reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpniowe mamy 2019

Pomiary różnią się w zależności od sprzętu to fakt. U mnie waga w poniedziałek 32+ 1 wynosiła 2,250 i to tez mieści się w normie. Wiecie może ile prawidłowo na tym etapie dziecko przybiera tygodniowo ?

reklama
No i jestem po kolejnym badaniu. Okazało się, że wody płodowe są w normie :) AFI 12. Pomiar ilości wód zależy od położenia dziecka, także wszystko jest względne. To, że w dzisiejszych czasach mamy USG jest dobrodziejstwem, ale niestety to tylko sprzęt, który jak każdy inny może niepotrzebnie wprowadzić w błąd i zestresować.
Malutka waży 1830g (33tc i 2d). Lekarz powiedziała, że jest w normie.
Tylko tym razem okazało się, że brzuszek malutkiej jest zbyt mały do reszty ciała... że nie urósł w stosunku do poprzedniego badania, które było 2 tyg temu.
Z tego co czytam to może być tzw. hipotrofia asymetryczna. Lekarz zaleciła kontrolę za tydzień. No i teraz pytanie czy to znów niedokładny odczyt z badania?
Tym razem będę szła do innego lekarza (bo on pracuje w szpitalu gdzie bede miala cesarke) i przy okazji chce go poznac i obgadac sprawę, to mnie zbada na innym sprzęcie i może to dobrze właśnie - może to badanie będzie bardziej wiarygodne.
Kochana, u mnie było to samo. To jest omylne. Ja dwa tygodnie nie spałam z nerwów, aż się okazało, że to błąd pomiaru. Lepiej idź do innego lekarza, który ma jak najlepszy sprzęt i niech sprawdzi jeszcze raz.

Ja wczoraj u doktor na badaniu. Porodowo nic nie widać narazie, choć jutro 37. Wzięła mi ten GBS, zleciła jeszcze raz wszystkie przeciwciała i podstawowe badania. Po 39tc mam się umówić w szpitalu w którym chce rodzić na ktg. To była moja ostatnia wizyta ciążowa u niej. Pozostaje czekać, kiedy Iga postanowi opuścić swój domek :)

Ostatnia edycja:
Wszystko ładnie rozkłada się na części pierwsze i możesz wyparzyć. Ale polecam zaopatrzyć się na zaś w te czyściki do słomek by moc wyszorować szyjkę tego lejka. Gorsze kosztują.
Dzięki!

A smoczek taki może być?

Ze smoczkiem to indywidualna sprawa. Kazda kupuje na czuja a potem dziecko albo przyjmie smoka albo nie i trzeba bedzie szukac po rożnych markach.
Na początek mozesz miec NUKa - zobaczysz czy maluch przyjmie.

Dziewczyny czy wasze dzieci też kopią trochę mniej ? W sensie,że bardziej czuje teraz wiercenie się i takie delikatniejsze ruchy, przekręcanie się niż kopnięcia, niewiem czy mam się stresować czy na spokojnie mały ma mniej miejsca stąd inne ruchy niż wcześniej ?

reklama
Dziewczyny czy wasze dzieci też kopią trochę mniej ? W sensie,że bardziej czuje teraz wiercenie się i takie delikatniejsze ruchy, przekręcanie się niż kopnięcia, niewiem czy mam się stresować czy na spokojnie mały ma mniej miejsca stąd inne ruchy niż wcześniej ?
Też mam takie wrażenie! Czuje zdecydowanie więcej ruchów w postaci przesunięć i przekręceń niż kopnięć.

Do góry