Cudowna witamina E

Ostatnie zmiany: 28 czerwca 2019
Cudowna witamina E

reklama

Witamina E to idealny obrońca przed starością – doskonale nadaje się do walki z wolnymi rodnikami. Najnowsze odkrycia przyczyniły się do zmiany dotychczasowych poglądów wielu lekarzy, którzy sądzili, że prawidłowa dieta może dostarczyć wszystkich niezbędnych organizmowi składników.

Kiedy zbadano zawartość witaminy E w trzech dziennych posiłkach pracowników kawiarni w Narodowym Instytucie Zdrowia w USA, okazało się., że w sumie było jej zaledwie 13,4 j.m. Jadłospis współczesnego człowieka nie gwarantuje odpowiedniej ilości witaminy E, nawet w wypadku racjonalnego żywienia. Dodatkowe spożywanie kiełków pszenicy często również nie wystarcza.

Trzeba wówczas sięgnąć po kapsułkę z witaminą E – najlepiej tę naturalną.
 "W USA setki tysięcy ludzi umiera co roku z powodu chorób serca i nowotworów. Myślę, że dowody na korzystne, zmniejszające cierpienia, działanie witaminy E są niepodważalne. W dodatku witamina E jest niedroga..."
- dr Jeffrey Blumberg, Uniwersytet Tufst.

Działanie witaminy E   

Witamina E wiąże się z tlenem i zapobiega powstawaniu niszczycielskich nadtlenków – tzw. wolnych rodników tlenowych. Jako rozpuszczalna w tłuszczach, jedna jej molekuła może zabezpieczyć przed utlenianiem aż 200 nienasyconych cząsteczek kwasu tłuszczowego w Twoim organizmie!
Dlatego często stosuje się ją jako naturalny konserwant E 306 (zestaw tokoferoli ), gdyż zapobiega jełczeniu - utlenianiu nienasyconych kwasów tłuszczowych w pożywieniu.

Podobnie w Twoim organizmie zapobiega formowaniu się niebezpiecznych cząstek  - wolnych rodników tlenowych, jakie Twój organizm wciąż produkuje podczas swojej przemiany materii. Niekontrolowane utlenianie lipidów (tłuszczów organicznych) w Twoim organizmie, ma wiele szkodliwych skutków:

- Przewlekłe bóle głowy oznaczające uszkodzenie komórek mózgu mogą ściśle prowadzić do jego szybszego starzenia się i chorób w tym psychicznych, depresji, padaczki, Alzheimera, spadku libido oraz wielu innych;
- Pękanie krwinek czerwonych w niedokrwistości hemolitycznej;
- Osłabienie układu immunologicznego powodujące choroby autoimmunologiczne (alergia, choroby reumatyczne i zapalenie stawów,  choroby spowodowane uszkodzeniem DNA komórki (tzw. degeneracyjne) i powstawanie mutacji powodujących rozwój nowotworów.
- Rozwój chorób serca i miażdżycy (zakrzepice, obrzmienie i stan zapalny żył, zaburzenia układu krążenia, chromanie przestankowe;
- Niepłodność u mężczyzn oraz u kobiet oraz poronienia, degeneracja gruczołów płciowych (jąder i prostaty), dystrofia przysadkowa (zniewieścienie);
- Starzenie się skóry, starcze wykwity, martwica, upośledzone gojenie się ran, infekcje skóry, oparzenia;
- Szybsze starzenie się narządów wewnętrznych oraz całego organizmu, miastenia gravis, dystrofia mięśni, stwardnienie rozsiane, choroba Alzheimera.
Generalnie witamina E odgrywa istotną role w walce z najczęstszymi przyczynami zgonów w zachodnich społeczeństwach, do których należą choroby serca i nadciśnienie, nowotwory, cukrzyca i urazy a w tym poważne oparzenia. A ponadto dodaje żywotności, witalności, energii, chęci do życia, radości... Amerykanie uważają, że dodaje SEX-APPEALU i oczywiście wchodzi w skład diet gwiazd filmowych!

