Sposoby na wykorzystanie białek
Na pewno nie raz i nie dwa, po pieczeniu ciast, zostały wam białka, z którymi nie wiadomo, co zrobić. Bo przecież wyrzucić szkoda, a jedno czy dwa to za mało, żeby coś z nich upiec. Wtedy wystarczy białka zamrozić i uzbierać większą ilość. Jak to zrobić? Patrz TU.
Zobaczcie, jak po rozmrożeniu można je smacznie spożytkować:
Skaliste ciasteczka
Składniki [na około 20 ciasteczek]:
reklama
- 2 białka
- 100 g cukru [radzę dać mniej]
- 130 g wiórków kokosowych
- 50 g mielonych orzechów laskowych
- 60 g mąki pszennej
- tabliczka gorzkiej czekolady
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Delikatnie łyżką wymieszać z mąką, potem z wiórkami, orzechami i posiekaną drobno czekoladą.
Z masy łyżeczką formować stożki i układać na wysmarowanej tłuszczem blasze.
Wstawić do nagrzanego do 170 st.C piekarnika i piec 30 minut.
Kiedy wystygną, posypać cukrem pudrem. Po upieczeniu ciastka z wierzchu będą nieco twarde, ale po nocy spędzonej w zamkniętym pojemniku zmiękną.
reklama
Kokosanki
Składniki (na 40 sztuk):
- 4 białka
- 200 g cukru pudru (może być mniej, jeśli wolicie ciastka mniej słodkie)
- 50 g mąki pszennej
- 300 g wiórków kokosowych
Białka ubić na sztywną pianę, wciąż miksując stopniowo wsypać cukier i mąkę. Dodać wiórki kokosowe i całość wymieszać delikatnie, ale dokładnie.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i łyżką nakładać masę, formując nieduże kokosanki o średnicy ok. 4 cm.
Wstawić blachę do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec przez 15-20 minut.
Przepis pochodzi z wydania specjalnego gazety "Palce lizać extra" nr 2/2011.
reklama
Babka na białkach z makiem i kawałkami czekolady
Składniki:
- 6-7 białek
- 150 g cukru pudru
- 160 g mąki pszennej
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100 g stopionego masła
- 1 szklanka suchego maku
- garść posiekanej gorzkiej czekolady (ok. 75 g)
Białka ubić ze szczyptą soli i 2 łyżkami cukru pudru na sztywną pianę. Resztę cukru wymieszać z mąkami i proszkiem do pieczenia. Przesiać do miski z pianą i delikatnie wymieszać łyżką. Dodać ostudzone masło oraz mak i czekoladę. Delikatnie wymieszać całość. Ciasto przełożyć do standardowej dużej keksówki lub formy z kominkiem na babkę.
Piec w nagrzanym do 180 st.C piekarniku przez około 40 minut.
Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Przepis z blogu Every Cake You Bake.
Edyta Rosner, www. przystole.blox.pl