Zdrowe dżemy
Kiedy Twoje dziecko ma ochotę na słodkie śniadanie, możesz zaproponować mu owocowe szaleństwa.
Dżemy - na kanapkach, jako dodatek do jogurtu, w naleśniku lub z omletem. A teraz troszkę o owocach z których warto zrobić przetwory.
Truskawki - to bogactwo witamin C, A, B1 wpływających zbawiennie na skórę, polecane są przy kłopotach z trądzikiem gdyż mają właściwości bakteriobójcze, enzymy z truskawek pomagają w lepszym trawieniu. Truskawki to oczywiście błonnik, magnez, również wapń i fosfor wzmacniające strukturę kośćca. Jedząc truskawki wyregulujesz metabolizm a kwas elegonowy ochroni organizm przed chorobami nowotworowymi.
Maliny zawierają witamin C,E, oraz witamin z grupy B, kwasy organiczne takie jak cytrynowy, jabłkowy, salicylowy wzmagają apetyt i poprawiają doznania smakowe :). Malina to także cukry: sacharoza, fruktoza, glukoza. Owoce zawierają też przeciwutleniacze i pektyny (rodzaj błonnika pokarmowego chłonącego wodę). W malinach znajdziesz minerały: potas, magnez, miedź, wapń, żelazo i fosfor. Maliny są zalecane przy anemii oraz przy kłopotach z układem trawiennym. Zawierają substancje podobną do aspiryny mają więc działanie przeciwgorączkowe i przeciwbólowe.
reklama
Jagody przyspieszają rozpad komórek tłuszczowych i zapobiegają tworzeniu się nowych. Dobrze wpływają na wzrok (chronią plamkę żółtą w siatkówce). Są skuteczne przy biegunce, wzmacniają naczynia włosowate. Zawierają witaminy C, beta-karoten i kwas foliowy. Są bogate w pierwiastki: cynk, mangan i chrom.
Przepis na dżem z tych owoców jest uniwersalny:
1 kg (truskawek, malin lub jagód)
szklanka cukru lub 3/4 szklanki xylitolu (jest słodszy a ma mniejszy indeks glikemiczny - mogą go używać osoby z cukrzycą)
możesz dodać żelatynę (acz niekoniecznie).
reklama
Wykonanie:
Owoce umyć (w przypadku truskawek pokroić na mniejsze cząstki). Osuszyć. Wsypać do garnka lub głębokiej patelni, dodać cukier i gotować na wolnym ogniu aż owoce odparują wodę i zgęstnieją (trwa to około 30 minut).
Następnie do suchych i sterylnych słoiczków przełożyć dżem. ( Słoiczki można umyć i wysuszyć w zmywarce - to wystarczy by były one sterylne).
Jeżeli zrobiłaś więcej dżemu warto słoiczki wypasteryzować.
Możesz to zrobić w dużym garnku lub piekarniku. Sposób pierwszy: wstaw słoiczki do garnka, nie powinny się ze sobą stykać. Wlej ciepła wodę, tyle by nie dosięgała do zakrętki i na wolnym ogniu gotuj przez około 20-30 min.
reklama
Sposób drugi: wstaw słoiczki do piekarnika uprzednio rozgrzanego do temperatury około 120-130 stopni. Zostaw je tam na około 20 minut. wyłącz piekarnik i daj słoiczkom ostudzić się w nim.
Smacznego :-)