Korzyści, jakie daje Ci witamina E

a/ Spowalnia procesy starzenia komórek krwi i mózgu (choroba Parkinsona i Alzheimera)

Naukowcy sądzą, że witamina E może być pomocna w spowalnianiu procesów starzenia mózgu i związanym z tym spadkiem zdolności intelektualnych, włączając w to i nawet chorobę Parkinsona oraz Alzheimera. Wyniki badań dotyczyły 341 osób, u których rozpoznano wczesne stadium choroby Alzheimera Stwierdzono, że białko w mózgu nie ulega przemianom oksydacyjnym charakterystycznym dla zespołu zmian starczych. Najczęściej stosuje się 400j.m. witaminy E. Stąd wniosek – witamina E pozwala zachować młodzieńczy mózg do późnej starości!

b/Poprawia pracę  mięśni w organizmie w tym mięśnia sercowego

Witamina E poprawia oddychanie komórek Twojego organizmu i  odmładza je, co umożliwia np. mięśniom lepszą prace i większą wydolność, a w tym również dotyczy to mięśnia sercowego. Wystarczający poziom tokoferoli sprzyja rozwojowi mięśni i normalizuje ich czynność, zapobiegając ich osłabieniu, skurczom i męczeniu się. Taki brak witaminy E ogromnie podnosi zapotrzebowanie na tlen w tkankach mięśniowych, utrudnia użycie aminokwasów i  oddaje fosfor do moczu. Mięśnie bardzo osłabną, będą bolesne, nieelastyczne, ukażą się zmarszczki, jak u starców. Wszystko to można cofnąć podając już tylko 400j.m. witaminy E dziennie.

Także dzieciom o słabym umięśnieniu z powodów niedoboru witaminy E, poprawia się umięśnienie do tego stopnia, że niemowlęta trzymają głowę prosto, na co dawniej nie miały siły, starsze siedzą wyprostowane, chodzą, a nawet pływają choć tego wcześniej nie mogły robić. Wielu pediatrów uważa, że dzieciom karmionym butelką  w wieku 3 miesiące powinno się podawać dodatkowe witaminki w tym 30j.m. witaminy E.

Przeprowadzono badania na dzieciach mongoidalnych i opóźnionych w rozwoju. Podawano duże bardzo dawki  - 3000 j.m. witaminy E dziennie przez wiele lat. Skutek był taki, że poprawiło się znacznie umięśnieniem, motoryka ciała,  zniknął zez. Przy czym nie było żadnych skutków ubocznych lub toksyczności. Ze strony tak dużych dawek witaminy E.

Podobnie jest u ludzi starszych, z wiekiem tracącym mięśnie i osób z chorobami mięśni.

Dystrofia mięśniowa. Już dużo wcześniej całymi miesiącami a nawet latami można wykazać początki choroby tzw. mięśniowej dystrofii, kiedy badania moczu wykazują wydalanie nadmiernej ilości białek i kreatyny. Oznacza to, że już wtedy mięśnie są uszkodzone.  Wszystko to można cofnąć jeśli w tym czasie, zanim rozwinie się choroba poda się witaminę E. Ta witamina powinna być podawana kobietom w ciąży  a także niemowlaczkom , co może w dużej mierze zapobiec tym chorobom u niemowląt i dzieci.

Chromanie przestankowe. Ból, skurcz w łydkach po przejściu pewnego dystansu przeważnie występuje u mężczyzn, jest wynikiem produkcji nienormalnych metabolitów, a mięśnie są pozbawione potrzebnej im ilości tlenu. W 99 na 100 przypadkach jest to oznaka przedwczesnej sklerozy w naczyniach obwodowych  - w arteriach nóg. Dr Haeger  z Malmö po wielu badaniach doszedł do wniosku, że witamina E jest bardzo skuteczna  w dawce 400-500j.m. na dobę. Już po kilku miesiącach pacjenci mogła przejść ok. 1 km, ale w pełni zadowalające rezultaty i przepływ krwi następuje dopiero po 12, a nawet 18 miesiącach. Widocznie -  jak tłumaczy dr Haeger – najpierw witamina E powoduje poprawę zdolności chodzenia, a dopiero gdy wzmocnią się mięśnie, następują warunki sprzyjające poprawie stanu tętnic i normalnemu przepływowi przez nie krwi.

