Jajko zapiekane w awokado ze szpinakiem i grzaneczkami
Ostatnie zmiany: 28 czerwca 2019
reklama
Składniki:
awokado
2 jajka
świeży szpinak
2 kromki chleba lub bułki
przyprawy
Przygotowanie:
Dojrzałe awokado, kroimy na pół i przekręcamy, wyjmujemy pestkę. Rozbijamy jajko, większość białka się nie zmieści, więc głównie będzie żółtko. Doprawiamy pieprzem i kładziemy odrobinę masła na wierzch. Awokado pieczemy w temp. 200 stopni przez 15 minut. Jeśli chcecie, by żółtko było płynne to krócej. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy masło klarowane, dodajemy czosnek, umyty szpinak i gałkę muszkatołową. Chwilę dusimy, następnie podpiekamy na tej patelni grzaneczki.
Drugą połówkę awokado oczywiście zjada mama lub tata;)
#obiad #awokado #jajko #szpinak