Ciambella - włoskie ciasto jogurtowe
Przepis na ciambellę, jogurtową babkę w włoskim stylu, w swoim zeszycie kulinarnym miałam od dawna. Czekał na swoją kolej. Kiedy jednak obejrzałam, jak przygotowuje ją Nigella Lawson (program "Nigelissima")... Cóż - spróbowałam i ja.
Ciasto jest fantastyczne! Ucieszy zwłaszcza wielbicieli donutów, ale i tych, którzy nie lubią spędzać zbyt wiele czasu w kuchni (preferują rozwiązania szybkie i proste).
Co fajne - do odmierzania składników używa się kubeczka po jogurcie.
Składniki:
reklama
- mały jogurt naturalny
- 1 kubek oleju (musi być bezwonny)
- 3 jajka
- 1,5 kubeczka cukru (choć Nigella wspominała o 2 kubeczkach)
- 2 kubki mąki pszennej
- 1 kubek maki ziemniaczanej
- olejek - cytrynowy lub waniliowy (ekstrakt waniliowy)
- starta skórka z połowy cytryny, orzechy, wiórki czekolady - do wyboru, opcjonalnie
Sposób wykonania:
Białka ubij na sztywno.
Żółtka, jogurt i cukier ubij mikserem. Ciągle mieszając dodaj olej, mąkę, olejek i - jeśli chcesz - dodatki (skórkę, orzechy, czekoladę).
reklama
Do masy powoli dodawaj białka. Całość delikatnie wymieszaj.
Ciasto wylej do okrągłej formy - najlepsza byłaby taka, która w środku ciasta zostawia dziurkę (niektórzy przekonują, by - z braku takowej - na środek formy wstawić puszkę). Wstaw do nagranego piekarnika - 180 stopni na 45 minut.
Ciasto jest upieczone, gdy wyjęty z niego patyczek jest suchy.
Przestudź ciasto w otwartym piekarniku. Posyp cukrem pudrem.