Stwardnienie rozsiane. Dr Adela Davis pisze, że widziała wiele osób kompletnie wyleczonych ze stwardnienia rozsianego, gdy stosowali odpowiednią dietę bogatą w niezbędne składniki lecznicze (m.in. lecytyna, cholina, inozytol, witaminy z grupy B, NNKT, magnez, witamina E i inne).  W niektórych przypadkach  taki chory pobierał  po 600 j.m. witaminy E przy każdym posiłku, czyli 1800j.m. dziennie i widać było wyraźną poprawę.

Choroby serca. Badania przeprowadzone na 100 pacjentach z choroba wieńcową wykazały, że już 200j.m. witaminy E dziennie  wystarczało, by nie dopuszczać do ataków serca. Ci, którzy nie stosowali witaminy E, 4 razy częściej zapadali na ataki serca spowodowane zakrzepami. Przy niedomaganiu układu wieńcowego głód tlenowy jest poważnym problemem. Co więcej – zgon z powodu ataku serca (zawał – czy będzie spowodowany skrzepem, czy innym rodzajem zatkania arterii wieńcowej i braku możliwości dostarczenia  krwi z życiodajnym tlenem – jest rezultatem pozbawienia serca tlenu. Gdy poda się choremu witaminę E , jest nadzieja przeżycia.

Witamina E wzmacnia mięsień sercowy  i  jego pracę. Jest lepsza od wielu różnych syntetycznych leków, nie jest nigdy toksyczna, nie niszczy wątroby a wprost ją regeneruje,  nie powoduje krwawień, przeciwdziała tworzeniu się  skrzepów w organizmie. Przy tym działa lekko moczopędnie, reguluje ciśnienie. Pacjenci po ataku serca stosujący dziennie po 600j.m. witaminy E odczuwają wyraźna poprawę w zdrowiu: znika ból, puls bije  regularniej, a w rezultacie pacjent może wykonywać różne ćwiczenia fizyczne, których wcześniej nie mógł stosować.

W 1993 roku opublikowano wyniki badań z 8-letniej obserwacji, której poddano ponad 100 tysięcy osób. Okazało się, że u osób stosujących codziennie minimum 100 j.m. witaminy E przez 2 lata ryzyko wystąpienia choroby serca zmniejszyło się o 40%.

c/ Cholesterol, żylaki, wrzody i martwica.

Witamina E jest rozpuszczalna w tłuszczach, w związku z tym najlepiej przyjmować ją wraz z lecytyną, która zwiększa jej przyswajanie. Jako rozpuszczalna w tłuszczach, a jedna jej molekuła może zabezpieczyć przed utlenianiem aż 200 nienasyconych cząsteczek kwasu tłuszczowego w Twoim organizmie!

Stąd jej działanie na naczynia wieńcowe nie da się porównać z żadnym chemicznym lekiem. Tokoferol w wnika do środka cząsteczki cholesterolu LDL i blokuje proces utleniania, zapobiegając początkom wielu chorób, szczególnie choroby wieńcowej. Wg. Badań Ishwarlala Jialali z Uniwersytetu w Dallas, już po 3 miesiącach diety z obecnością 800j.m. witaminy E  dziennie, zmniejsza się utlenianie cholesterolu o 40%.

d/ Potencja seksualna, niepłodność, problemy hormonalne, menopauza.

