Sałatki przepisy internautek
Owoce i warzywa to bogactwo składników odżywczych, feerie barw, radość dla oka, ale nade wszystko ocean smakowych rozkoszy i kulinarnych możliwości. Najpiękniej prezentują się, a i najlepiej smakują, w sałatkach - a przepisów na nie jest bez liku.
Każda z nas ma swój sałatkowy sekret. Swoimi hitami zechciały się z nami podzielić zaprzyjaźnione internautki. Zerknij, daj się zainspirować! A jaki jest Twój ulubiony przepis?
Sałatka chrzestnej
Składniki układa się warstwowo w salaterce - nie mieszać!
warstwy od dołu:
- słoik sałatki z selera (w zalewie łagodnej, bez octu)
- puszka kukurydzy
- puszka ananasa (pokroić drobno)
- 2 średnie pory (miękkie części, pokroić w cieniutkie talarki i rozsypać)
- 40 dkg szynki konserwowej (pokroić)
- średni słoik majonezu
- 30 dkg startego żółtego sera
Pyyychota!
autorka: żużaczek
Sałatka kawiorowa
- majonez,
- kawior,
- łosoś wędzony,
- 4 jajka na twardo,
- szklanka ryżu ugotowanego na sypko,
- posiekana i sparzona cebula,
- pęczek zielonej pietruszki.
Jajka i ryż wymieszać, a pozostałe składniki dozować wg. smaku (dać tyle, ile kto lubi). Ostrożnie z łososiem, żeby nie zdominował smaku!
autorka: żużaczek
Sałatka z kuskusu i tuńczyka
- 15 dag kuskusu,
- puszka tuńczyka we własnym sosie,
- ogórek kiszony (lub dwa),
- pół puszki kukurydzy konserwowej,
- mała cebula,
- 4 łyżki majonezu,
- łyżeczka oliwy, łyżka przyprawy do zup (albo bulion Knorra z oliwą z oliwek), koperek, pieprz, sól
Kuskus wsypać do głębokiej salaterki, zalać wrzącą osoloną wodą z dodatkiem przyprawy do zup i łyżeczki oliwy, jak używasz bulionu, to najpierw zagotować kostkę w wodzie, a potem tym zalać kuskus (poziom wody powinien o pół centymetra przekraczać poziom kaszy). Odczekać 5-6 min, wymieszać widelcem, żeby nie było grudek, pozostawić do wystygnięcia. Kukurydzę osączyć, ogórek i obraną cebulę pokroić w drobną kostkę. Rybę osączyć, rozgnieść widelcem.
Warzywa, rybę, posiekany koperek, przyprawy oraz majonez starannie wymieszać z kuskusem. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
autorka: goga
Sałatka warstwowa
Na dno miski układamy:
- słoik selera sałatkowego (osączonego z zalewy),
- kukurydzę (całą puszkę),
- drobno pokrojonego ananasa (puszkę),
- pokrojone w kostkę, ugotowane na twardo jajka (ile chcesz - ok. 5 szt., może być mniej albo więcej), jajka można też zetrzeć na tarce o grubych oczkach;
Całość posypać startym żółtym serem.Warstwy można przekładać cienką warstwą majonezu
Smacznego!
autorka: goga
Sałatka bez nazwy
reklama
najlepsza późna wiosną, z racji użytych produktów:
- 4 pomidory
- ogórek wężowy- wiem ,że nie należy dodawać do pomidorów ale ja tak lubię
- pęczek rzodkiewek
- kalarepka
- 4 jajka ugotowane na twardo
Wszystko pokroić w ósemki czy jak kto lubi, oczywiście posolić, popieprzyć i majonezu łyżka,
Dla mnie pycha!
autorka: Domicela
Ulubiona sałatka mojego męża
- 400 g ziemniaków
- 400 g zielonej fasolki szparagowej
- 2 jajka
- 1 czerwona cebula,
- 100 g czarnych i zielonych oliwek
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
- 4 pomidory,
- 3 łyżki octu winnego,
- 6 łyżek oliwy,
- 2 łyżki kaparów (ja nie dodaję)
- 1/2 pęczka pietruszki (ja nie dodaję)
Ugotowane ziemniaki pokrojone w plastry i fasolkę wymieszać z sosem z oliwy i i octu dodać sól i pieprz. Wyłożyć do miski na wierzch kłaść pokrojone w ósemki pomidory, jajka, położyć tuńczyka i oliwki.
autorka: agata806
Sałatka z owoców- inaczej
ananas,
brzoskwinia z puszki,
rodzynki,
mogą być mandarynki
cebula (naprawdę:)) - drobno posiekana.
