Spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym
Przez kilka dni córeczka nie chciała jeść w ogóle obiadów. Postanowiłam zrobić dla niej kuleczki z mięsa, no i do tego jej ukochany makaron i sos pomidorowy z awokado. Poskutkowało - zjadła, aż się jej uszy trzęsły:).
Klopsiki:
- 500 g zmielonego mięsa z indyka
- słonecznik, sezam
- marchewka
- por
- jajko
- pieprz, oregano
Białą część pora kroimy w drobną kosteczkę, marchewkę ścieramy, łączymy z mięsem, dodajemy jajko, słonecznik oraz sezam, mieszamy, doprawiamy oregano i pieprzem. Formujemy kuleczki z mięsa i obtaczamy w sezamie. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy kuleczki z obu stron. Następnie pieczemy w piekarniku przez 15 minut w temp. 180 stopni, aż się zarumienią.
reklama
W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy. Na patelni szklimy pozostałą część pora i marchewki, zalewamy passatą pomidorową, doprawiamy pieprzem i oregano. Ja dodałam do środka pesto bazyliowe oraz kawałeczki pieczonego awokado, które zostały mi z poprzedniego dnia. Pesto i awokado nadały bardzo wyrazisty i ciekawy smak.
Sos mamy gotowy, jeszcze tylko pozostało ugotowanie dowolnego makaronu (u mnie spaghetti) i możemy podawać obiad.
#klopsiki #sospomidorowy #passata #awokado #makaron
Marta