Witamina E jest doskonale znana z korzystnego działania na płodność i potencje seksualną. Sama nazwa toko (tokos) – potomstwo, ferre (phero) – przynosić, świadczy o jej ważnej roli w czynności reprodukcyjnej organizmu. Razem z cynkiem, witamina C, prokseroniną i fitocydami, witamina E przeciwdziała krwotokom i poronieniom. Sprzyja zdrowemu rozwojowi ciąży i płodu, zabezpieczając go przed uszkodzeniami, które z braku antyoksydantów (w tym wit. E) mogą powodować w starszym wielu niemowlęcym,  przedszkolnym  lub szkolnym, wiele poważnych chorób degeneracyjnych.    Witamina E wraz z argininą, witaminą C i cynkiem, bierze aktywny udział w procesie tworzenia spermy oraz długiej aktywności i życia plemników.
Leki hormonalne i doustne środki antykoncepcyjne często powodują wiele niepożądanych działań takich jak: przyrost masy ciała, zatrzymywanie wody (obrzęki). Wynikiem tego jest duży niedobór witaminy E, na którą w takich przypadkach jest większe zapotrzebowanie, gdyż syntetyczny estrogen może neutralizować witaminę E.

Kobiety w okresie menopauzy, przyjmujące syntetyczne estrogeny odniosłyby podobne korzyści, ale lepsze dla zdrowia stosując zamiast nich, witaminę E.
Czasami w przypadku zupełnie zdrowej, młodej pary może zdarzyć się, że w ciągu jednego roku nie dochodzi do zapłodnienia. W tym celu należy jednak prowadzić zdrowy tryb życia i odżywiać się w sposób prawidłowy. Ważne jest systematyczne dostarczanie do organizmu odpowiedniej ilości witamin i składników mineralnych.Jeżeli upragniona ciąża przez dłuższy czas nie nadchodzi, warto zwiększyć spożycie witaminy E .

e/ System immunologiczny odnowiony, nowotwory i nietypowe inne przypadki.

System immunologiczny człowieka może być dość słaby lub z wiekiem starzeje się wraz z innymi organami. Wtedy komórki odpornościowe pracują mniej wydajnie, w wyniku czego organizm staje się coraz bardziej podatny na różnego typu zakażenia. Zwykłe zaziębienie może trwać nawet tygodniami.Grypa, dla bardzo osłabionego lub dla starszego organizmu może okazać się bardzo groźna – może być śmiertelnym zagrożeniem.

Poprawa zdolności obronnych. Dr Simin Meydani z Tufts Univerity, przez 4 miesiące,  88 zdrowym osobom w wieku co najmniej 65 lat podawał od 60 do 800j.m. witaminy E lub placebo. Następnie wszystkich pacjentów zaszczepiono przeciwko wirusowemu zapaleniu wątroby typu B. Stwierdzono, że u osób które przyjmowały dziennie co najmniej 200 j.m. witaminy E lub więcej nastąpiła duża poprawa zdolności obronnych organizmu. Ilość wytworzonych przeciwciał przeciw wirusom wątroby typu B była 6–krotnie większa niż u osób , którym podawano placebo. Ponadto zaobserwowano, zdolność rozmnażania się białych krwinek większa nawet o 50%, co pomogło podjąć walkę z zakażeniem. Udowodniono w ten sposób, iż wraz z procesem starzenia się organizmu (który zachodzi wraz z dniem urodzenia) Ty również jeśli nie chcesz - nie musisz starzeć się i zapadać coraz bardziej na zdrowiu – udowodniono,  iż słabnący dotychczas z wiekiem układ obronny organizmu odbudował się w szybkim tempie, do poziomu spotykanego u młodych osób, a „jesień życia” może być również pogodna!