Wszystko drobno pokroić, ja to jeszcze posypuję pieprzem cayenne. Pychota, ale zdecydowanie nie dla smakoszy potraw tradycyjnych. Ta sałatka nadaje się do wędlin i mięs, solo też smakuje wybornie.
autorka: aniaz
Sałatka z marynowanej marchwi
Marchew, najlepiej młodą (ale ja przez cały rok to robię), gotuję niezupełnie na miękko (by się za łatwo nie rozpadała), kroję w słupki mniej więcej 4 cm, i wrzucam do marynaty: parę łyżek oliwy z oliwek, ciut octu winnego, sól,
posiekana natka pietruszki i najważniejsze - wyciśnięty czosnek, oraz sporo suszonego estragonu (jakiejś dobrej firmy, bo czasem suszone zioła smakują wszystkie tak samo, a nie powinny!)
no więc taplam w tym marchew i zostawiam w lodówce - ma się przegryźć.
Jem to na zimno. Jak już robię taką marchew, to zapasik nawet na kilka dni, bo z tym czosnkiem dobrze się przechowuje. Specyficzne, ale ciekawa odmiana od marchwi z groszkiem.
autorka: aniaz
Tabule
- Kaszka kuskus.
- Kukurydza konserwowa słodka (niekoniecznie, ale zwiększa objętość,
- więc zawsze dodaję przy większych imprezach)
- Papryki kolorowe różne
- Cebula
- Pomidor
- Ogórek zielony
- Oliwki (niekoniecznie).
reklama
Kuskus przygotowujemy, jak ostygnie, mieszamy z pokrojonymi w kostkę warzywami. Doprawiamy oliwą z oliwek (sporo), wyciśniętym sokiem z cytryny (sporo), solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi a na lato na najlepiej smakuje ze świeżą miętą po prostu, może być też suszona.
Sałatki zawsze robię i doprawiam na smak, więc nie mogę podać dokładnych proporcji.
autorka: Margot
Sałatka z kiełkami sojowymi
- puszka kukurydzy
- puszka lub słoiczek kiełek sojowych
- ok. 20-30 dag sera żółtego (pokroić w kostkę)
- por (pokroić w talarki)
- ok. 20 dag. szynki gotowanej lub kiełbasy szynkowej ( w kostę)
- majonez
Wszystko wymieszać
autorka Margot
Sałatka z selerem i bananem
- seler świeży - zetrzeć na grubej tarce
- jabłko - pokroić w paski
- banana - pokroić w półksiężyce
wymieszać z majonezem
Ja daję dużego selera i 4-5 bananów.
autorka Margot
Sałatka ryżowa
- woreczek ryżu
- mieszanka meksykańska (lub kukurydza, groszek,fasola czerwona; papryka manierowana)
- świeża papryka czerwona - pokrojona w kostkę
Wymieszać z majonezem i keczupem, doprawić do smaku.
autorka Margot
Sałatka gyros
3 filety z kurczaka (mogą być z indyka) pokroić w kostkę, wymieszać z dużą ilością przyprawy gyros i usmażyć na oleju (nie na smalcu!). Jak już mięsko będzie ładnie usmażone dodać pokrojona cebule i duuużo czosnku i wszystko razem podsmażyć.
Część mięska ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego (może być duża i wysoka miseczka) - bez oleju(mięsko musi być wystudzone i suche), na to ugotowany ryż(tez przestudzony) ,na to warstwa ryżu, kukurydza,później papryka,na to wszystko warstwa majonezu, warstwa ketchupu. Później kapusta pekinska drobno pokrojona(tez warstwa), mięsko, znowu ryż, ogórek konserwowy pokrojony w kostkę, majonez, ketchup i można dodawać warstwy ze składników które zostały.
wszystkie składniki maja być pokrojone w kostkę i układamy je na przemian warstwami - kolejność dowolna
autorka: Asiuleks
Sałatka z pora
reklama
Kroimy pora w półpaseczki, ścieramy jabłko, zarzucamy majonezem. Proporcje zależne od potrzeb.
autorka: agask