Awokado na śniadanie
W Polsce awokado zdobywa coraz to większą rzeszę fanów. Czy do nich dołączycie?
Zachęcamy bardzo, gdyż sami rozsmakowujemy się w tym wspaniałym owocu. Inna jego nazwa to - smaczliwka (czyżby od zbitki wyrazów "smaczna śliwka"? :-D ).
Co jest takiego wspaniałego w tym owocu i dlaczego warto wprowadzić go do diety nie tylko dziecka ale i swojej własnej?
Awokado ma kilka odmian - my najbardziej polecamy odmianę Hass, którą poznasz po grubszej, porowatej, ciemnej (zielono-fioletowej) skórce i przepysznym kremowym miąższu.
reklama
Tłuszcze zawarte w awokado są tak samo dobrze przyswajalne jak te z masła. Minerały z awokado stymulują wzrost i regulują funkcje organizmu, żelazo i miedź wspomagają regenerację czerwonych krwinek, poza tym w awokado znajdziesz witaminy z grupy B, kwas foliowy i błonnik.
Awokado możesz użyć do sałatek, wystarczy, że przetniesz je na pół, wyjmiesz pestkę i łyżeczką wydrążysz miąższ i dodasz do miski z zieleniną. Możesz też nałożyć je na kromkę chleba, delikatnie posolić i zjeść ze smakiem :).
Jedną z najbardziej popularnych potraw z awokado jest guacamole.
Potrzebujesz
reklama
- 1 dojrzałe awokado
- 1-2 ząbki czosnku (możesz go nie dodawać jeżeli Twoje dziecko go nie lubi)
- 1/2 małej cebuli
- łyżeczka soku z cytryny lub limonki
- łyżeczka oliwy
- sól, pieprz (w wersji dla dorosłych możesz dodać zmielone chili)
- natkę pietruszki, lub kolendrę.
Wykonanie
Awokado przetnij na pół, wyjmij pestkę, łyżeczką wyjmij miąższ. Rozgnieć go widelcem, zmieszaj z sokiem z cytryny. Dodaj wyciśnięty czosnek, oliwę, drobno pokrojoną cebulkę, posiekaną kolendrę oraz przyprawy. Wymieszaj i guacamole gotowe.
Jeżeli chcesz bardziej kremowej konsystencji możesz użyć miksera.