reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki 2017 ;) zapraszam!

MTHFR. Ja mam ta mutacje typu a i c heterozygote.

Dziewczyny, w badaniu poziomu kwasu foliowego we krwi wyjdzie przy mutacji całkiem odwrotnie - bedzie duuuuzo ponad normę kwasu foliowego, bo ten zwykły sie wlasnie nie wchłania i bedzie go masę pływało we krwi, jak śmieci w oceanie.

Można kupić w aptece, np Actifolin. Albo firmy Solgar tez jest. Albo w femibion natal 1. Chyba w pregna plus tez jest forma metylowa.
W tej mutacji tez trzeba suplementowac b6 i b12 w formie metylowej (wszystkie wit z grupy b w zwykłej postaci sie nie wchłaniają przy tej mutacji), zeby zbijać Homocysteine która jest zwykle za wysoka a moze powodować poronienia (zwiększa krzepliwość krwi). Homocysteina ma duże normy, chyba do 15, ale dla staraczek powinna byc ok 5.

Wychodzić z bocznej ścianki nie moze chyba. Ale moze byc nie na środku. Ja często rak mam, ale to gin mi mówi, ze mam przesunięta i macica tez przesunięta.

Nie. Standardowo gin stwierdza ze jest po owu i wtedy zaleca branie duphastonu. Czasem od 1dpo, czasem od 3dpo. Ja biore od 3dpo zeby miec pewność ze nie zablokuje owulacji. Takze jesli masz cykle 28 dni wiec owu ok 14dnia, to jak nie masz monitoringu to ja bym zaczęła brac od 16-17dpo.
Aaa myslalam ze wyjdzie niedobor. To jakim cudem jak bralam od maja kwas foliowy ale ten zwykly a w lipcu poszlam do dietetyczki przebadac sie biorezonansem to stwierdzila mi niedobor kwasu foliowego a od 2 msc go bralam. Dlatego wtedy myslalam ze moze musze brac zmetylowany bo ten zwykly mi sie nie wchlania.tylko ze ja z krwi nie badalam wiec calkiem mozliwe ze tez moge miec cos podobnego z ta mutacja. Ona mi powiedziala ze wit z aptek powinno sie brac po 2-4 tab dziennie zeby rzeczywiscie zapotrzebowanie dzienne bylo. Ja nie wiem jak to serio jest.. Ale to babka ktora leczy tylko ziolami j jest anty nastawiona na leki apteczne. Sama nie wiem ale bede musiala sobie ten folian kupic. Myslisz ze wystarczy tylko brac femibion 1 i ta ilosc folianu co tam jest wystarczy na zapotrzebowanie dzienne?

reklama
Kochana, ja biorę firmy Doctor's Best folian. On jest też tam z dodatkiem Wit. C. Ma tylko te dwa składniki. Moja koleżanka jest po poronieniu. Zaczęła też brać. Lekarz jej powiedział, ze jak najbardziej może, ale dopiero jak sama zapytała. Bo tak to lekarka mówi, ze ona rekomenduje folik. Bo tak. Ale skoro można brać coś lepsZego to czemu tego nie dają? Dzisiaj trzeba niestety bardzo dużo czytać i się uświadamiać w tej kwestii samemu, bo lekarze jak to lekarze.za konkretne produkty też mają odpalane od przedstawicieli.
Ok dzieki za info;)

Ja w tym cyklu czekałam ile mogłam, chociaż ciężko było [emoji1] lepiej chyba trochę poczekać a nie dolowac się przez resztę cyklu negatywem. Co nie zmienia faktu że w 24dc test był [emoji16] [emoji16] no ale to zdecydowanie za wcześnie [emoji1] ja trzymam mocno kciuki za pozytyw! &&&

m7a4xuun7rn9jc7g.png
Ja jak we wrzesniu zaszlam w ciaze to w 24 dc wyszla mi blada kreska.. Bylam zdziwiona ale ucieszona:)

reklama
Hej :-) Miałam nie testować,ale coś poradzić jak test w domu miałam. Dzisiaj powinnam dostać okres więc rano test, ale biel bielsza niż ta u Chajzera, a @ nie widać. Pewnie w nocy przyjdzie małpa jedna z znienacka.

Do góry