaki sposób będą reagowały na nowe rzeczy i sytuacje w przyszłości, w dalszym życiu.
Nic dziwnego, ponieważ temperament przekłada się na otwartość i zahamowania. Osoby żywiołowe mają tendencję do ciekawości, poznawania nowych rzeczy i doświadczania nowych sytuacji, podczas gdy osoby bardziej zahamowane są w tym powściągliwe.
Jak podkreśla Cynthia Stifter, profesor rozwoju człowieka w Penn State:
- Temperament jest jak okulary, które każdy z nas nosi. To wyjątkowy sposób postrzegania świata. Każdy z nas rodzi się z określonymi cechami wynikającymi z biologii, a temperament wpływa na niemal każdy aspekt życia. Choć jest cechą, z którą się rodzimy, nie oznacza jednak, że człowiek nie może zmienić swojego zachowania. Osoba nieśmiała może się nauczyć otwartości na nowych ludzi, a wybredny niemowlak da się zachęcić do spróbowania nieznanej wcześniej potrawy.
Co mogą zrobić rodzice, by zachęcić do zróżnicowanej diety? Dr Moding podpowiada:
- Próbujmy! Różne badania konsekwentnie pokazują, że niemowlęta i dzieci mogą nauczyć się jeść nowe rzeczy, jeśli tylko ich opiekunowie są konsekwentni. Może to zająć od 8 do 10 prób, ale niemowlęta i dzieci mogą nauczyć się akceptować oraz jeść nawet początkowo nielubiane pokarmy.
Wyniki badań skupiających się na tym, w jaki sposób temperament dziecka przekłada się na to, czy jest ono zainteresowane czy powściągliwe w kontakcie z nowymi rzeczami i sytuacjami oraz jak się to ma do zachowań żywieniowych zaprezentowano w „Child Development”.
źródło: www.futurity.org