reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpniowe mamy 2019

Pomiary różnią się w zależności od sprzętu to fakt. U mnie waga w poniedziałek 32+ 1 wynosiła 2,250 i to tez mieści się w normie. Wiecie może ile prawidłowo na tym etapie dziecko przybiera tygodniowo ?

reklama
No i jestem po kolejnym badaniu. Okazało się, że wody płodowe są w normie :) AFI 12. Pomiar ilości wód zależy od położenia dziecka, także wszystko jest względne. To, że w dzisiejszych czasach mamy USG jest dobrodziejstwem, ale niestety to tylko sprzęt, który jak każdy inny może niepotrzebnie wprowadzić w błąd i zestresować.
Malutka waży 1830g (33tc i 2d). Lekarz powiedziała, że jest w normie.
Tylko tym razem okazało się, że brzuszek malutkiej jest zbyt mały do reszty ciała... że nie urósł w stosunku do poprzedniego badania, które było 2 tyg temu.
Z tego co czytam to może być tzw. hipotrofia asymetryczna. Lekarz zaleciła kontrolę za tydzień. No i teraz pytanie czy to znów niedokładny odczyt z badania?
Tym razem będę szła do innego lekarza (bo on pracuje w szpitalu gdzie bede miala cesarke) i przy okazji chce go poznac i obgadac sprawę, to mnie zbada na innym sprzęcie i może to dobrze właśnie - może to badanie będzie bardziej wiarygodne.
Kochana, u mnie było to samo. To jest omylne. Ja dwa tygodnie nie spałam z nerwów, aż się okazało, że to błąd pomiaru. Lepiej idź do innego lekarza, który ma jak najlepszy sprzęt i niech sprawdzi jeszcze raz.

Ja wczoraj u doktor na badaniu. Porodowo nic nie widać narazie, choć jutro 37. Wzięła mi ten GBS, zleciła jeszcze raz wszystkie przeciwciała i podstawowe badania. Po 39tc mam się umówić w szpitalu w którym chce rodzić na ktg. To była moja ostatnia wizyta ciążowa u niej. Pozostaje czekać, kiedy Iga postanowi opuścić swój domek :)

Ostatnia edycja:
Wszystko ładnie rozkłada się na części pierwsze i możesz wyparzyć. Ale polecam zaopatrzyć się na zaś w te czyściki do słomek by moc wyszorować szyjkę tego lejka. Gorsze kosztują.
Dzięki!

A smoczek taki może być?

Ze smoczkiem to indywidualna sprawa. Kazda kupuje na czuja a potem dziecko albo przyjmie smoka albo nie i trzeba bedzie szukac po rożnych markach.
Na początek mozesz miec NUKa - zobaczysz czy maluch przyjmie.

Dziewczyny czy wasze dzieci też kopią trochę mniej ? W sensie,że bardziej czuje teraz wiercenie się i takie delikatniejsze ruchy, przekręcanie się niż kopnięcia, niewiem czy mam się stresować czy na spokojnie mały ma mniej miejsca stąd inne ruchy niż wcześniej ?

reklama
Dziewczyny czy wasze dzieci też kopią trochę mniej ? W sensie,że bardziej czuje teraz wiercenie się i takie delikatniejsze ruchy, przekręcanie się niż kopnięcia, niewiem czy mam się stresować czy na spokojnie mały ma mniej miejsca stąd inne ruchy niż wcześniej ?
Też mam takie wrażenie! Czuje zdecydowanie więcej ruchów w postaci przesunięć i przekręceń niż kopnięć.

Do góry