Pudding ryżowy
W sobotni lub niedzielny poranek możesz przygotować wspaniałe śniadanie o dumnej nazwie Pudding ryżowy :-)
Ryż znano już w starożytności, mimo że nie potrafiono tak dokładnie określić dlaczego jest on tak niesamowicie zdrowy i jakie witaminy, minerały są jego składową zaobserwowano, że korzystnie wpływa na trawienie.
Teraz już wiemy, że to dzięki magnezowi, potasowi, żelazu oraz witaminom z grupy B. Dodatkowo ryż wpływa na pracę serca, neutralizuje nadmiar soków trawiennych, wzmacnia odporność organizmu i jest doskonałym źródłem białka, podstawowego budulca mięśni - dlatego warto go podawać małym sportowcom :-).
By zrobić ryżowy pudding potrzebować będziesz:
- 50 gr białego ryżu
- 500 ml mleka
- 1 łyżeczka cukru białego (lub brązowego albo waniliowego)
- 2-3 łyżki masła
Wykonanie:
Mleko podgrzać (nie doprowadzać do wrzenia). Na patelni roztopić masło, dodać cukier - gdy zacznie się karmelizować wsypać ryż i wymieszać. Następnie powoli, cały czas mieszając dodawać stopniowo mleko. Można je rozdzielić na 4 porcje po 125ml. Należy pilnować by każda porcja mleka została wchłonięta przez ryż, zanim doda się kolejną. Gdy ryż będzie miękki (lekko rozgotowany) zdjąć patelnię z kuchenki.
Pudding przełożyć do miseczek lub na talerze.
Do smaku można dodać cynamon, rodzynki, miód, cukier, orzechy, śmietanę lub więcej masła.
Smacznego :-)
reklama