Nowotwory. Witamina E posiada wyjątkową zdolność unieszkodliwiania wolnych rodników. Jako antyutleniacz, witamina E najskuteczniej działa w obecności witaminy C i coezymu Q10. Działa tez synergicznie z selenem niezbędnym w chorobach nowotworowych, wzmacniając jego siłę działania.  Biochemik dr R.Shamberger wraz z innymi naukowcami wykazali, że witamina E wraz z pozostałymi przeciwutleniaczami (wita. C, beta caroten, selen, cynk, coenzym Q10, luteina, glutation itp.) ma zdolność powstrzymywania rozwoju nowotworów poprzez hamowanie działania związków rakotwórczych.
Wzrost i regeneracja organizmu. Witamina E jest niezbędna do produkcji hormonów przysadki, które wśród wielu innych funkcji , kontrolują czynność gruczołów nadnerczowych oraz regulują procesy wzrostu i dzieci i młodzieży a także procesy regeneracji komórek w organizmie np. Po poważnych oparzeniach skóry oraz po zabiegach chirurgicznych wspomagając ładne gojenie się ran bez blizn.

Trądzik młodzieńczy. Witamina E działa przeciwzapalnie i przeciwtrądzikowo, przyspiesza gojenie się ran i redukuje blizny, nie dopuszcza do przebarwień skóry i plam.

f/ Choroby zwyrodnieniowe stawów, reumatyzm, stany zapalne stawów  na tle autoimmunologicznym.

Podawanie witaminy E w ilości 1,2 grama przyniosło ulgę porównywalną ze skutecznością leków przeciwzapalnych, zmniejszając ból, obrzęk i poranną sztywność stawów, jaka spotyka się u chorych na reumatoidalne zapalenie stawów (rzs). W przebiegu tych chorób spotyka się obniżony poziom witaminy E we krwi. Wiąże się to ze zwiększonym zapotrzebowaniem na witaminę E dla celów ochrony przed wolnymi rodnikami i związanym z tym przewlekłym stanem zapalnym. Składniki uszkadzające błonę komórkowa stawów mogą pochodzić ze szkodliwego pożywienia niezgodnego z grupą krwi - to lektyny,  mogą powstać w wyniku stosowania sztucznych witamin i nieorganicznych form minerałów, w wyniku stosowania leków chemicznych, mogą to być również  toksyny z grzybów i bakterii, kryształki kwasu moczowego, toksyczny wapń w formie nieorganicznej lub inne.

g/ Ochrona oczu, wspomaganie leczenia zaćmy (katarakty).

W jednym z prowadzonych na ludziach badań opisuje się 56% spadek zachorowań na zaćmę w przypadku osób przyjmujących witaminę E.
Przeciętnie dorośli powinni  przyjmować 100-400 j.m. witaminy E dziennie jako profilaktyka chorób mózgu i przeciw procesom starzenia się organizmu. Diabetycy, ludzie chorzy na serce, z wysokim ciśnieniem powinni zaczynać od małych dawek, powoli je zwiększając.

Należy pamiętać, że aktywność naturalnych substancji, minerałów i witamin w wielkiej mierze zależy od składnika białkowego – chelat – obecnego w każdej żywej materii (roślinie, zwierzęciu).  Bez tej drugiej połowy  - chelatu – nie są one efektywne np. minerały w wodzie są źle przyswajalne, witaminy długo poddawane temperaturze (gotowane, pasteryzowane) lub wystawione na światło w szklanych butelkach, również tracą naturalne struktury białek- chelaty. W procesie wyprodukowania witamin lub minerałów w sposób sztuczny (przez reakcje chemiczną), związki te z formy organicznej (naturalnej) przechodzą w krystaliczną, która w swojej istocie jest formą nieorganiczną i  w takiej postaci jest przyswajalna w znikomym stopniu lub wcale. Takie krystaliczne formy witamin, minerałów czy leków obciążają wątrobę i nerki, zaburzają niezbędny bilans kwasowo-zasadowy w organizmie (zaburzają homeostazę) wprowadzając również chaos energetyczny. Taką żywność pozbawiona naturalnych chelatów oraz bioenergii nazywamy „martwą”.

Witaminy otrzymywane chemicznie w tym wit. C, E, A.. mogą wywołać nawet reakcje alergiczne lub zatrucie. Nie zdarza się to w przypadku stosowania witamin pochodzących ze źródeł naturalnych  

Marta Dymek, Trener Wellness

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją: