reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Tylko Przepisy Kulinarne !!!

Ja pitole ale mam smaka na rybe w occie-jak sobie wyobrazilam ten sloj...mmmmmmm to musialoby wygladac super... do tego bagiettki suche albo z maselkiem...:rofl2:
 
reklama
Cicha :
Dorsz lub łosoś filety, tylko lekko osolone, obtaczam w samej mace bez niczego innego, rozgrzewam bardzo mocno suchą patelnie, potem leje olej (sprawdzony sposób żeby ryba się nie przyklejała do patelni)i smażę z dwóch stron. Zalewam ciepła zalewą i czekam az ostygnie mniammmmm ślina mi już cieknie na samą myśl:-D
 
Cicha, moja mama robi pysznego łososia w zalewie octowej z rozmarynem. Jeśli Ci pasuje takie połączenie smaków to zapytam o przepis.
 
Mamoot to spytaj bom ciekawa. Ja 'posmak' rozmarynu lubie (nauczylam sie dodawac i uzywac jak nam zbyt wiele wyroslo w ogrodzie:-)) i kombinacja brzmi ciekawie.
Cos mi sie wydaje, ze bede experymentowac z ryba w occie na kika sposobow:-)
 
Łosoś w rozmarynie

Przygotować wywar jarzynowy i do gotującego się na małym ogniu wywaru włożyć delikatnie surowego łososia (ok. 3/4 kg - 1 kg) w dzwonkach. Gotować 5 min. od zagotowania, wyłączyć i wystudzić.
Oprawić z ości, skóry i podsórnego tłuszczu, rozdzielić na kawałki (moja mama dzieli na takie "stojące" kawałki o wysokości równej grubości dzownka i wielkości powiedzmy 3x3 cm, jak się patrzy z góry). Ułożyć gęsto obok siebie w głębokim naczyniu (z tej ilości łososia mojej mamie wychodzi jedna warstwa takich kawałków łososia w naczyniu ok. 20x 30 cm).

Zalewa: ocet winny biały 1% (na 1 jednostkę octu 6% dodać 5 jedn. wody), sól, szczypta cukru, pieprz, ziele, liście laurowe do smaku.
Gotować 5 min. bez octu, potem dodać ocet i zagotować. Dodać rozmaryn i estragon (np. 0,5 litra zalewy ok. 1/3 paczki estragonu i ok. 1/3 rozmarynu) i zagotować na chwilę i wystudzić.

Zimną zalewą zalać łososia i dodać świeży rozmaryn (kilkanaście listków). Wszystko zalać warstwą oleju (może być olej a nie oliwa, bo to nie dla walorów smakowych, tylko po to, żeby ryba i ocet były szczelnie przykryte podczas "dojrzewania") tak żeby olej pływał po wierzchu. Wstawic do zimnego i czekac cierpliwie.:-)

Powinno tak leżeć min. 3 dni, a najlepiej 5. Potem się wyciąga na półmisek samego łososia i można ozdobic listkami świeżego rozmarynu.
 
reklama
Do góry