Wiosenne kanapki
Kanapka świetnie sprawdzi się na śniadanie i wcale nie musi się nudzić i być oklepana.
Możliwości komponowania są ogromne, zwłaszcza kiedy wykorzystasz bogactwo warzyw jakie oferuje nam wiosna i lato.
Nie musi być to zawsze kromka chleba pszennego. Rób też śniadania z chleba razowego, który zawiera więcej błonnika witamin i składników mineralnych. Możesz kupić chleb ryżowy (okrągłe chrupki) czy kukurydziany. To będzie dla dziecka ciekawa odmiana - jest to również dobre rozwiązanie dla tych maluszków, które nie tolerują glutenu.
reklama
Pamiętaj, aby do kanapki podać koniecznie warzywa - sałaty: np lodową, roszpunkę, masłową, kapustę pekińską. Zawierają one witaminy A, C, PP, potas, wapń, żelazo, magnez i fosfor. Sałaty odkwaszają organizm i ułatwiają proces trawienia.
Razem z dzieckiem możesz wyhodować kiełki. Mogą być to kiełki lucerny, koniczny, rzodkiewki ( te ostatnie mają dość intensywny smak). Kiełki zawierają ogrom witamin z grupy B, witaminy C - czy wiesz, że pół szklanki kiełków lucerny zawiera jej tyle co półtora litra soku pomarańczowego?. Inne witaminy to: D, E, K, PP oraz fosfor, potas, wapń, cynk, magnez, żelazo, selen, białka, kwasy tłuszczowe omega 3 oraz błonnik.
Pomidory - staraj się wybierać te z hodowli gruntowych gdyż są smaczniejsze i zdrowsze. Zawierają karoten, witaminy: C, K, E, B1, B2, B3, B6, kwas foliowy i biotynę, likopen - antyutleniacz. Są idealne dla dzieci i młodzieży, które są w fazie intensywnego wzrostu.
Papryka czerwona - podobnie do pomidora jest bogata w beta-karoten, żółta - jest bogata w luteinę co korzystnie wpływa na wzrok. W papryce zielonej znajdziesz kwas foliowy i witaminę E.
reklama
Dopełnieniem takiej wiosennej kanapki niech będzie plaster wędliny lub ser.
Smacznego :)