reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

☀️W czerwcu kolor nieba niebieski, a my wszystkie liczymy na dwie prawilne kreski!☀️

reklama
Słuchajcie, a wie któraś z Was, czy warto badać zarodki w przypadku invitro? Nie będzie to refundowane, jednak w naszym przypadku lekarz powiedział, że to może być kluczowe.

To zależy - ja np. bym badała, ale trzeba wiedzieć że taki zdrowy zarodek i tak może się dalej źle podzielić i będziesz miała zespół powstały de novo. Więc daje to jakiś tam punkt zaczepienia, ale nie daje 100% na zdrowe dziecko

Ej mam jeszcze jedno pytanie, totalnie nie znam się na in vitro, jest to nowy temat 😬

Czy przy każdej procedurze uzyskuje się zarodki za każdym razem?
Chodzi mi o to, że refundacji podlega 6 transferów. Za każdym razem pobierają i zapładniają komórki? Czy mrożenie? Totalnie nie mogę się połapać 🫠

Ej mam jeszcze jedno pytanie, totalnie nie znam się na in vitro, jest to nowy temat 😬

Chodzi mi o to, że refundacji podlega 6 transferów. Za każdym razem pobierają i zapładniają komórki? Czy mrożenie? Totalnie nie mogę się połapać 🫠
Nie, nie.
Jedna procedura, to znaczy stymulacja + punkcja + transfery tego, co udało się uzyskać.
W jednej procedurze, możesz mieć 6 zarodków, a możesz nie mieć żadnego, bo żaden nie dotrwa do 5 doby.
Nie wiem dobrze, ale kojarzy mi się, że w PL można naraz zapłodnić max 6 komórek? (ale może to bzdura, poprawcie mnie jak się mylę).
W refundacji masz 3 pełne procedury, czyli np przy pierwszej procedurze do 5 doby dotrwają 3 zarodki, z nich będą 3 transfery. I masz jedną pełną procedurę. Takich możesz powtórzyć 3.
Ale jednocześnie jak podczas procedury nie dotrwa żaden zarodek, to w ramach procedury możesz nie mieć żadnego transferu.
Jeśli chodzi o mrożenie to z tego co rozumiem mrożenie i trnsfer mrożaków też wchodzi w całość procedury.
Masło maślane, nie wiem czy zrozumiale opisałam :D

Program obejmuje 6 procedur - max 4 z własnymi komórkami i 2 z komórką dawczyni.
A jedna procedura to stymulacja, punkcja, zapłodnienie komórek i tyle transferów ile będzie zarodków :)

Załączniki

• IMG_7528.jpeg
    IMG_7528.jpeg
    68 KB · Wyświetleń: 64
reklama
Do góry