reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Tylko Przepisy Kulinarne !!!

reklama
A ja całe lato takie jadam, chodzę sobie na mój ulubiony plac targowy Na Stawach i tam zawsze takie są i moje zaprzyjażnione panie zawsze kilka pieknych mi odłożą:-)
 
OCZYWIŚCIE DZIŚ ROBIŁAM PĄCZKI I OPONKI:tak: ALE MNIE DAWNO NIE BYŁO NA BB TYLE MAM DO CZYTANIA ;-)

 
Obiecałam przepis na żeberka, oto on:

Żeberka ugotować (woda, sól, liść laurowy, ziele angielskie).

Sos:
Keczup (ok. 1 - 1,5 szklanki)
Sok z cytryny (1 łyżka)
Musztarda (1 łyżka)
Masło (1 łyżka)
Szczypta soli
Pokrojona w drobną kostkę cebula
Czosnek (1 - 3 ząbki, przeciśnięte przez praskę)
To wszystko gotować ok. 10 - 15 min. na małym ogniu często mieszając.
Potem polać sosem żeberka i to wszystko piec w piekarniku (180 stopni) 20 minut.

Smacznego:tak:
 
Stokrotki, mogę Cię poratować przepisami na sernik :-), ale makowca sama jeszcze nigdy nie robiłam.
Te serniki są naprawdę proste, zwłaszcza pierwszy.

Sernik gotowany:
1 kg twarogu, 4 jajka, 1 szkl. cukru, 1 cukier waniliowy, 1 kostka margaryny, 2 budynie w proszku śmietankowe lub waniliowe ( każdy na 0,5 l mleka), 5 paczek herbatników petite beurre ( po 10 sztuk w paczce)

Do roztopionej margaryny wsypać przekręcony przez maszynkę twaróg, dodać cukier zwykły i waniliowy, jajka ( wbijać po jednym i mieszać), na koniec wsypać budynie. Gdy składniki się połączą, gotować 7-8 minut mieszając, żeby masa się nie przypaliłą. Na blaszkę wyłożyć warstwę ciastek, na to masę serową i przykryć kolejną warstwą herbatników. Polać polewą czekoladową.

Sernik z brzoskwiniami:
Ciasto: 3 szklanki mąki, 1 margaryna, 3 łyżki cukru, 5 żółtek, 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia. Ze wszystkich składników wyrobić ciasto. Podzielić na części: ok. 1/3 ciasta włożyć do lodówki, resztę rozwałkować i wyłożyć na blaszkę wysmarowaną tłuszczem.
Masa serowa: 2 kostki sera śmietankowego półtłustego, 1 jajko, 1 budyń śmietankowy, 1/2 kostki margaryny, 1/2 szklanki cukru pudru. Utrzeć wszystko, na końcu dodać budyń w proszku.
Na ciasto wyłożyć masę serową, na to pokrojone w cząstki brzoskwinie ( mogą być z puszki). Ubić pianę z 5 białek pozostałych z jajek wziętych do ciasta, dodając szklankę cukru. Na brzoskwinie wyłożyć pianę, na nią na drobnej tarce zetrzeć ciasto z lodówki. Piec ok. godziny w temperaturze 180 - 200 stopni ( zależy czy masz termoobieg ).
 
reklama
Stokrotki ja mam najprostszy przepis na makowca - kupuje gotową masę w puszce i gotowe ciasto i przekłądam je tą masą ;) mój mąż to uwielbia (właśnie przedwczoraj robiłąm) ale pewnie nie o taki przepis chodziło :):):)
 
Do góry