Badania wykazały, że codzienne spożywanie orzechów może poprawić jakość nasienia u mężczyzn. Dotyczy to zarówno żywotności plemników, jak i ich prawidłowej budowy. Wystarczy porcja 75 gramów dziennie. Dowodzi tego raport opublikowany w Advances in Nutrition. To dobra wiadomość dla wszystkich osób, które zmagają się z problemem niepłodności.
Przypomnijmy, że niepłodność definiuje się jako brak ciąży po 12 miesiącach regularnego współżycia bez zabezpieczenia. Szacuje się, że na całym świecie dotyczy on 8–12 procent par w wieku rozrodczym.
Jeśli chodzi o badania dotyczące wpływu spożywania orzechów na męską płodność, zależność tę potwierdzają cztery artykuły, w tym dwa randomizowane badania kliniczne, w których zdrowym mężczyznom na diecie w stylu zachodnim podawano co najmniej 60 gramów (dwie garści) orzechów dziennie.
- W jednym badaniu podawano 75 gramów orzechów włoskich w całych łupinach dziennie przez 12 tygodni.
- W drugim 30 gramów orzechów włoskich, 15 gramów migdałów i 15 gramów orzechów laskowych dziennie przez 14 tygodni.
- Grupa kontrolna stosowała podobną dietę bez orzechów.
Metaanaliza badań, w których wzięło udział łącznie 223 zdrowych mężczyzn w wieku 18–35 lat wykazała poprawę jakości nasienia, ale nie poprawę ich koncentracji.
Postawiono hipotezę, że wysokie stężenie wielonienasyconych tłuszczów omega-3, błonnika pokarmowego, witamin, minerałów i polifenoli występujących w orzechach może poprawić zdrowie reprodukcyjne mężczyzn.
- Analiza statystyczna w obu badaniach została skorygowana o inne czynniki, takie jak aktywność fizyczna – powiedziała dr Barbara Cardoso z Wydziału Żywienia, Dietetyki i Żywności Uniwersytetu Monash oraz Monash Victorian Heart Institute. - Wyniki pokazują, że ta prosta strategia ma pozytywne skutki niezależnie od innego stylu życia. Uczestnicy badania stosowali dietę w stylu zachodnim, która niekoniecznie była zdrowa.
Oznacza to, że dodanie orzechów do regularnej diety dało pozytywny efekt bez konieczności dalszych zmian w diecie. Chociaż używano określonych orzechów, prawdopodobnie pomocne byłyby także inne kombinacje – pod warunkiem, że osoby je jedzące nie miały problemów z alergią.
- Mówimy o orzechach surowych lub prażonych – powiedział dr Cardoso. - Unikałabym solonych lub słodzonych orzechów, ponieważ sól i cukier mogą być powiązane z różnymi problemami zdrowotnymi, takimi jak nadciśnienie i insulinooporność.
Starsza autorka, dr Nicole Kellow stwierdziła, że przegląd opublikowany przez zespół w zeszłym roku wykazał związek między dietą śródziemnomorską a zwiększonym prawdopodobieństwem uzyskania klinicznej ciąży i żywego porodu u kobiet poddawanych zapłodnieniu in vitro.
Doktor Kellow z Wydziału Żywienia, Dietetyki i Żywności oraz z Centrum Badań Medycznych Instytutu Wrodzonej Odporności i Chorób Zakaźnych Hudson Institute stwierdziła, że orzechy są jednym z wielu korzystnych pokarmów w diecie śródziemnomorskiej.
- W badaniach, które sprawdziliśmy, mężczyźni musieli spożywać jedynie 60–75 gramów orzechów dziennie, aby osiągnąć znaczną poprawę jakości nasienia – powiedziała. - To tylko około dwie garści orzechów dziennie.
Wiele osób uważa, że orzechy tuczą, ale badania pokazują, że ludzie, którzy jedzą 1-2 garści dziennie, w rzeczywistości są szczuplejsi niż ci, którzy nie jedzą orzechów. Orzechy zawierają również tłuszcze jednonienasycone, przeciwutleniacze i błonnik pokarmowy, niezbędnych składników odżywczych niezbędnych dla dobrego zdrowia, ale i płodności.
Konsekwencje wspomnianych odkryć mają ogromną wartość dla osób starających się o dziecko i przygotowujacych się do ciąży, ale potrzebne są także badania oceniające wpływ spożywania orzechów na płodność kobiet.
Źródło: medicalxpress.com