MTHFR. Ja mam ta mutacje typu a i c heterozygote.
Dziewczyny, w badaniu poziomu kwasu foliowego we krwi wyjdzie przy mutacji całkiem odwrotnie - bedzie duuuuzo ponad normę kwasu foliowego, bo ten zwykły sie wlasnie nie wchłania i bedzie go masę pływało we krwi, jak śmieci w oceanie.
Można kupić w aptece, np Actifolin. Albo firmy Solgar tez jest. Albo w femibion natal 1. Chyba w pregna plus tez jest forma metylowa.
W tej mutacji tez trzeba suplementowac b6 i b12 w formie metylowej (wszystkie wit z grupy b w zwykłej postaci sie nie wchłaniają przy tej mutacji), zeby zbijać Homocysteine która jest zwykle za wysoka a moze powodować poronienia (zwiększa krzepliwość krwi). Homocysteina ma duże normy, chyba do 15, ale dla staraczek powinna byc ok 5.
Wychodzić z bocznej ścianki nie moze chyba. Ale moze byc nie na środku. Ja często rak mam, ale to gin mi mówi, ze mam przesunięta i macica tez przesunięta.
Nie. Standardowo gin stwierdza ze jest po owu i wtedy zaleca branie duphastonu. Czasem od 1dpo, czasem od 3dpo. Ja biore od 3dpo zeby miec pewność ze nie zablokuje owulacji. Takze jesli masz cykle 28 dni wiec owu ok 14dnia, to jak nie masz monitoringu to ja bym zaczęła brac od 16-17dpo.