reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpniowe mamy 2019

Zazdroszczę, bo ja nawet na szkołę rodzenia nie mam jak chodzić i jestem skazana na wiejskie życie. :D A przy tych upałach, to się nawet siedzieć na dworze nie chce.

Macie może jakieś fajne grupy na FB, gdzie sprzedają dziewczyny ładne ubranka 56/62? Brakuje mi kilku rzeczy i szukam jakichś perełek. :D
Jak nie możesz chodzić do szkoły rodzenia to koleżanka poleciła mi: Link do: Szkoła rodzenia online — porady dotyczące ciąży i porodu - BebiProgram ;-) sama też może sobie zerknę co to, mimo że już po szkole :-)

reklama
A tak troche z innej beczki, jako że nasze ciąże są zbliżone wiekiem.. czy też tak macie, że brzuch jest najczęściej jakby asymetryczny?

Ja jestem w 31 tygodniu i mój brzuch zazwyczaj ma górkę po lewej stronie... tak myślałam, że pewnie to pupcia kasztanka i sie może wstawił już głową w dół i tak leży po jednej stronie... ale z kolei kopanie czuję caałkiem po prawej stronie brzucha, a raczej nie ma takich długich nóg :p (w usg miał wielkość kończyn przy dolnej normie, no ale cóż jak ojciec i matka po 160 cm wzrostu, to się koszykarza nie spodziewam :-D) czasami całkiem po prawej pod żebrami czuje mega ucisk, a czasami naraz ruchy po prawej i lewej stronie brzucha....

Na usg mam wpisane położenie główkowo-grzbietowo-przednie... i tak sie zastanawiam, czy przypadkiem może on leży jednak nie tak, że głową w dół, ale to po lewej stronie to głowa?

To moja pierwsza ciąża więc w sumie nie wiem co jest normalne, a co nie... :-)
20190606_120150.jpeg

Wiejskie życie nie jest takie złe ;)
Ależ ja w życiu nie powiedziałam, że wiejskie życie jest złe. :) Jestem z Wrocławia, uciekłam żyć właśnie na wieś (no, akurat stąd mam męża :D). Za nic nie wróciłabym na stałę do miasta. ;)

@anecka
Mój brzuch jest idealnie okrągły, więc nie wiem. Ale możliwe, że to coś z ułożeniem Twojego malucha. ;)

A tak troche z innej beczki, jako że nasze ciąże są zbliżone wiekiem.. czy też tak macie, że brzuch jest najczęściej jakby asymetryczny?

Ja jestem w 31 tygodniu i mój brzuch zazwyczaj ma górkę po lewej stronie... tak myślałam, że pewnie to pupcia kasztanka i sie może wstawił już głową w dół i tak leży po jednej stronie... ale z kolei kopanie czuję caałkiem po prawej stronie brzucha, a raczej nie ma takich długich nóg :p (w usg miał wielkość kończyn przy dolnej normie, no ale cóż jak ojciec i matka po 160 cm wzrostu, to się koszykarza nie spodziewam :-D) czasami całkiem po prawej pod żebrami czuje mega ucisk, a czasami naraz ruchy po prawej i lewej stronie brzucha....

Na usg mam wpisane położenie główkowo-grzbietowo-przednie... i tak sie zastanawiam, czy przypadkiem może on leży jednak nie tak, że głową w dół, ale to po lewej stronie to głowa?

To moja pierwsza ciąża więc w sumie nie wiem co jest normalne, a co nie... :-)Zobacz załącznik 982321
U mnie też ostatnio brzuch jest asymetryczny tak samo :) moja mała jest główką do góry i wydaje mi się że to główka tak się wypycha raz z jednej raz z drugiej. Bardziej z prawej u mnie :) masz tak cały czas? U mnie to się pojawia kilka razy dziennie ale nie na długo.

U mnie też ostatnio brzuch jest asymetryczny tak samo :) moja mała jest główką do góry i wydaje mi się że to główka tak się wypycha raz z jednej raz z drugiej. Bardziej z prawej u mnie :) masz tak cały czas? U mnie to się pojawia kilka razy dziennie ale nie na długo.
Ja mam tak przeważnie, czasem na chwile jest jakby normalnie, ale raczej czy stoje czy chodze czy leże to wypycha mi sie taka górka + po prawej stronie całkiem ucisk pod żebrami, zupełnie jakby nie wiem, prostował nogi :p i wtedy mi tak twardnieje od górki do prawej strony brzucha taki banan... nooo nie jest to przyjemne...

W sumie na usg tam gdzie górka to była główka ale tak sobie myślałam, że pewnie ma jeszcze miejsce, żeby fikołki robić :-D i kopie skubany coraz mocniej, czasem to brzuch się tak trzęsie, że jestem w szoku :p

Za tydzień mam powtórkę usg więc zobaczymy co tam się wyprawia :-)

Ja za to mam inaczej asymetryczny brzuch ;) W ogóle nie mam takiej "piłki", bo przykrywa ją warstwa sadełka, która od pępka w górę jest bardziej wystająca, a od pępka w dół jest mniej wystająca.
W ogóle nie wyglądam jakbym była w ciąży...
A co do ruchów to ja czuję malutką na samym środku brzucha na wysokości pępka i niżej.

To moja pierwsza ciąża więc w sumie nie wiem co jest normalne, a co nie... :-)Zobacz załącznik 982321
Faktycznie jest górka :) mnie lekarz mówił ze dziecko układa się tak jak mu wygodnie może akurat jest mu tak wygodnie. Ja ucisk tez czuje czasem po prawej stronie i to nawet trochę boli. Ale Ja mam 27 tc w 30 już się robi coraz mniej miejsca.

reklama
Ja mam tak przeważnie, czasem na chwile jest jakby normalnie, ale raczej czy stoje czy chodze czy leże to wypycha mi sie taka górka + po prawej stronie całkiem ucisk pod żebrami, zupełnie jakby nie wiem, prostował nogi :p i wtedy mi tak twardnieje od górki do prawej strony brzucha taki banan... nooo nie jest to przyjemne...

W sumie na usg tam gdzie górka to była główka ale tak sobie myślałam, że pewnie ma jeszcze miejsce, żeby fikołki robić :-D i kopie skubany coraz mocniej, czasem to brzuch się tak trzęsie, że jestem w szoku :p

Za tydzień mam powtórkę usg więc zobaczymy co tam się wyprawia :-)
Czasem tak zatrzęsie brzuchem że aż mi głos zadrży jak mówię w tym czasie :D
Też mam powtórkę USG za tydzień. Kłuje mnie często z prawej strony tak na ostatnich żebrach. Wątroba się chyba nie mieści;)

Do góry